Selskapet Bergmesteren Raudsand AS i Nesset inviterer nå til folkemøte for å presentere planer om mottak og deponi av farlig, uorganisk avfall.

Teknisk ukeblad skrev først om at selskapet er mellom aktuelle alternativ, når myndighetene nå skal finne erstatter for Noahs deponi på Langøya i Ytre Oslofjord som mottak og deponi for farlig uorganisk avfall. Deponiet på Langøya er snart fullt.

Selskapet Bergmesteren Raudsand AS ønsker å sprenge ut nye fjellhaller i nærheten av den nedlagte jernmalmgruva, og lagre det farlige avfallet der.

En kilometer inn i fjellet

– Vi planlegger å sprenge oss en kilometer inn i fjellet, og bygge tverrtunneler der vi kan lagre alle typer farlig avfall, sier daglig leder Harald Storvik i Bergmesteren Raudsand AS til Rbnett. Anlegget som planlegges vil kunne få stor kapasitet.

– På spøk har jeg sagt at vi kan sprenge oss helt til Molde, om det skulle behøves. Men reelt, så er det god plass, og vi tenker at dette anlegget vil kunne ta imot avfall 30–40 år framover. Vi kan ta imot farlig avfall fra hele Norge, og også importert avfall, sier Storvik.

– Hvilke typer avfall er aktuelle?

– Alt av uorganisk, farlig avfall. Hovedvekt ligger på syre og på flygeaske fra forbrenningsanlegg, som blir behandlet og stabilisert ved mottak.

– Hva med radioaktivt avfall?

– Det finnes allerede et mottak for slikt avfall, på Sløvåg, så det er ikke aktuelt.

– Hvilke risiko er forbundet med slike deponi?

– Det er risiko forbundet med alt, men som planen viser vil vi gjøre altfor å minimere. Vi kjører alle typer risikovurderinger, og mener lager inne i fjell i nye haller er svært trygt. Avfallet finnes, og må håndteres og deponeres et eller annet sted. Vi baserer oss på kjent og utprøvd teknologi, og baserer oss på tre eksterne geologiske rapporter som alle sier at grunnforholdene er egnet.

– Er lokalmiljøet klar for et slikt anlegg?

– Vi har i lang tid vært i dialog med kommunen, og føler at prosessen vi har er positiv. Virksomheten passer inn i kommunens næringsplaner, og formannskapet har gitt oss klarsignal for å utrede dette.

– Hva med dem som bor i nærområdet?

– Vi har fått en del spørsmål, men ingen har vært direkte negative. Nå inviteres det til folkemøte på samfunnshuset 5. april, så kan folk få vite mer detaljert hva som ligger i planene, sier Storvik.

Han poengterer at realisering av et slikt anlegg vil kunne bety arbeidsplasser både ved utbygging og drift, i tillegg til ringvirkninger.

– Ved anlegget på Langøya er det rundt 100 ansatte. Vi vet jo ikke hvor stort dette eventuelt blir, men om vi skulle overta hele aktiviteten derfra, vil det kunne bety like mange ansatte her. I tillegg tenker Vegdekke, som eier halvparten av selskapet, å etablere pukkverk for å håndtere massene som blir tatt ut. Med etablering av et industriområde, vil det også kunne ligge til rette for ytterligere etableringer, sier Storvik.

– Hvilke investeringer er aktuelle?

– Om stedet blir valgt, vil det først måtte gjøres grunninvesteringer i størrelsesorden 100–140 millioner kroner i atkomsttunnel, industriområde og prosessanlegg. Deretter vil det komme årlige investeringer for mellom 70 og 90 millioner kroner for å sprenge nye haller. Dette er bare mulig med Veidekke som deleier med stor kompetanse på feltet, og en bekreftet avtale som utgangspunkt, sier Storvik.

Ordføreren positiv

Ordfører i Nesset, Rolf Jonas Hurlen, opplyser at formannskapet er blitt muntlig orientert om planene.

– Vi er kjent med og positive til at det blir jobbet med en reguleringsplan for området, med sikte på fjellhaller for deponi.

– Hvordan ser du på planene?

– Vi er positive til å få dette utredet. Et slikt anlegg vil kunne bety viktige arbeidsplasser, både ved anlegget, men også ved å ta videre massen som blir sprengt ut, og eventuell annen virksomhet, sier Hurlen.

– Hvordan tror du stemninga er i nærmiljøet?

– Jeg regner med at det er en viss skepsis. Men vi har svært strenge regler på dette området i Norge, så vi kan regne med at sikkerheten blir godt ivaretatt. Avfallet finnes, neon må ta jobebn med å håndtere det. Når de får det til på ei øy midt i Oslofjorden, så tror jeg også det er godt mulig inne i fjellet her, sier Hurlen.