En gjeng 15- og 16-åringer stiller seg opp i en mørk idrettshall. De smiler fornøyd.

En pokal er plassert foran dem.

Ytterst til høyre står Hugo Vetlesen (15). Lenger til venstre er Ola Brynhildsen (16) å finne.

Når de stiller opp til lagbilde søndag, er det på norsk fotballs største scene. Cupfinale på Ullevaal stadion venter. Denne gangen er de motstandere: Vetlesen for Bodø/Glimt og Brynhildsen for Molde.

– Det er gøy å stå på hver sin side i cupfinalen, og det er litt ekstra gøy når man er så gode venner, sier Vetlesen til Aftenposten.

500 meter mellom barndomshjemmene

– Fra han lærte seg å gå, var Ola kun opptatt av å løpe om kapp, forteller pappa Rune Brynhildsen til Aftenposten.

Guttungen elsket å konkurrere. Han spilte tennis, gikk langrenn og prøvde friidrett – i tillegg til fotball. Ola Brynhildsen drev med mye forskjellig.

Hugo Vetlesen var litt motsatt. Han prøvde håndball én gang. Men det var ikke noe for ham. Ikke langrenn heller. For ham var det fotball for alle pengene.

Her poserer Stabæks G99-lag med pokalen for nasjonal serie G16 i 2015. Ola Brynhildsen (bakerste rad, nummer tre fra venstre) og Hugo Vetlesen (første rad, til høyre) er to av flere spillere som har tatt steget til øverste nivå. Foto: PRIVAT

Men de to fotballproffene har også mye til felles.

De vokste opp cirka 500 meter unna hverandre i Bærum. Begge to noen langpasninger unna Nadderud stadion, Stabæks hjemmebane.

Og det var nettopp Stabæk som førte dem sammen. Som 14-åring begynte Brynhildsen å spille på Stabæks G99-lag. Vetlesen var ett år yngre, men var så god at også han fikk spille for laget.

– Vi er gode kompiser. Vi er i samme gjeng og har vokst opp tett oppå hverandre, sier Brynhildsen til Aftenposten.

Den sagnomsuste årgangen

Og for en gjeng det er.

Stabæks G99-lag ble etter hvert beryktet i Oslo-området. De knuste motstanderne og hevdet seg også i turneringer i utlandet.

Alle som så dem, skjønte at dette kunne bli noe stort. Og de har fått rett.

Ser man gjennom gamle lagbilder, finner man:

  • Kristian Thorstvedt – landslagsspiller og fotballproff i Genk, Belgia.

  • Tobias Børkeeiet – midtbanespiller for Rosenborg

  • Emil Bohinen – midtbanespiller for Serie A-laget Salernitana

  • I tillegg til Hugo Vetlesen og Ola Brynhildsen og mange flere som spiller fotball på høyt nivå. Mange mener det er tidenes beste Stabæk-årgang.

– Hvorfor er så mange av dere blitt gode?

– Det var et godt miljø der vi alltid dro for å trene sammen, med høyt nivå hver dag. Også var det typer som ville bli gode. Vi ville legge ned den ekstra jobben for å nå drømmen om å spille proft. I tillegg hadde vi et trenerapparat og akademi som fulgte tett opp, sier Vetlesen.

Trampoline-scoringen

I 2017 begynte både Vetlesen og Brynhildsen å spille for Stabæks A-lag i Eliteserien. I dag er begge viktige spillere i topplag.

Men karriereveiene deres har også sine ulikheter.

«Hugo gjorde som han ville i seks-syvårskampene», sier pappa Johan Vetlesen. Barndomsklubben Haslum la til rette for at stortalentet Vetlesen fikk matching på høyt nok nivå.

Og da han gikk videre til Stabæk, fikk han også der spille med og mot ett år eldre spillere.

Brynhildsen har alltid vært god, men var ikke en like stor stjerne tidligere i årsklassene. Det tok litt ekstra tid før Stabæk ønsket å hente ham fra Bærum.

– Men jeg så han hadde den indre flammen. Han har vært tålmodig og lagt ned mange timer utenom treningene, sier pappa Rune Brynhildsen.

Han husker for eksempel at han pleide å kaste ball etter ball inn i trampolinen i hagen, så sønnen kunne øve på brassespark. I 2019 scoret Brynhildsen på brasse mot Rosenborg, et mål som vakte oppsikt.

– Jeg hadde sett det akrobatiske skuddet noen hundre ganger i hagen, men aldri i kamp, sier pappa Brynhildsen.

Fikk melding fra kompisen

I 2020 gikk Brynhildsen videre til Molde. Senere samme år signerte Vetlesen for Bodø/Glimt.

Dermed har de spilt mot hverandre før. Men aldri har det stått så mye på spill som søndag, i selveste cupfinalen.

– Det er spesielt. Og det er morsomt å se at vi begge har kommet så langt, sier Ola Brynhildsen.

– Det gjelder å nyte det. Det er ikke lett å skjønne at vi skal spille cupfinalen, men kanskje gir det noen gode følelser når vi står der på banen, sier Vetlesen.

Han beskriver kompisen som en «morsom type som alltid kommer med små kommentarer». Og i opptakten til cupfinalen har kommentarene gått på Bodø/Glimts bekostning.

I et intervju med TV 2 denne uken beskyldte Brynhildsen Glimt-laget for «grisespill». Da dukket det opp en melding i innboksen – fra Vetlesen.

– La ham prate. Han får stå for det. Jeg skal fokusere på kampen, sier Hugo Vetlesen.

Det psykologiske spillet er i gang. Søndag står kun én av vennene igjen som vinner.

Cupfinalen mellom Bodø/Glimt og Molde spilles på Ullevaal stadion kl. 16.00. Sendes på NRK.