En av dem som har angret på bilder hun har lagt ut på nett, er 39 år gamle Mariann Johansen fra Ålesund. Da ungene hennes var ett og tre år gamle, hadde hun en hverdagsblogg.

– Ingen rett til å legge føringer

Johansens holdninger hadde åpenbart endret seg mye på de åra bloggen sto urørt.

– Jeg slettet alt sammen, og hadde en solid gjennomgang av bildene mine på Facebook. Mye av det som lå der var helt vanlige bilder, av påkledde, smilende og søte barn. Men de er åtte og ti år gamle i dag, og vil bestemme sjøl hva vennene mine skal vite om dem. Jeg som forelder har ikke noen rett til å legge føringer for deres digitale identitet. Barn eier sin egen historie, sjøl om de i mange år er for små til å vite hva internett er, sier hun.

Over skuldra

– Du tar bilder av aktiviteten til barnet bakfra, over skuldera deres. På den måten blir ansiktet skjermet, men det de driver med blir tydelig formidlet, sier Johansen.

– Angriper i feil ende

Seinere i februar skrev Budstikka om Sem barnehage i Asker, hvor barna er lært opp til å snu seg vekk fra kamera.

– Jeg skjønner tanken, men synes de angriper problemet i feil ende. Det er ikke barna som skal ha ansvaret for å skjerme seg sjøl, det er vi voksne. Det er unaturlig å snu ryggen til. Det er viktig at barn lærer nettvett, men da i form av at de alltid blir spurt før bildet blir tatt, sier hun.

Høgere terskel

Johansen blogger fortsatt, men ikke like aktivt som før – og aldri om barna.

– Jeg er generelt mye mer privat på sosiale medier, også på egne vegne. Terskelen for hva jeg legger ut har definitivt blitt høgere, sier hun.