Mista lommeboka?

Etter pågripelsen etterlyste politiet ofre som hadde mistet lommeboka eller andre eiendeler, fra Hedmark, Gudbrandsdal, Sunnmøre og Romsdal. Til vårt distrikt skal tjuvene ha kommet fra Gudbrandsdalen til Åndalsnes og via Vestnes til Ålesund, før de endte opp i Molde.

Mobile kriminelle

Den antatte hovedmannen bak tjuveriene har sittet i varetekt mens saka har blitt etterforsket av en spesialgruppe ved Trøndelag politidistrikt. Den såkalte MVK-gruppa, en forkortelse for mobile vinningskriminelle, har som mål å samle etterforskningen i saker der gjerningspersoner beveger seg fra distrikt til distrikt.

Eldre damer

Nå står altså rumeneren i 40-åra tiltalt for 15 forhold, der tiltalte «som ledd i aktiviteten til organisert kriminell gruppe» har begått lommetjuveri. Tjuveriene er gjort hovedsakelig i butikker, i Ringebu, Ringsaker, Ålesund, Molde, Sunndal, Melhus, Orkdal,  Malvik, Stjørdal, Stenkjer, Levanger, Trondheim, Dombås og Lillehammer.

I de fleste av tilfellene var fornærmete eldre født på 1920- og 30-tallet. Mange av dem damer på rundt 80 år. De aktuelle summene som er blitt stjålet dreier seg stort sett om noen tusenlapper.

I Molde

Ett av tjuveriene skjedde på en butikk i Molde sentrum,   der ei kvinne født i  1936 ble frastjålet lommeboka med nær 2.000 kroner i kontanter. Det var også betalingskort i lommeboka, som tiltalte brukte til å ta ut 5.000 kroner fra i en minibank.

– Alvorlig

Politiadvokat Sigbjørn Oldren sier til Adresseavisen at politiet ser alvorlig på saka, siden tjuveriene har vært rettet mot eldre.

– Det er stor forskjell på om det er en dame på nærmere 90 år som blir frastjålet pengeboka, enn om en yngre person får frastjålet mobilen sin på byen, sier Oldren til avisa.

Saka skal opp i Sør-Trøndelag tingrett i begynnelsen av juli.