Gled deg til nydelig høstvær!

Soloppgang over Tussen. Leserbilde: Hans Håset 

Vær

Meteorologene melder om unormalt mildt vær i Norge. På Nordvestlandet blir det fram mot helgen over 15 plussgrader enkelte steder og lenger nord 10 grader.

I Molde meldes det 14 grader og strålende sol torsdag. Fredag går det ned til 11, og så skal det fortsette ned mot 4 grader i 10-dagersperioden. I samme periode er det ikke meldt nedbør i det hele tatt.

Hele landet

– Dette er ikke vanlig kost i nesten andre halvdel av november. Det er mildt over hele landet, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl i til NTB.

Inn mot helgen får vi en todeling av værtypen.

– Et høytrykk bygger seg opp i sør, mens vi i nord får pålandsvind og regnbyger. Der vil det etter hvert også gå mot høyere trykk, men det tar lengre tid, sier Løvdahl.

Snøen uteblir

I Oslo kom årets første snøfall tidligere i år enn i fjor. Snøen falt i slutten av oktober, mens den i fjor falt statistisk da den pleier å komme, mandag 14. november.

Selv om det er minusgrader på steder som Drevsjø og Hjerkinn, er det ikke spesielt problematisk på fjellovergangene.

– Sannsynligvis blir det en mild og solfylt helg sørpå, selv om fuktigheten kan bli fanget i lavere områder, sier han.

Sønnavind og mildvær

Vestlandet får også mildt vær med sønnavind, kuling på kysten og regn av og til.

– Når vi er ferdig med torsdag blir det mindre nedbør og perioder med sol. Bergen får for eksempel 10-12 plussgrader med litt nedgang i temperaturen søndag.

Den samme værtypen ventes i Trøndelag. Statsmeteorologen bemerker at det også her vil være lokale, lave tåkeskyer og fuktighet.

Senere nordpå

Også nordpå blir det brukbart vær, men det kommer senere til denne landsdelen.

– Nordland skiller seg ut. De får mest nedbør. Det kan være snakk om 50 millimeter i løpet av fire timer på torsdag. Men det blir mildt også her med 10 plussgrader i lavlandet.

I Troms og Finnmark blir det ikke fullt så mildt, mellom 5 og 10 grader.

– Vinden er stort sett mellom sør og øst nordpå, med perioder med nedbør som vil vedvare inn i helgen. Mot slutten av helgen vil høytrykket fra sør etter hvert bevege seg lengre nordover, sier Løvdahl.

Han tror det er en sjanse for at de lengst nord også skal få pent vær på tampen av helgen.