MOLDE: – Aldri før har vi eksporter for mer og det er ingen grunn til å tro at etterspørselen vil bli noe mindre i år etter at forholdet til Kina normaliseres, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Han konstaterer at verden skriker etter norsk fisk, det gir stor framtidsoptimisme langs kysten. Høye priser gjør at både fiskere og oppdrettere får godt betalt.

Mest til Europa

– Eksportverdien passerte for første gang 90 milliarder kroner. 67 prosent av eksporten, målt i verdi gikk til Europa, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Hun innser at Norge er svært avhengig av det europeiske markedet. Det ble eksportert sjømat til EU for 61,3 milliarder kroner. Det er en økning på 23 prosent fra 2015.

Laksen står sterkt

Laksen står sterkt i Europa, men høg pris gjør at volumet til viktige marked går ned. Det forventes fortsatt prisvekst for laksen ut til konsument i flere europeiske land.

– Dette gjelder både for fersk naturell laks og for bearbeidde produkt som fryst og røykt laks. Men med høgere priser i Europa, vil trolig en større del av laksen gå til nye marked i andre deler av verden, sier Larsen.

Store volum

Norge eksporterte en million tonn laks og ørret til en verdi av 65,3 milliarder kroner i 2016. Det er en nedgang i volum på 3,5 prosent.

Norge eksporterte hvitfisk for 13,8 milliarder kroner i 2016. En økning på 821 millioner kroner. Volumet økte med sju prosent.

Norge eksporterte 81.000 tonn klippfisk for 3,7 milliarder kroner i 2016. Det er en nedgang på 8 prosent i volum og 6,5 prosent i verdi.

Eksporten av ferske hvitfiskprodukter økte med sju prosent i volum og 14 prosent i verdi, til totalt 3,2 milliarder kroner i 2016.

Norge eksporterte 309.000 tonn makrell for 4,1 milliarder kroner i 2016. Det er en nedgang i volum på 12 prosent, mens verdien økte med seks prosent.

Norge eksporterte åtte prosent mer sild i 2016, mens verdien økte med 28 prosent til 3,1 milliarder kroner.

Norge eksporterte skalldyr for 1,9 milliard kroner i 2016. Det er en økning på 21 prosent fra 2015. Den sterke veksten skyldes i hovedsak økt eksport av kongekrabbe og snøkrabbe.

Kan ta ut mer

– Det bør være mulig å ta ut høgere pris for hvitfisken, på linje med laksen. For å komme dit må vi ha økt fokus på markedet og gjøre hvitfisken tilgjengelig i større deler av året. Det krever produktutvikling innenfor både fersk og fryst, sier Larsen.

Eksport til 146 land

I 2016 eksporterte Norge sjømat til 146 land. Av disse er Polen det største enkeltmarkedet, og utgjør 9,7 milliarder kroner i 2016. Polen er et stadig viktigere konsummarked, men en betydelig andel av eksporten til Polen går til bearbeiding og videre distribusjon til det europeiske markedet.

Blir videreforedlet ute

– Stadig mer av den sjømaten vi produserer blir videreforedlet i andre land enn der den konsumeres. Her er Polen og Danmark to sentrale marked. I 2016 var de største konsummarkedene for norsk sjømat Frankrike, Tyskland og Storbritannia, sier Larsen.

Frankrike er nå det nest største markedet for norsk sjømat, og vårt nest største vekstmarked i 2016.

Venter ny økning: Med høgere pris for laksen, tror administrerende direktør Renate Larsen at en stadig større del av produksjonen vil gå til nye marked i andre deler av verden. foto: Norges sjømatråd Foto: Norges Sjømatråd