MIDSUND: – Jeg har fått frist til da med å flytte ut og rydde. Men jeg kan ikke la så verdifulle gjenstander stå ute, de må under tak. Tilgang til dette har jeg ikke i dag, sier Reidar Misund.

Gjennom tiår har han skaffet ei unik samling av kystkultur. Med et stort antall båter og produksjonsutstyr som har tilknytning Antonbua og til fiskerinæringen i Midsund. Båter, vegn, maskinutstyr og motorer av nasjonal verdi.

Ut av Midsund

– Vi har tapt kampen om å etablere et kystkultursenter i Midsund, innser mannen som har lagt mye tid på sitt samlerprosjekt.

– Kommunen har ikke gitt tilbud om noe sted for oppbevaring av denne kystkulturen. Og Romsdalsmuseet er kanskje redd for at vi skal gå dem i næringa? De har så langt ikke sett noe av kulturhistorisk verdi i samlingen, påstår Misund.

Kanskje til Nordmøre

– Det som Jon Bojer Godal ser på som verdifullt sjøl i nasjonal sammenheng, er det ikke plass til i kyst- og fiskerikommunen vår. Der er det ikke verdifullt nok, tror Midsund.

Han vet det er ledige lokaler for ei slik samling på Nordmøre, men ingen avtaler er inngått.

Skal bevares

– Jeg kunne tatt alt ut av naustet og tent et stort bål, la god kysthistorie gå opp i røyk. Men det blir feil, jeg straffer ikke kystkulturen. For dette er viktig historie for våre etterkommere, mener Reidar Misund.

Antonbua var ei nøkkelbedrift i en av Romsdals øykommuner, med mange forskjellige former for fisketilvirking. Den var dessuten base for familiebedriftens flåte av fartøy, blant jekta «Embla» som i flere tiår gikk i såkalt slofart mellom fiskeriene nordpå og bedriften i Midsund. Mye av utstyret er tatt vare på.

I sommer var Reidar Misund på 45 dagers tur i Nord-Norge med sin redningsskøyte, fikk oppleve det han mener er ei helt annen holdning til å ivareta kystkulturen.

– Men nå er det jul, høgtida skal være stille og fredelig. Så får vi se hva det blir til over nyttår, sier den ivrige samleren av god kystkultur.