Rapporten "Høgskolen i Molde i det nye institusjonslandskapet – Fusjon eller fortsatt selvstendighet?"  av NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) blir presentert på allmøte ved høgskolen i dag.

Rapporten er skrevet på oppdrag for styret ved høgskolen.

Utfordrende

NILU oppsummerer at det ikke er noen åpenbare løsninger for Høgskolen i Molde, og at alenegang vil bli utfordrende.

Instituttet har vurdert fortsatt selvstendighet, fusjon med NTNU, samt fusjon med Høgskolen i Innlandet, Høgskolen i Volda og Høgskolen på Vestlandet.

"Vår hovedkonklusjon er at Høgskolen i Molde har en underkritisk størrelse til å møte de nye rammebetingelsene, i form av kvalitets-og akkrediteringskriterier slik disse er formulert av myndighetene og den nye konkurransesituasjonen som følger av strukturendringene.

Å fortsette som selvstendig institusjon vil dermed sannsynligvis føre til en stagnerende utvikling." heter det blant annet i rapporten.

- LIte nytt

Hallgeir Gammelsæter, rektor ved Høgskolen i Molde, er skuffet, men ikke overrasket.

- For meg var det lite nytt i rapporten,  sier Gammelsæter til Rbnett.

Han hadde ønsket at rapporten gikk djupere i spørsmålene høgskolen ville ha utredet, og at den inneholdt mer refleksjon rundt de mulige valgene. Men jeg håper vi får en konstruktiv diskusjon.

I rapporten heter det blant annet at fortsatt selvstendighet medfører betydelig risiko for en stagnerende utvikling.

Gammelsæter synes ikke det er så oppsiktsvekkende, men etterlyser mer analyse at hva stagnasjon og utvikling innebærer.

– Jeg opplever at det blir satt likhetstegn mellom sammenslåing og utvikling, uten at det blir argumentert godt for hvorfor, sier Gammelsæter.

Han opplyser at styret for høgskolen skal ha rapporten til behandling neste uke, og at signal fra allmøtet blir tatt med der.