Alexandria Algard driver eget arkitektkontor i Stavanger og har markert seg i samfunnsdebatten med sine tanker om byutvikling og hvordan vi i framtiden må utforme våre byer og sentrum. Onsdag var hun en av hovedattraksjonene på Tettstadkonferansen i Åndalsnes.

– Vi har formet og planlagt byene våre med tanke på bilen. Bilen gjorde folk fri til å jobbe og bo hvor man ville. Men med bilen kom også behovet for oppbevaring, og resultatet ble en seksjonering av byene hvor enorme arealer er brukt til oppbevaringsplass for bilene. Resultatet ble at byene begynte å ese utover til en tynn, urban pannekake.

Flow og effektivitet

Ifølge Algard har byutvikling handlet om flow og effektivitet, i en slik grad at mennesket er blitt inaktivt.

– På mange måter har vi begynt å se på mennesker som biler også, med fokus på effektivitet, ikke på at folk skal trives med å bo der. Fysisk ineffektivitet er i dag den 4. største risikoen for dødelighet. Det kan ikke fortsette. Et bevegelsesfremmende nabolag vil være bra for folkehelsen, vi må blant annet begynne å se på utviklingen av tettstedene som et verktøy til forbedring av folkehelsen.

Tiltrekningskraft

Algard mener framtidens byplanlegging vil handle om å få til tiltrekningskraft på mennesker.

– Fremtiden blir jakten på mennesker, og hva man må gjøre for å få folk til å elske stedet, slik at de vil være der og arbeide og betale skatt. Fremtidens voksenmennesker vil ha helt andre behov en dagens voksne. De vil ikke etterspørre en effektiv by, men et sentrum hvor man kan leve livet sitt.

For å få det til vil samhandling være helt avgjørende.

– Det handler om samhandling, samlokalisering og å skape merverdi i hvert prosjekt som utvikles i sentrum - at hvert tiltak og bygg kan løse mer enn en enkelt funksjon, mer en en enkelt utfordring. Byer og kommuner kan ikke bygge store konsertsaler og masse andre tilbud i det uendelige. Men det handler om å få til et tett samarbeid mellom offentlige og private, mellom de forskjellige aktørene for å få til synergieffekter

Hvis private bygger leilighetskompleks, så kan for eksempel kommunen stille opp med bibliotek i første etasje. Og så må det tenkes full pakke. At folk skal kunne leve hele livet sitt i sentrum.

Sparer ressurser

I tillegg til gladere folk og bedre folkehelse vil det også gi en rekke gevinster for det offentlige.

– For eksempel mer effektiv hjemmehjelpstjeneste, færre hjelpetiltak fordi eldre er mindre ensomme.

Tettstadkonferansen ble avsluttet fredag og samlet 130 deltakere fra kommuner, fylkeskommune og statlige etater i tillegg til private aktører. Alexandria Algard mener konferansen har vært svært vellykket.

– Dette er et veldig viktig initiativ for å skape forståelse for de utfordringer som byutviklerne står overfor i framtiden, og ikke minst for å gi inspirasjon og kunnskap om hvilke virkemidler som finnes.