Russelåtene har gått fra å handle om å feire slutten på 13 års skolegang, til å dreie seg om fest, fyll og sex.

Våren er i anmarsj og sola har så vidt tittet fram bak skydekket. Snart er tida inne for byens avgangselever å kikke opp fra skolebøkene og drar på seg den velkjente russebuksa. Slutten på 13 års skolegang skal feires med venner, fest og musikk. Men de siste åra har russelåtene inneholdt svært seksualiserende og støtende tekster.

Nei er nei

Russestyret ved Molde videregående skole synes det er fælt at noen kan lage slike tekster og stå for det.

– Vi vil ikke skjære alle over én kam. Det er stor forskjell mellom russefeiringen i Molde og i Oslo. Det foregår på en langt mildere måte her, sier russepresident ved Molde, Hanna Ellingseter. Men sjøl om sangene fra Molde er av midlere karakter, spres sangene fra hovedstaden over hele landet.

– Det er helt forferdelig at det synges om voldtekt. Det må gå an å feste og lage sanger uten at det skal handle om overgrep Men heldigvis har vi hatt mye fokus på festvoldtekt i forkant av russetida, og samtlige av russen har «nei er nei» strøket på russebuksa som en konstant påminnelse, sier russepresidenten.

Stiller krav

Ellingseter er sjøl sanger, og har bidratt på to russelåter, men hun stiller krav til låtene hun er med på. – Jeg ba om å få se tekstene i forkant, for å få vite hva de handlet om. Jeg måtte kunne stille meg bak budskapet i teksten. Det er altfor mye fokus på sex og fyll, sier hun.

¨Russestyret ved Molde er opptatt av å ha et godt og inkluderende miljø blant russen på skolen. – Alle skal føle seg ivaretatt og inkludert. Andre steder i landet kan de uten buss og bil bli kalt for fattigruss. Slik vil vi ikke ha det her. Men det er trist at russetida har gått fra å skulle feire slutten på 13 års skolegang, til å dreie seg om sex og fyll, sier leder for Russestyret Alida Vik,

Forbilder

Det er ingen tvil om at russen er populær blant barn, og russestyret er opptatt av at de skal være forbilder. – Her om dagen var vi ute og kjørte en tur i russebilen sammen med småsøsken. Da vi spurte hvilken sang de ville høre på, svarte de ei russelåt med ganske grovt innhold. Vi ble sjokkerte. Hva tror 11-åringen russetida handler om? Da jeg var liten var det russekort og vannkrig. Hva tror de vi holder på med? De får med seg russelåtene via Youtube, og kan tekstene utenat. Det er ekkelt, sier nestleder Birgitte Aure.

Grotesk

Russestyret tror sangene ofte blir populære på grunn av de vulgære tekstene.

– Sangen er så drøy at den sprer seg fordi alle vil høre hvor fæl den er. Hadde du tatt vekk melodien, hadde den vært grotesk, men en fengende melodi kamuflerer den grusomme teksten, sier Gabriel Brunvoll, PR-sjef.

Være kulest

En provoserende sang er en måte å framme sin egen bil og gjeng på, og det er viktig å ha den kuleste bilen og gjengen. Russen i styret skjønner ikke hvordan det er mulig å stå for teksten i de mest vulgære sangene.

– Sangene til russebussene er ofte kjøpt og betalt. Låtskriveren bryr seg nok ikke om innholdet i teksten, de er vel mest opptatt av pengene de tjener. Men russebussen som kjøper låta blir jo assosiert med innholdet, sier Vik, Sexpress. Russepresidenten tror sanger med seksuelt innhold er med på å skape sexpress i russetida.

– Det er mange som ikke er klar for å ha sex helt ennå, men ifølge låtene så høres det ut som om det er noe feil med deg hvis du ikke er det. Jeg tenker på dem som har opplevd et overgrep. Det må være helt forferdelig å høre låter hvor voldtekt bagatelliseres på den måten, sier hun.

Sjølmotsigende

Russestyret føler at de er litt sjølmotsigende når de uttaler seg om låtene. – Vi hører på dem sjøl, og tenker ikke noe særlig over innholdet i låtene når vi er på russefest. Da er det melodien som er i fokus. Men det er helt klart at tekstene i enkelte av sangene er for drøy, sier Ellingseter.