Det kan imidlertid hende at Molde burde hatt med seg ett poeng hjem til Møre og Romsdal.

Fem minutter før slutt – på stillingen 1–0 til Tromsø – gikk ballen i stolpen, før den gikk i kneet til Jostein Gundersen og på tvers av Tromsøs målstrek. Molde-spillerne ropte på scoring da keeper Jakob Haugaard snappet ballen, men mål ble det ikke dømt.

Selv om VAR er innført i Eliteserien, er det ikke investert i mållinjeteknologi. Dermed kunne man ikke gå inn og se om ballen var over streken eller ikke.

– Jeg var ikke sikker i det hele tatt. Jeg så ut på linjedommeren, og da han ikke gjorde noe var det bare å kjøre på. Det er linjedommeren som sier at den ikke var inne, og da var den ikke, sier TIL-keeper Haugaard til TV 2.

IKKE MÅLLINJETEKNOLOGI: Her mener Molde-spillerne at ballen var over streken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Hoveddommer Mohammad Usman Aslam sier til TV 2 at VAR så på situasjonen.

– Live ser vi situasjonen og har fokus på den, og når vi ikke ser at den er klart inne i øyeblikkavgjørelsen, kan vi ikke gamble på at det er mål, sier Usman Aslam til kanalen.

– Da kjører vi «play on». Så har vi snakket med VAR-senteret etter kampen, og de har heller ikke klare bilder på at den var innenfor. Så den står vi for, fortsetter han.

STÅR FOR AVGJØRELSEN: Hoveddommer Mohammad Usman Aslam. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Molde feide motstander etter motstander av banen på vei mot seriegullet forrige sesong. Erling Moes mannskap avsluttet med historiske 17 strake seirer og 25 kamper på rad uten tap.

De rekkene fikk en brå slutt på sesongens første dag i 2023.

Moldenserne var naturlig nok favoritter etter en fjorårssesong der de ikke tapte en eneste bortekamp, men det var altså hjemmelaget Tromsø som til slutt kunne juble for seier etter Vegard Erlines matchvinnerscoring.

– Det er skuffende, men vi kommer tilbake, sier Molde-trener Erling Moe til TV 2.

– Vi er bedre enn de, men vi kan ikke slippe inn det målet vi gjør. Vi skaper nok til å avgjøre dette her. Rett og slett for dårlig, sier Moldes nysignering Veton Berisha til TV 2.

MATCHVINNER I NORD: Vegard Erlien (i midten) senket de regjerende mesterne. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Det var riktignok Molde som tok tak i kampen fra start, og allerede før ti minutter var spilt hadde gjestene notert seg for flere store sjanser på Romssa Arena.

Tromsø-keeper Jakob Haugaard vartet opp med en fantastisk redning der han hindret Ola Brynhildsen, mens Magnus Wolff Eikrem og Emil Breiviks skuddforsøk begge gikk i blokka til oppofrende Tromsø-forsvarere.

Like for pause leverte danske Haugaard opp nye feberredninger på nye muligheter til Brynhildsen og Breivik.

Dermed gikk lagene i garderoben på stillingen 0–0, og etter hvilen var det Tromsø som gikk rett i strupen på de regjerende mesterne.

Det første først til et straffespark som Sakarias Opsahl bommet, men få minutter senere smalt det igjen.

STRAFFEBOM: Molde-keeper Jakob Haugaard reddet forsøket til Sakarias Opsahl. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Tromsø rullet opp et flott angrep der Ruben Yttergård Jensen spilte opp på Hilmir Rafn Mikaelsson. Han la igjen til spisskollega Vegard Erlien, som fra 17–18 meter banket inn historiens første mål på Romssa Arena.

– Det var nesten min eneste berøring i andreomgang, så det var deilig at den gikk i mål. Det var helt magisk, sier eliteseriedebutant Erlien.