MOLDE: – Det ble en del respons, ja, oppsummerer banksjef Bergsås, som i sin spalte i lørdagsavisa satte søkelys på den svært lave andel av kvinnelige toppledere i Moldes 100 største bedrifter.

Norge har en lav andel kvinnelige toppledere med 7 prosent, mens tallet i Molde i løpet av året faller fra 2 til 1 prosent.

Debatten gikk

– Jeg var på fjellet uten nettdekning lørdag, og da jeg kom heim og logga meg på, var det en voldsom og til dels oppheta diskusjon på sosiale media der jeg hadde delt teksten. I tillegg har jeg i løpet av helga fått mange meldinger, og flere har ringt meg. Både damer som kjenner seg igjen og har opplevd ting en ikke skulle tro skjer i vårt årtusen, og også bedriftsledere som er på jakt etter damer å ansette, forteller Bergsås.

– Hva synes du om kommentarene, noen av dem gikk ganske hardt ut mot det du skrev?

– En del av dem blir for dumme å kommentere, for eksempel det med at biologi skal være årsak til situasjonen.

– Noen kommenterer at egne nettverk for menn ville være uakseptabelt, hvorfor skal det da være greit med kvinnenettverk?

– Fordi det handler om å dele erfaringer, bygge kompetanse og få og gi inspirasjon. Kvinner trenger ofte litt mer støtte og trygghet i lederrollen, det kan et forum som dette kan gi. Etter mitt syn er det bare utviklende og positivt, sier Bergsås.

– Må innse problemet

Hun poengterer at målet med teksten var å stille spørsmål ved situasjonen, og å utfordre sentrale bedriftsledere om å erkjenne problemet.

– Dette blir ikke snudd uten at menn i sentrale posisjoner innser problemet, og lager en strategi for å endre kursen. Lokalt er vi nok gammeldags og tradisjonsbundet, så ser vi også at kvinner «rømmer» herfra. Regionen vår er for dårlig til å holde på damene, og for dårlige til å «spotte» dyktige damer. Den andre siden er at damene må bli enda tøffere til å ta de utfordringene som kommer, og tåle å stå i krevende situasjoner, sier Bergsås.

Kvinner i styrene

Hun vektlegger at mangfold er lønnsomt og bra både på kort og lang sikt.

– Her har styrene en sentral rolle, mennene i alder 40–60 år som dominerer her, bør skru av autopiloten, stoppe opp og tenke nytt når nye folk skal rekrutteres, sier Bergsås.