– Institusjoner er særskilte brannobjekt. De har vi har fulgt opp over flere år i våre kommuner (Molde, Aukra, Eide, Nesset og Midsund, journ.anm.), blant annet med årlige tilsyn. Boenhetene på Hjelset og i Årølia er derimot klassifisert som boliger, sier leder for Forebyggende avdeling ved Molde Brann- og Redningstjeneste, Jon Børge G. Horneland.

– Vi har visst om noen slike boliger, og har vært på befaring, men de har likevel gått litt under radaren for oss. Det er noe vi må se på nå, sier han om de små private barnevernsinstitusjonene Aleris Ungplan & BOI AS Nordvest driver i Molde, Eide og Fræna.

Gråsone

En uke etter brannen i barnevernsinstitusjon i Årølia ser brannlederen at de må være mer obs på slike boliger:

– Når det ikke er en alminnelig institusjon, og heller ikke en vanlig bolig, kan kravet til brannsikkerhet havne i en gråsone. At institusjonen gjør en risikovurdering av hver enkelt beboer, er svært viktig, sier Horneland.

Tar grep

Han forteller at innehaver Aleris Ungplan & BOI AS Nordvest både har, og skal ta, bedre grep om brannsikkerheten.

– Etter den første brannen på Hjelset ble det gjort tiltak for å forsterke brannsikkerheten, både i form av forebyggende og skadebegrensende tiltak. Framover skal de jobbe med egen risikovurdering for å belyse og avklare hva som må til for å oppnå god nok sikkerhet, sier Horneland.

Påtent?

En mindreårig beboer er mistenkt for å stå bak begge brannene.

– Det er ikke konkludert med brannårsak i Årølia. Kriminalteknikere har gjennomført undersøkelser og samlet spor. At brannen er påtent er en av hovedhypotesene, sier etterforskningsleder Kjell O. Moen ved Molde politistasjon.

Ifølge politiet har personen forklart seg om Hjelset, men ønsker ikke å forklare seg om Årølia. Det vil bli utført en prejudisiell observasjon for å undersøke personens tilregnelighet.

Må være obs

Horneland og Aleris hadde avtalt et oppfølgingsmøte etter Hjelset-brannen dagen det begynte å brenne i Årølia. Nå skal de møtes igjen.

– De er veldig innstilte på det. Dette var nok en ekstra utfordrende beboer, men de må klare å takle det hvis de skal ha sånne brukere, sier Horneland.

De seineste åra har det vært flere branner i små barnevernsinstitusjoner i Norge, deriblant Aleris sine. Horneland vil ikke urolige eventuelle naboer mer.

– Det er sjeldent at boligbranner sprer seg til flere boliger.

Han mener likevel det er grunn til å være mer obs framover:

– Vi skal ikke trekke for store konklusjoner etter to branner, men det kan ligge mer risiko i slike enheter enn vi hadde tenkt, sier Horneland.

----------------------

Opprettar tilsynssak

Fylkesmannen ber Aleris gjere greie for kva som hende i samband med brannane i barnevernsinstitusjonane på Hjelset og i Årølia.

– Vi fører vanleg tilsyn med Aleris, og har oppretta tilsynssak etter brannane, opplyser Heidrunn Avdem, fagkoordinator for barnevernsgruppa hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Aleris må dermed gjere detaljert greie for kva som har skjedde på avdelingane der det brann – særleg korleis ein handterte situasjonen etter den første brannen.

– To brannar tett etter kvarandre, kor ofte skjer det?

– Svært sjeldan, vi har aldri opplevd noko slikt før, seier Avdem.

– Korleis følgjer fylkesmannen opp bebuaren?

– Vi har forsikra oss om at bebuaren får oppfølging og helsehjelp, seier Avdem.

– Vi må være mer obs på slike institusjoner, sier leder for Forebyggende seksjon, Jon Børge Horneland.