– Boligene er klassifiserte som vanlige boliger, men på grunn av bruken er det naturlig at vi har flere brannsikkerhetstiltak enn i en vanlig heim, sier regiondirektør Karianne Havnes til Romsdals Budstikke.

Ifølge Havnes har firmaet gått gjennom brannen på Hjelset spesifikt, og skal gjøre det samme for Årølia. Under begge brannene var det tre voksne til å passe på én mindreårig beboer.

– Er det en utfordring å balansere beboers rett til privatliv med sikkerheten?

– Uten å kommentere enkelt-beboere, kan jeg si at det er en utfordring når retten til privatliv, tvangstiltak og sikkerhet skal kombineres. Det må vi ta stilling til.

– Brannvesenet peker på viktigheten av å risikovurdere hver enkelt beboer?

– Det er kartlegging og utredning i forkant. Noen blir også utredet mens de bor hos oss. Vi gjennomfører våre risikovurderinger av alle våre beboere. Det handler om hvilke tiltak man skal ha rundt hver enkelt.

– Beboere har tidligere tent på andre steder i Aleris-systemet i Norge. Må man leve med dette når man arbeider med mennesker i krise?

– Sikkerhet generelt er noe vi må ta vurderingen på, både når det gjelder brann og andre ting. Det er beboere med ulik historikk og bakgrunn, som har ulike atferdsuttrykk. Nå er det fokus på en så dramatisk hendelse som brann, men dramatiske hendelser har vi relativt få av med tanke på at vi har drevet siden 2002, sier Havnes.

Institusjonen startet som Bolli Bofellesskap AS, ble deretter Interaktivt barnevern AS, som i 2014 fusjonerte med Aleris.