Malmefjorden-dommer Marius Hansen Grøtta er gjest i ukas episode av RB-sporten. Foto: TROND HUSTAD

Dommer Espen Eskås sto nylig fram i VG og tok et oppgjør med ukulturen blant fotballsupportere som sjikanerer dommere. Han viste fram truende meldinger han har mottatt. Grøtta har lignende opplevelser.

– Ja, du kommer ikke utenom det når du dømmer i eliteserien. Det har vært drapstrusler og trusler mot familien. Enkelte har sendt melding fire dager på rad med negative tilbakemeldinger, forteller han i ukas episode av podkasten RB-sporten.

– Veldig skummel trend

Der åpner han opp om de alvorlige truslene han har mottatt fra misfornøyde fotballsupportere de siste årene. Moldenseren forteller at én situasjon var spesielt ubehagelig.

– Én gang trykte jeg på alarmknappen. Da ble sikkerhetsansvarlig i NFF kontaktet og det ble en sak ut av det, sier han.

Grøtta mener det er et viktig budskap å be folk la være å sende meldinger rett etter kamp, når følelsene er sterke og man kanskje er påvirket av alkohol:

– Det er ikke greit i hele tatt de at breddedommere og yngre dommere må tåle dette, for de er ikke like forberedt. Det er en veldig skummel trend, dette.

Han selv lar ikke hetsen få lov til å prege hverdagen.

– Jeg legger veldig lite energi i dette, det er kanskje derfor jeg klarer å komme over det. Vi er drillet i å håndtere media og har mental trener til rådighet. Du får en erfaring etter hvert, slik at det preller fort av, sier Grøtta.

Dommer Marius Hansen Grøtta gir gult kort til Espen Ruud i eliteseriekampen mellom Tromsø og Odd på Romssa Arena. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Travel hverdag

Det er hektiske tider for Marius Hansen Grøtta. Familielivet og jobben som idrettslærer ved Romsdal videregående skal kombineres med deltidsengasjement som toppdommer i NFF og dommerutvikler i fotballkretsen.

I tillegg skal han trene fem-seks økter i uka slik at formen er på topp til kamp i helgene. Grøtta har selv dømt to eliteseriekamper så langt og vært VAR-dommer i Oslo flere ganger.

– For min egen del har det vært veldig fint. Teknikken har fungert og det har tatt kort tid. Så er det selvfølgelig andre situasjoner som har vært diskutert i media, der vi har sett i seinere tid at dommer skulle tatt en annen vurdering enn det som ble gjort på banen, slår han fast.

En av de mest kontroversielle episodene oppsto på Aker stadion der Stabæks Herman Geelmuyden kun fikk gult kort etter at han sparket Moldes Kristian Eriksen i skulderen og halsen med knottene først.

– Konklusjonen er at det skulle vært rødt kort. VAR skulle grepet inn eller dommeren skulle gitt rødt, sier Grøtta.

Marius Hansen Grøtta i VAR-rommet på Holbergs plass i Oslo. Foto: PRIVAT

Større rettferdighet

Dommerne møtes hver mandag for å diskutere aktuelle situasjoner.

– Lista er lagt veldig høyt for at VAR skal gripe inn. Så har vi hatt en del rødkortsituasjoner med fot i ansiktet som det ikke er gitt rødt på i første omgang. Det handler om å beskytte spillerne, som er en viktig del av fotballen. Det står også i årets retningslinjer. Så vi enes om at vi må stramme inn vurderingene på banen og i etterkant av å ha sett det om igjen, sier dommeren.

Han mener åpenheten i norsk fotball er et pluss.

– Vi er ett av få land som har en veldig åpen dialog i media. Vi er ute og prater etter kamp, og jeg tror det er kjempepositivt at vi forteller hva som er vurdert og forklarer situasjonen for folk.

Han er sikker på at innføringa av VAR vil føre til en større rettferdighet i eliteserien.

– Ønsket vårt er jo å fjerne de største feilene. Vi kan kanskje heve prosentgraden fra 95 til 97 eller 98, det er det som er målet.

Ambisjoner om Europa

29-åringens personlige ambisjoner handler nå om europeiske turneringer.

– Som toppdommer i eliteserien er neste steg Europa. Målet i år er å levere godt nok til å være kandidat som FIFA-dommer i 2024, sier Grøtta, som tidligere har vært fjerdedommer i kvalifisering til Champions League og Europa League samt U21-landskamper.

Marius Hansen Grøtta besøker RB-sporten i samtale med Martin Brøste og Trond Hustad. Du kan høre episoden der du vanligvis hører podkast.