Det er full fyr i toppen av tabellen.

Fem poeng skiller de seks beste lagene etter 18 spilte runder.

Så tett har det aldri vært i toppen siden tre poeng ble innført for seier før 1988-sesongen.

Det skilte syv poeng mellom de seks beste etter 18 runder i 1992, men da var det kun 22 kamper mot 30 i dag.

Og det er jo en ganske formidabel forskjell.

Glimt mistet tabelledelsen

Uansett lever gullstriden i eliteserien 2021 lever så til de grader når det gjenstår 12 runder:

  • Molde vant 4–0 hjemme mot Mjøndalen og tok tilbake tabelltoppen med 36 poeng.

  • Bodø/Glimt strevde uvanlig mye på Aspmyra mot et Odd-lag som lå lavt, klarte bare uavgjort og mistet tabelltoppen – ett poeng bak Molde.

  • Imponerende Kristiansund kjempet seg tilbake borte mot Strømsgodset, avgjorde kampen på overtid og er nummer tre med 32 poeng.

  • Rosenborg på fjerdeplass har 31 poeng etter overtidsseieren hjemme mot Tromsø søndag kveld. Lillestrøm og Viking på plassene har like mange poeng, men svakere målforskjell enn trønderne.

I øyeblikket er det disse seks lagene som kjemper om medaljer og plasser i Europa. Det er fortsatt 36 poeng igjen å spille om for hvert lag, og det skjer jo fra tid til annen at lag plutselig finner formen og får en lang seiersrekke – eller tapsrekke.

Så ting kan fortsatt snu.

Molde-spillerne jublet etter 4–0-seier hjemme mot Mjøndalen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB

Bunnpunkt under Fagermo

Men etter å ha sett Vålerenga bli feid av banen av Sandefjord, er det lite som tyder på at hovedstadslaget skal kjempe seg tilbake i toppen.

Det var årsverste, det var et bunnpunkt etter 20 måneder med Dag-Eilev Fagermo som trener, de er tilbake der har vært gjennom så mange år: Som middelhavsfarere trygt plassert midt på tabellen på en 8. plass – 10 poeng bak gullkampen.

Vålerenga svikter igjen og igjen og igjen, det er bare å lese seg opp på historien de 16 årene etter forrige seriegull.

Oslos stolthet klarer aldri å bli stabile. Og det er jo litt rart etter en tredjeplass i fjor og samme plassering etter 10 kamper i år.

For det så jo veldig lovende ut lenge. I hvert fall før Aron Dønnum ble solgt til Standard Liège.

Men prestasjoner og resultater er blitt gradvis svakere. Det er ingen rytme, det er baktungt, det er ingen som tar ansvar, det florerer av feil – spesielt i forsvar.

Og aller verst: Ingen innsats, det mest grunnleggende for å vinne fotballkamper.

Vålerenga september 2021 er et usikkert Vålerenga.

Dag-Eilev Fagermo var betenkt etter å ha tapt 3–0 borte mot Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Møter Molde og Bodø/Glimt

Sandefjord var best i alle spillets faser og kunne vunnet med mer enn 3–0, for det var klasseforskjell. Vålerenga var så svake før pause at trener Fagermo tok av både kaptein Jonatan Tollås Nation og Christian Borchgrevink ved pause på stillingen 1–0 til Sandefjord.

Men det gjorde ikke saken bedre. Vålerenga ble enda dårligere.

Etter kampen erkjente trener Fagermo at klubben bør glemme alt som heter medaljesnakk. Uten en topp-4-plassering kan de glemme ambisjonen om å kvalifisere seg regelmessig for spill i Europa, som igjen betyr tapte inntekter.

Det er samling i bunn på Valle, men for at vondt ikke skal bli betydelig verre må de reise seg fort.

Molde venter på hjemmebane kommende søndag. Seks dager senere reiser Vålerenga til Aspmyra for å møte Bodø/Glimt, og de pleier sjelden å spille to svake kamper på rad hjemme.

Brann har god muligheter

Ellers?

Det er ikke mange dager og uker siden «alle» snakket om at det var umulig for Brann å berge plassen. I Bergen er det blitt snakket om tapte inntekter og hvordan de skal takle en tur et trinn ned i divisjonssystemet.

Men det er rart hva en seier på bortebane mot Lillestrøm kan gjøre. Nå ligger de likt i poeng med Mjøndalen og Stabæk foran seg på tabellen, og kun to poeng bak Tromsø på sikker plass.

De må altså ta tre poeng flere poeng enn konkurrentene på de neste 12 kampene for å være sikker på å berge plassen.

Det er fullt mulig for Brann. De har en god sjanse til å berge plassen.