MOLDE: Interessen i næringslivet for å få ta del i det store sjukehusprosjektet til 4,3 milliarder kroner, er stor.

20 møter med bedrifter

– Vi opplever at næringslivet både er sulten på å få være med på reisa med å bygge Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, og svært interessert i å bidra til å utvikle dette til et funksjonelt og godt sjukehus. I etterkant av orienteringsmøtet vi holdt i Kristiansund for næringslivet i hele regionen, har vi hatt 20 møter med ulike næringslivsaktører, forteller prosjektdirektør Helle Jensen til Romsdals Budstikke.

Hun leder prosjektorganisasjonen som skal bygge sjukehuset på Hjelset og det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund – som samlet omtales som Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR).

Vil være med tidligst mulig

– Hva er bedriftene dere har hatt møter med, opptatt av?

– De er opptatt av å komme inn tidlig i byggefasen og få være med å påvirke for eksempel produktvalg og løsninger. Det kan være valg av fasadeløsning, konkrete tips til tekniske krav vi bør stille når vi lager grunnlaget for anbudskonkurranser. Vi har også fått innspill på energiløsninger. Jeg oppfatter det slik at næringslivet er opptatt av at vi velger gode, kloke løsninger som gjør at vi får et bygg med høy kvalitet og at kostnadene kan holdes lavest mulig, forklarer Helle Jensen.

Bedrifter går sammen?

Interessen fra næringslivet om å få ta del i SNR-prosjektet kommer både fra små, lokale bedrifter, regionale bedrifter og nasjonale aktører.

– Vi har sagt tidligere til næringslivet at små virksomheter, kall dem gjerne Snekker Andersen, når ikke opp alene om oppdrag. De må sørge for å slå seg sammen til større fellesskap for å beherske å bygge sjukehus, sier prosjektdirektøren.

Utformer rom

– Hva arbeider prosjektorganisasjonen med akkurat når det gjelder sjukehuset?

– Sist uke hadde vi det første møtet med planleggingsgruppa for det distriktsmedisinske senteret i Kristansund. Når det gjelder sjukehusprosjektet på Hjelset, kan vi bruke bildet av menneskekroppen. Vi jobber med å plassere armene og beina. Hjertet er på plass – det er vestibylen sentralt i bygget. Vi jobber med å få plassert blodårene og nervetrådene for å få bygget til å fungere godt. Og så venter vi med eksteriøret – utseendet – til seinere.

Riving om 8 måneder?

Etter framdriftsplanen er det første som må gjøres på Hjelset-området å starte riving av de store, gamle murbygningene der psykiatrien har holdt til. De to store kvite byggene omtales som A-sentralen og B-sentralen. Kommer finansieringen av SNR på plass fra 1. januar 2018, er prosjektorganisasjonen parat til å starte riving av de gamle bygningene.

– Etter planen skal rivingen av de gamle byggene starte i januar 2018. Utover våren 2018 skal det opparbeides infrastruktur. Og i november 2018 skal gravemaskinene komme og starte på grunnarbeidene for det nye sjukehusbygget, sier Helle Jensen.

Klar til å starte: – Om åtte måneder kan rivingen av de gamle psykiatribygningene på Hjelset starte. Og i november 2018 skal gravemaskinene komme på sjukehustomta, sier prosjektdirektør Helle Jensen. Foto: BJØRN BRUNVOLL Foto: Bjørn Brunvoll