Midsund: Boligfeltet som ble omtalt i helga som følge av stortingsrepresentant Helge Ortens eierpost, dekker reell etterspørsel i markedet hvis det blir realisert, mener ordfører og utbygger Bygg Kompetanse AS.

Nå er utbyggeren i dialog med kommunen for å planlegge utbygging av veg, vann og kloakk. Fortsatt er det en del brikker som må på plass før man eventuelt starter utbygging av boligfeltet som ble godkjent detaljregulert i kommunestyret sommeren 2015.

– Vi venter enda på overslag fra graveentreprenøren om kostnadene, men det blir nok rundt 10 millioner. Så prosjektet er ikke helt gryteklart enda, forteller daglig leder Per Arne Sletten i Bygg kompetanse AS.

Allerede har kjøpet av tomta og omregulering kostet et sted mellom 2,5 og 3 millioner kroner, pluss alle timene som er gått med. Med tomteprisene i Midsund, må en stor del selges for å dekke kostnadene. De beste tomtene kan kanskje gå for 500.000, om lag en firedel av hva noe tilsvarende ville kostet i Molde.

– Vi tjener oss ikke rike på tomtene her. Men som byggeentreprenør er det viktig at det er ledige tomter som vi kan bygge hus på. Vi lever av bygging, ikke regulering, sier Sletten.

– Når vi får på plass de siste detaljene må vi sette oss ned og vurdere om det er verdt risikoen. Vi er ikke så store, så det er mye penger for oss, og det vil ta 10–15 år før vi har solgt alt, tror Sletten.

Lite ledige tomter

For firmaet har det de siste åra vært en utfordring med manglende ledige tomter i Midsund, særlig nær sentrum.

– Dette området ligger tett på sentrum, samtidig som det allerede er gang og sykkelveg til fotballbane, idrettshall, barnehage og skole, forklarer prosjektleder Ivan Tangen.

– Utenom dette prosjektet er det omtrent støvsugd tomtemarked. Det er så få ledige tomter at vi husker dem i hodet. De er enten ikke til salgs eller så er de ikke er attraktive nok for kjøperne, og har ligget til salgs lenge, sier Tangen.

Kollegene i Bygg Kompetanse As forteller at de stadig får forespørsler fra folk som ønsker å kjøpe tomt for å bygge hus.

– Får dere solgt 40 tomter?

– De første 20 tomtene kunne vi kanskje solgt på 6–7 år, men da vil det beste tomtene være tatt og markedet ganske mettet. De neste 20 tomtene vil gå en del treigere, og vi må betale ganske mye i renter før siste tomt er solgt, forklarer Sletten og Tangen.

Møreaksen har vært brukt som argument for å få omregulert området til boligformål.

– Hva betyr Møreaksen for Akslakleiva boligfelt?

– Den betyr ikke så mye nå. Det er lokale folk som ønsker å kjøpe seg tomt og bygge hus på Midsund. Det blir vel eventuelt langt fram i tid, etter bompengene, sier Tangen.

– Bare se til Skåla eller Ellingsøya utenfor Ålesund, det ble ikke stor vekst der før etter at bompengeperioden var over, supplerer Sletten.

Dekker stort behov

At kommunen har lite ledige tomter bekrefter også ordfører Odd Helge Gangstad.

– Vi er i ferd med å gå tom for tomter i Midsund. Det har vært brukbart, men det siste feltet som var opparbeidet er vel akkurat utsolgt. At det er behov for noe nytt er helt klart, sier ordføreren.

At private aktører vil jobbe med et prosjekt som kan gi 40 eneboliger, eller opp mot 70 boenheter hvis deler bygges ut som rekkehus, ser ordføreren positivt på.

– Dette gjør at vi kan dekke behovet for mange år framover. Det er klart at ikke alle som vil bygge i Midsund vil bygge akkurat her, men det vil i alle fall være en god buffer for oss. Om dette blir realisert vil vi være sikret tomter i årevis, sier Gangstad.

– Fra kommunens perspektiv må vi planlegge både for boligutbygging og næringsareal både i ti, tjue og femti års perspektiv. Dette feltet hjelper oss godt på veg, så må vi forsette å arbeide med andre områder i kommunen.

Trenger tomter: – Vi blir ikke rike på tomtene, men om vi får bygge hus på dem, sier daglig leder Per Arne Sletten (t.h.) og prosjektleder Ivan Tangen. FOTO: ERIK BIRKELAND Foto: ERIK BIRKELAND