Elevene i den videregående skolen er redd for å få mer enn 10 prosent fravær, for da får de ikke karakter i faget. Nyordningen fører til stor pågang hos fastlegene.

– Vi har allerede merket pågangen fra skoleelever som vil ha legeerklæring på at de har gyldig fraværsgrunn. Hver dag er en del elever innom legekontorene, forteller fastlegene Signe Nordby og Åse Schiøtt i Molde.

– Unødvendig

Til Romsdals Budstikke forteller legene at ungdommene ber om legens vurdering som sakkyndig for å slippe å få registrert ugyldig fravær på skolen.

– Medisinsk sett er det unødvendig at elevene kommer til fastlegen, for de fleste har helt vanlige sjukdommer som influensa eller mageonde, som går over av seg sjøl etter få dager. Men på grunn av reglene om fravær på skolen oppsøker ungdommene fastlegen. Egentlig er dette feil bruk av ressurser. Det tar kapasitet fra legene, kapasitet som burde vært brukt på dem som medisinsk sett har behov for hjelp, forklarer fastlege Signe Nordby.

Tar plasser

Kollega Åse Schiøtt deler oppfatningen.

– Nå har ikke ordningen med de nye fraværsreglene eksistert så lenge, men hvis pågangen fra skoleelever holder seg like høy som hittil i høst, vil dette ta plasser fra andre pasienter som hadde trengt legehjelp mer. Vi har fått spørsmål fra elever på telefonen om ikke legeerklæring på sjukdom kan ordnes over telefon? Vi må si at legeerklæring får man ved personlig frammøte hos legen. Jeg har opplevd at ungdommen da svarte at det var ikke så aktuelt med legebesøk likevel, forteller Åse Schiøtt.

Smittefare

De siste ukene før jul er tradisjonelt en periode på året da oppkastsjuke florerer. Akkurat det ser ikke fastlegene fram til. De frykter at ungdom med oppkastsjuke tropper opp på venterommene og smitter andre pasienter.

– Stor pågang fra ungdom med oppkastsjuke kan bety at vi får et smitteproblem overfor andre pasienter. Et storutbrudd av spysjuke framstår som et skrekkscenario, sier Signe Nordby.

Kommuneoverlege Cato Innerdal i Molde kommune mener de er betenkelig at legeressurser brukes til å skrive attester til ellers frisk, norsk ungdom.