Den nye fraværsregelen har vært et hett samtaleemne blant elevene på Molde videregående skole. Og elevene har merket allerede fra starten av skoleåret at den preger hvordan de forholder seg til fravær.

– De første ukene ble jo omtrent alle smittet. De som var sjuke turte jo ikke være heime, og sånn ble alle andre rammet også, sier elevrådsleder Guro Botterli.

– Vi forstår jo hvorfor regelen er der, det er jo så klart ikke for å plage oss, men for å hjelpe. Likevel synes vi den er negativ og slår uheldig ut, sier Botterli.

Store utslag

Hun trekker fram at regelen rammer alle, ikke bare de som sliter med motivasjon og oppmøte. Ikke minst kan tiprosentregelen slå hardt ut i enkeltfag.

– Vi har både små og store fag. Utslaget blir mye større med en dag fravær i et fag vi bare har noen få timer i uka, eller som vi bare har på fagdag, sier Botterli.

Hun går sjøl tredje året på musikklinja, og har sjøl nedprioritert kjøreopplæring, for å ikke få for mye fravær tidlig på skoleåret. For de fleste vil ti prosent gå helt fint, men det blir en ytterligere stressfaktor mener sisteårseleven.

– Man kan bli sjuk. Og hvis man faktisk må være heime noen dager kan denne nye regelen gi mer stress. Man må jo møte opp, hvis ikke får man ikke karakter og mister vitnemålet, sier hun.

– Rektor kan utvide til 15 prosent i unntakstilfelle, men det kan man ikke satse på, sier Botterli.

Ikke motiverende

Den nye regelen er kanskje ikke riktig virkemiddel for å få de umotiverte elevene til å møte opp mer.

– Motivasjonen blir ikke større nå. Man drar litt i feil retning med å tvinge folk. Det føles som om flere har blitt mer demotiverte av den nye regelen.

At ungdomstida er en periode da noen kan ha det tøft mentalt også, ikke bare medisinsk, er det ikke tatt stor høgde for i regelverket. Botterli synes også det er veldig dumt at samfunnet bruker ekstra medisinske ressurser på elever som bare har forkjølelse eller oppkastsjuke.

– Lærerne har informert oss godt. Og de har jo alltid sagt at vi må jobbe jevnt og trutt gjennom skoleåret. På samme måte ønsker vi ikke å bruke opp fraværet tidlig på året, man vet jo ikke hva som skjer seinere. Derfor har oppmøtet vært litt større enn vanlig, sjøl om noen burde vært heime, sier Botterli.