Seriegullet ble sikret allerede mot Lillestrøm. Siden har MFK vunnet både mot Rosenborg og Viking. De eventyrlige resultatene kan fortsette mot Sandefjord og Vålerenga.

Uansett er Molde tilbake på tronen i norsk fotball, etter at Bodø/Glimt var det klart beste laget de to sesongene etter forrige MFK-gull.

Gullet i boks: MFK-spillerne feiret et meget fortjent seriegull på Åråsen søndag. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Trippel suksess

Molde-laget er i ferd med å fullføre en jubelsesong med suksess i Europa og «the double» i Norge, selv om cupgullet i teorien er NM 2021. Etter 50 år i norsk toppfotball samler MFK kun på titler, og i år kan to nye pokaler plasseres i premieskapet på Aker stadion. Resultatene i Europa er også sterke. Merittene for 2022 er på høyde med det beste i historien:

* Cupmester: MFK sendte Bodø/Glimt ut i nedturen med en maktdemonstrasjon på Ullevaal 1. mai.

* Gruppespill: MFK tok seg gjennom seks kvalifiseringskamper og inn i Conference League.

* Seriemester: MFK avgjorde eliteserien fire runder før slutt. Når to kamper gjenstår er avstanden ned til nærmeste konkurrent er 18 poeng.

Cuptriumfen: MFK-benken slipper jubelen løs etter seieren mot Bodø/Glimt i cupfinalen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Ekstrem skadesituasjon

Alt dette har klubben oppnådd mens tidenes verste skadesituasjon har herjet troppen i åtte måneder. Lista vil ingen ende ta, og den har vært konstant helt siden seriestart. I gjennomsnitt har MFK manglet 10-12 spillere gjennom hele sesongen.

Dette påvirker også hverdagen på Aker stadion. Det er umulig å opprettholde kvaliteten på trening når halve troppen er borte. Sånn sett er lagets sterke statistikk ekstra oppsiktsvekkende. Molde bytter ofte fem-seks spillere i startoppstillinga, og vinner likevel komfortabelt.

Flere ganger har vi presentert MFK-laget som ikke er disponibelt for kamp, for å illustrere den ekstreme situasjonen. Ofte har en hel ellever med mulige førstelagsspillere sittet på benken eller tribunen, som Sheriff Sinyan, Martin Ellingsen, Martin Bjørnbak, Eirik Ulland Andersen, Magnus Eikrem og Björn Bergmann Sigurdarson.

Fest på Ullevaal: Tornekrattet feirer cupseieren mot Bode/Glimt 1. mai. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Rovdrift

MFK har drevet rovdrift på en rekke spillere. Mange har spilt så mye at belastninga til slutt ble for stor. Derfor har også profiler som Martin Linnes, Kristoffer Haugen, Ola Brynhildsen, Erling Knudtzon, Etzaz Hussain og Benjamin Tiedemann Hansen vært ute av drift i perioder.

Erling Moe har også vært tvunget til å bruke spillere i feil posisjon for å komponere et slagkraftig lag. Og flere spillere som var tiltenkt en plass i troppen har plutselig fått sentrale roller ute på banen. Dette er det eneste positive med situasjonen.

Ny profil: Mathias Fjørtoft Løvik har vokst til å bli en MFK-favoritt denne sesongen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Nye lokale profiler

Eirik Haugan (24) kom rett inn i laget da det ble krise i midtforsvaret. Han ble en av de mest stabile spillerne denne sesongen. Mathias Fjørtoft Løvik (24) måtte kastes til ulvene da det ble krise på venstresida. Nå er han i ferd med å bli en sensasjon både i eliteserien og i Conference League. To Molde-gutter har bevist at de er gode nok til å spille fast på dette nivået.

Samtidig har gossingen Emil Varhaugvik Breivik (21) briljert i mange kamper. Og: Niklas Ødegård (18) fra Hollingen har debutert i Europa og scoret sitt første eliteseriemål.

Alle vet hva det betyr for patriotismen, identiteten og tilhørigheten rundt Molde Fotballklubb.

Flere profiler kan bli solgt

I tillegg har MFK nok en gang funnet og hentet prosjekt fra andre norske klubber som utvikler seg til klassespillere etter kort tid på Aker stadion. Sivert Mannsverk og ikke minst Markus Kaasa er gode eksempler på dette i 2022.

Ola Brynhildsen har også fått fram det uforløste potensialet sitt. David Fofana har glitret voldsomt i spektakulære øyeblikk. Samtidig er det langt igjen til han blir stabil nok for Molde og god nok for en større liga.

Men alle disse spillerne kan det komme bud på i januar eller juli. Noen av dem blir garantert solgt i 2023. Derfor vil speidinga og rekrutteringa det neste halvåret i stor grad bestemme om MFK har det beste laget også om ett år.

Årets kamp? MFK-spillerne jubler under maktdemonstrasjonen mot Bodø/Glimt på Aspmyra. Foto: Mats Torbergsen / NTB

Klubbens femte seriegull

Seriemesterskapet i 2011 var så historisk som det kunne bli. Ole Gunnar Solskjær og Magnus Eikrem kom hjem fra England og ledet MFK til klubbens første gull - 100 år etter stiftelsen. Det var sterkt gjort å kopiere bragden året etter.

I 2014 ledet Tor Ole Skullerud Molde til «the double» med feiende flott fotball. Også i 2019 var det mye underholdende festfotball, da Erling Moe tok sitt første seriegull som hovedtrener.

Likevel mener jeg årets sesong er i en egen klasse. Merittene taler for seg. I tillegg er de altså utført mens Erling Moe har manglet omtrent et helt lag med gode eliteseriespillere. MFK har kun tapt to kamper på hjemmebane. Og MFK har ikke tapt en eneste bortekamp i serien.

Folk kan snakke så mye de vil om at MFK må spille ballen oftere framover, og at det var «morsommere» å se på for tre eller åtte år siden.

Molde scorer 2,4 mål i hver kamp! Molde tar 2,6 poeng i hver kamp! Det er bare å bøye seg i kunstgresset for Erling Moe, trenerteamet, spillerne og resten av MFK.

Framtida: Niklas Ødegård har vist lovende takter på førstelaget denne sesongen. Foto: Carina Johansen / NTB

Rekord etter rekord

Etter min mening er dette altså tidenes beste MFK-sesong. Først og fremst fordi skadekrisen gjør prestasjonene naturstridig. I tillegg til selve resultatene tar MFK nå den ene rekorden etter den andre:

– MFK har satt eliteserierekord med 15 strake seire!

– MFK har vært ubeseiret i 23 seriekamper på rad!

– MFK har satt eliteserierekord med 8 strake borteseire!

– MFK har vært ubeseiret på bortebane i 14 kamper på rad!

– MFK har tatt 72 poeng og dermed slått klubbrekorden fra 2014 på 71 poeng.

Ennå gjenstår altså en hjemmekamp og en bortekamp. Mot Sandefjord søndag skal gullmedaljene deles ut på Aker stadion. Det blir et stort øyeblikk, men det kan uansett ikke måle seg med den euforiske følelsen etter maktdemonstrasjonen mot Rosenborg. For en ekte Molde-patriot kan ikke livet bli bedre enn det var forrige søndag.

Eller forresten: Neste sommer skal Champions League-hymnen nok en gang runge over Aker stadion.

PS: Denne kommentaren ble første gang publisert etter kampen mot Lillestrøm og er oppdatert etter kampene mot Rosenborg og Viking.