Etter tre og en halv times debatt, vedtok Gjemnes kommunestyre med 10 mot 7 stemmer å fortsette som egen kommune.

– Kommunestyret har ikke gjort noe valg av retning, verken sørover til Molde eller nordover til Kristiansund. Nå kan vi fortsette med de tilbudene vi gir innbyggerne i dag. Dette bør skape ro i hele Gjemnes, sier varaordfører Jan Karsten Schjølberg til Romsdals Budstikke.

Flertallet

Flertallet for å fortsette som egen kommune, ble dannet av Knut Sjømæling, Borghild Neergaard Aarset, Johan Aimar Brandvik, Jan Anders Bø, Tonje Hoem Undlien, Jan Karsten Schjølberg, Per Jostein Halset, Rolv Sæter, Kjell Per Dønheim og Erik A. Bakke.

Mindretallet

Mindretallet på sju ville at Gjemnes kommune skulle slå seg sammen med Molde, Nesset og Midsund. Mindretallet besto av Ketil Sorthe, Bjørnar Danielsen, Heidi Hogset, Odd Steinar Bjerkeset, Leif-Ståle Engdahl, Erland Øren, Grethe Ranheim.

Sak og person

Rådmann Birgit Eliassen innledet med å si at hun personlig hadde stemt for en sammenslåing av Gjemnes med Kristiansund ved folkeavstemmingen. Men som rådmann anbefalte hun kommunestyret å vende seg i retning Molde, og gå for en sammenslåing med Molde, Midsund og Nesset.

– Per i dag klarer vi oss greit. Vi bygger opp penger i fond. Men et nytt inntektssystem innebærer at Gjemnes mister fire millioner kroner fram til 2020. Går innbyggertallet ned, går også inntektene ned. På sikt vil det bety reduserte tjenester til innbyggerne, sa rådmannen og konkluderte med at Gjemnes ikke er stor og robust nok til å fortsette som egen kommune i framtida. Det ville ikke hjelpe å øke eiendomsskatten enda mer.

Pluss og minus

Debatten dreide seg mye om fordeler og ulemper ved å gå i kompaniskap med Molde, Midsund og Nesset.

– Gjemnes skal klare å takle utfordringene økonomisk ei tid framover. Skulle vi ikke klare det, vil det alltids være mulig å slå seg sammen med andre kommuner. Jeg føler vi er forplikta til å tak for å hjelpe Nordmøre. Derfor vil jeg heller gå sammen med Kristiansund enn Molde, sa Per Jostein Halset (Ap).

Grethe Ranheim (H) var uenig med Halset.

– Vi kan ikke tyne innbyggerne i Gjemnes mer. Vi kan ikke drive en kommune på dugnad. Jeg er nordmøring, men må tenke på hele befolkningen. For unge folk er det viktig å flytte til et sted der det finnes arbeid og ulike tilbud. Krigeren inni meg har bestemt seg for at sammenslåing med Molde er best, sa Ranheim.

Ulikt i indre og ytre

Det kom tydelig fra i debatten at bygdene i Gjemnes har ulikt syn på kommunesammenslåing. Indre Gjemnes, med bygdene Angvik, Flemma og Osmarka ønsker seg til Nesset og Molde. Ytre deler av Gjemnes, med Bergsøya, Gjemnes, Storlandet, ser nordover til Kristiansund. Men det kom aldri noe forslag om at Gjemnes skulle slå seg sammen med Kristiansund.

– En deling av Gjemnes ser ut til å være uunngåelig. Går vi nordover, vil Indre bryte ut. Går vi sørover, vil Ytre bryte ut, sa Erik A. Bakke (Frp) som til slutt stemte for å bevare Gjemnes som egen kommune.

Avklaring viktig

Til Romsdals Budstikke sa Tonje Hoem Undlien (Sp) og Borghild Neergaard Aarset (Sp) at det var viktig å få avklaringen om å fortsette som egen kommune.

– Men det er jammen ikke godt å si om dette er godt nok til å holde Gjemnes samlet, sa Borghild Neergaard Aarset.

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!

Ordfører Knut Sjømæling sa ikke noe i debatten om kommunesammenslåing, men stemte sammen med varaordfører Jan Karsten Schjølberg om at Gjemnes skal fortsette alene. Foto: Bjørn Brunvoll