MIDSUND: – Antonbua er ei «autentisk sjøbu, med mye løst inventar som gir stedet ytterligere autentisitet». Inventaret omfatter også ei unik samling båter, mener Jon Bjoner Godal.

Han er en av våre fremste formidlere av tradisjonsbåren håndverkskunnskap. Så god formidler at Kongen har utnevnt han til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for enestående innsats innenfor tradisjonshåndverk.

Svært verdifull

– Samlingen av båter med tilhørende utrustning er svært verdifull. Det helt spesielle er fokuseringa mot den mellomteknologiske perioden. Fra seil, årer og mannemakt og over til at motorene tok over det tyngste arbeidet.

stor verdi: Samlingen av båter med tilhørende utrustning i Antonbua er svært verdifull, skriver fagmann Jon Bjoner Godal i en fersk rapport.

– Her er båter fra da øks og høvel var den viktigste redskapen og til båtene ble bygd bare av saga og maskinhøvla bord. Det er ei sjelden fin samling av båter nettopp fra denne overgangstida.

Mye utstyr

– At det i tillegg er tatt vare på såpass mye utstyr gjør samlingen ekstra verdifull. Her ser vi også båt og innhalingsutstyr frå starten på drift med snurpenot, påpeker Jon Bjoner Godal i en fersk rapport om båt- og sjøbrukssamlingen i Midsund.

Innsikt og kunnskap

Han framhever også det unike med at det er levende personer med omfattende innsikt i det som samlingen i Midsund omfatter. Reidar Misund som eier av båtene sitter inne med svært mye kunnskap om de konkrete gjenstandene og om hvordan de ble brukt.

– Uten innsikt vil kunnskapen om og dermed verdien av gjenstandene være dramatisk mye mindre. Og det er ingen tvil om at dette er ei samling som har nasjonal interesse, mener Jon Bjoner Godal.

Viktig for ettertida

Han har hatt en gjennomgang av innholdet i naustet og skuret ved Antonbua. Ei samling han mener er skikket til å kaste lys over det viktige spranget i teknologi og livsform som skjedde i løpet av 1900-tallet.

– Skal ettertida ha vilkår for å forstå si egen tid, vil det være på bakgrunn av de endringene som førte fram til henne. Derfor er nettopp sprangene i utvikling så viktig å ta vare på.

Verdifullt kulturminne

Bjoner Godal mener den naturlege konsekvensen av ei kyndig registrering ville ha vært oppstilling og tilrettelegging slik at den verdifulle samlingen sammen med bygningene kunne tjene som et verdig kulturminne.

Kulturhistorie: Et bilde fra 1950 ved Antonbua, der «Embla» er rigget ned. Her klar for sildefiske med snurpenot.

– Det trengs et omfattende arbeid med registrering, nedtegning av virkemåter og sammenhenger for gjenstandene som er i Antonbua. Det trengs en nærmere analyse av gjenstandene. Og et slikt arbeid må gjøres nå, mener fagmannen.

Høg verneverdi

Bjoner Godal konkluderer med at den samlete sammenhengen med fiskerihistorie, representert ved byggverk, gjenstander og lokal kunnskap har svært høg verneverdi også sett i nasjonal sammenheng.

Anlegget Antonbua består av tre bygg, Antonbua, Naustet og Skuret, alt eid av Midsund kommune.

Tapt kamp

Både Fortidsminneforeningen og Forbundet Kysten har tidligere oppfordret Riksantikvaren om en ny vurdering av Antonbua. Men dette er ei tapt sak.

skal rives: Naustet ved Antonbua skal være utflyttet og ryddet seinest 9. januar.

Men de er tydelig på at det i et historien lys vil være uforståelig hvis mangel på bevaring av gjenstander gjør at den unike kysthistorien forsvinner for all framtid.