AUKRA: – Vi merker eksportøkningen. Ikke bare i volum, men vi har opplevd eventyrlige priser, forteller adm.dir. Per Olav Mevold ved Vikenco AS. Like før jul var eksportprisen for fersk laks godt over 70 kr/kg.

Han forteller at det er mer enn nok å gjøre for de ansatte, som driver med slakt og foredling av laks og ørret. Foredling utgjør to tredeler og slakting en tredel av aktiviteten. De har rundt 110 årsverk. I fjor gikk 30.000 tonn laks gjennom anlegget på Rindarøya.

Rekordomsetning

– Omsetningen har økt jevnt og trutt. I 2016 ligger vi et sted mellom 1,3 og 1,4 milliarder kroner. Det er tre år siden vi oppnådde 828 millioner, i 2014 passerte vi for første gang milliardomsetning, forteller han.

Norge har en unik posisjon i utlandet som sjømatnasjon. Det er stor etterspørsel både på laks og hvitfisk. Interessen ser ikke ut til å avta.

– Hvor leverer dere mest?

– Vi leverer til hele verden. Norge er sjølsagt stort, men også hele Europa. Vi har store marked i Asia og ikke minst er USA stort for oss, sier Mevold.

– Hva når forholdet til Kina normaliserer seg?

– Vi har ikke spesielt mye dit. Men med et mer normalisert forhold blir det mye enklere rutiner også for sjømateksporten. Via omveger har salg gått som normalt. Men handelshindringer har sjølsagt vært uheldig, det blir enklere når det formelle kommer på plass.

– Også USA får en ny president?

– For oss er det mer interessant hva som skjer i USA. Han ville si opp internasjonale frihandelsavtaler, men har vel snudd litt. Det er vel tiltak rettet mer mot Asia.

– Vi var spent på hva som skjedde da det ble klart at han ble president. Vi var rimelig sikker på at dollaren ville svekkes. Men det ble motsatt. Og det er sjølsagt positivt for oss. Vi får se hva som skjer, sier Mevold.

– Og hva med utbyggingsplanene?

– Vi har jobbet med slike planer over lang tid. Og vi vurderer stadig hvilke tiltak vi skal gjøre, sier en optimistisk bedriftsleder.

Gode produkt: Fra Vikenco leveres lakseprodukter til store deler av verden. Foto: ERIK BIRKELAND