VG har spurt Erling Braut Haalands tidligere lagkamerat og Molde-kaptein Magnus Wolff Eikrem, tidligere trener Erling Moe og Haalands barndomstrener Alf Ingve Berntsen om utviklingen.

Bare se på de de enorme kontrastene fra da han scoret fire mot Brann og sitt første hat trick i Manchester City:

– Hvorfor tror du disse to feiringene med om lag fire års mellomrom er så forskjellige?

– Når man presterer slik han gjør og har gjort over lengre tid, så vokser jo selvtilliten hele veien og til slutt har han med rette blitt en gutt med skyhøy selvtillit. Etter hvert lærer man seg også hva publikum vil ha, noe han åpenbart ønsker å gi dem, reflekterer Erling Moe.

Alf Ingve Berntsen, som trente Haaland fra han var syv til femten år, har også en teori:

– I dag er det mer forventninger til å bygge varemerke hos en internasjonal toppscorer. Man må skape glød og engasjement rundt ting, og der synes jeg han er god.

– Han er god på å markere ekstra at et mål betyr noe. Fotball er taktikk, spill og motspill, men det er også følelser. Han er god til å vise følelser mens han spiller, mener barndomstreneren.

Wolff Eikrem sier han ikke kan uttale seg om nøyaktig hvorfor målfeiringene er så ulike, men en spesifikk detalj bet han seg virkelig merke i da han delte garderobe med den da 17 år gamle spissen. Wolff Eikrem ble lettere forbauset.

– Jeg husker først og fremst at han var ekstremt glad. Han hadde alltid et veldig stort smil og det er veldig smittsomt.

– Hvorfor smilte han sånn? Det tror jeg var fordi han visste at han var så sinnssykt god. Det tror jeg han visste allerede da.

Alf Inge Berntsen sier han har sett Haaland utvikle seg til å bli en ledertype på banen.

– I Bryne var han bare 16 år og scoret aldri på de kampene han fikk for seniorlaget i OBOS-ligaen, så da var det ikke naturlig å ta noen lederrolle. Det er jo ofte de flinkeste som blir ledertypene, mimrer Berntsen som likevel så konturene av en leder for mange år siden:

– For andrelaget i 3. divisjon scoret han masse mål og var en veiviser tross sin unge alder. Han var flink til å få de andre med seg, og sto frem visst det buttet imot.

Eikrem tror det er flere grunner til at Haaland tar mer og mer ansvar, samt virker å nyte stor respekt fra sine lagkamerater:

– Altså når man er 190 ... eller jeg vet ikke hvor høy han er, jeg. Men han er jo svær som et beist, sier Eikrem, og fortsetter:

– Ikke alle spillere har en aura, men når han er så stor, scorer så mange mål og er så fantastisk god, så hadde han selv som 17-åring i Molde noe av den auraen vi ser han har i dag. Aura er sjelden vare hos 17-åringer, men han hadde en del av det allerede da.