OSLO / MIDSUND: Det sier Petter Gottschalk, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI. Han ga i fjor ut boka «Økonomisk kriminalitet. Ledelse og samfunnsansvar», og har forsket på bla a ledelse.

Gottschalk har en annen inngang i debatten om stortingsmann Helge Ortens (H) habilitet i forhold til Møreaksen, enn professorkollega Eivind Smith i Romsdals Budstikke tirsdag.

Eivind Smith, som er ekspert på habilitet, konkluderte med «liten grunn til kritikk» mot Orten. Han baserer sin habilitetsvurdering på at Møreaksen har hatt brei politisk støtte fram mot trasévalget i regjeringa, at Orten har lagt inn i Stortingets register de eierinteressene han har i Akslakleiva Boligfelt for 70 boliger på Otrøya, og at Orten er representant fra området, med forventning om å bidra til utvikling av lokalsamfunnet.

Ledelsesetikk

Gottschalks inngang til saka handler imidlertid ikke om habilitet, men om ledelsesetikk.

– Uansett hvordan dette har foregått, så tjener representanten på vedtaket om dette vegprosjektet. Jeg syns ikke det ser bra ut når en politiker personlig tjener på et politisk vedtak. Eiendommene i prosjektet han har investert i, blir mer verdt når Møreaksen realiseres.

Uvanlig eller normalt engasjert

For BI-professoren spiller det også inn i vurderingen om Orten har jobbet uvanlig aktivt for Møreaksen, eller slik han normalt ville gjort for prosjektet ut fra sitt lokale engasjement.

Setter bort forvaltningen

– Hvis Orten ikke hadde investert aktivt i nytt boligfelt, men eid en stor eiendom fra før: burde han da solgt den før endelig Møreaksen-vedtak, for ikke å tjene penger på framtidig verdiøkning? Eller ville det være et for strengt krav?

– Prinsippet her – og det som er sedvane – er at velstående politikere lar andre forvalte verdiene deres mens de er politikere, sier BI-professoren, og viser til Jonas Gahr Støre som eksempel:

– Han har en formue, men den forvaltes av andre nå.

Han nevner også Jon Gunnar Pedersen, som var deleier og partner i Arctic Securities før han ble statssekretær.

– Han ville ikke selge seg ut, men som statssekretær satte han bort eierskapet til ekstern forvaltning, sier Gottschalk.

– Skal være passiv

For BI-professoren er kjernespørsmålet om Orten har drevet aktiv forretningsvirksomhet samtidig som han har vært politiker.

– Du skal egentlig være passiv i forretningsvirksomhet mens du er politiker. Så i denne saka er spørsmålet om Orten sjøl aktivt investerte i boligprosjektet, eller om dette var noe som ble forvaltet av andre uten at Orten hadde noe med det å gjøre, sier han.

Som kjent var Helge Orten styreleder i selskapet Bygg Kompetanse AS som kjøpte seg inn i Attraktive Midsund, som igjen har investert i Akslakleiva Boligfelt på Otrøya. Orten eier en firedel av prosjektet.

– Når man som politiker tar på seg en annen hatt gjennom forretningsvirksomhet, så er det kritikkverdig, konkluderer Gottschalk.