Sommeren 2009 kom en ung østerriker til Tromsø, men etter kun ett år i Tromsø ble han sommeren 2010 lånt tilbake til Kapfenberger, klubben han kom fra, en avtale som senere ble gjort permanent.

Tilbake i Østerrike ventet en enorm nedtur. En nedtur som nesten kostet han livet. I november 2013 innrømmet Dominique Taboga kampfiksing.

Han ble utestengt fra fotball fra livstid og fikk tre års betinget fengsel. Den tidligere lagkameraten Sanel Kúljic, en tidligere østerriksk landslagsspiller, ble dømt til fem års ubetinget fengsel, blant annet for utpressing av Taboga knyttet til kampfiksingen.

– Kampfiksingsskandalen var den største tabben i mitt liv. Men den tabben er nå en del av livet mitt og jeg har lært å leve med det. Etter skandalen kom frem i lyset, så jeg hvem vennene mine var og hvem som virkelig står ved siden av meg. Det var en vanskelig tid, for jeg var den eneste personen å skylde på i den situasjonen. Det var også en erfaring for meg, selv om jeg ville likt å unngå fengsel (to måneder), rettssaken og tiden med fotlenke. Etter alt var over, var det vanskelig å komme tilbake til et vanlig liv. Heldigvis var det en familie som hjalp meg å finne en jobb og en vei tilbake til livet. Jeg ble raskt mennesket Dominique Taboga og var ikke lengre fotballspilleren Dominique Taboga, sier østerrikeren til iTromsø.

Utpresset av mafia

I 2014 sa han til østerriksk tv at han gjorde «en stor, stor feil som ung spiller» ved å ta imot penger for å påvirke kampresultater.

Det utartet videre til at Taboga ble upresset av mafia, og ifølge seg selv, stort sett måtte gi videre alle penger han tjente på kampfiksing.

– De dro inn min familie, og på de verste dagene kunne jeg få 35 SMS og 15 oppringinger. Til slutt tenkte jeg at nå pakker jeg sammen, nå forteller jeg alt, uttalte Taboga i tv-intervjuet.

I TROMSØ: Dominique Taboga. Foto: Tobias Stein Eilertsen

Taboga ble utestengt av FIFA fra all fotball på livstid, uansett rolle, om det var som spiller, trener, ansatt i fotballklubb eller organisasjon eller agent, men østerrikeren anket dommen og vant frem. Dommen ble omgjort til fem års utestengelse, som var ferdig med utgangen av 2019.

Skrev bok

I fjor høst ble det klart at han igjen skal spille fotball. Landesliga-klubben SK Strobl, som spiller langt ned i divisjonssystemet, meldte at Taboga skulle gjøre comeback, til tross for sin brokete fortid og at han ikke har spilt fotball på åtte år.

– Jeg ble utestengt fra å spille fotball i fem år. Jeg forventet ikke å returnere til fotballen, men vennene i hjembyen overbeviste meg om å gjøre det igjen. treningen med guttene har vært moro, men uheldigvis på grunn av koronaviruset, har vi ikke vært i stand til å være samlet siden november 2020. Vi håper at vi vil kunne trene sammen igjen snart og målet vårt er å rykke opp til 4.-divisjon, sier Taboga.

FAR: Dominique Taboga og datteren Romy. Foto: Privat

Et annet viktig aspekt i Tabogas vei tilbake til livet, var en bok han skrev i årene etterpå: Schweres Foul: Im Labyrinth des schöntes Spiels der Welt (Alvorlig feil: I labyrinten til verdens vakreste spill) i slutten av 2014.

– Boken var veldig viktig for meg. Her var jeg i stand til å prosessere og jobbe gjennom hele historien om kampfiksingsskandalen og konkludere den. Hele historien måtte ut i offentligheten og kanskje jeg hjalp en annen atlet som var i samme situasjon og komme ut av det, sier Taboga.

Restaurant i fjellene

Selv om 38-åringen igjen spiller fotball på et lavt amatørnivå, er det i 2021 et helt annet fokus. Han er skilt fra sin tidligere kone, som han hadde tvillinger med, men har i dag fått to nye barn, Sebastian (22 måneder) og Romy (6 1/2 måneder) med kjæresten Andrea, som han har vært sammen med de seks siste årene.

– Vi bor på en vakker plass i fjellene og åpnet i mai restauranten Bergheimat. Fremtiden er definitivt spennende. Forhåpentligvis går gastronomibusiness bra. Det samme med livet med en lappeteppefamilie med to sønner fra mitt første ekteskap og to barn nå med Andrea. Livet handler definitivt ikke lengre om fotball. Jeg har lært at det er andre ting som er mye viktigere i livet, sier Taboga stolt.

RESTAURANT: Dominique Taboga og kjæresten Andrea har to barn sammen og åpnet restauranten Bergheimat i fjellene i Strobl nå i mai. Foto: Privat

Til tross for at livet i hovedsak handler og familie og det å få restauranten opp å kjøre, har Taboga fortsatt en kjærlighet for spillet og en tilknytning til fotballen.

– Jeg studerte sportsjournalistikk i to år (fire semester). Jeg jobber for den østerrikske TV-kanalen Servus TV en gang i uken og for et stort sports business magasin, som kommer ut fire ganger i året. Det er en deltidsjobb for meg som jeg virkelig liker.

I BAREN: Dominique Taboga tapper en øl. Foto: Privat

Når Taboga ser tilbake på tiden i Tromsø, er det med en viss anger.

– Jeg kom til Tromsø med store forventninger. Uheldigvis ga jeg ikke meg selv nok tid til å bli vant til den norske kulturen og norsk fotball. I ettertid ser jeg at det var min største tabben i min karriere, at jeg forlot Tromsø etter så kort tid, når jeg fortsatt hadde en lang kontrakt med klubben. Det er var en fantastisk opplevelse for meg og jeg tenker ofte tilbake på tiden i Norge. I den korte perioden lærte jeg og elske landet og folkene der. En dag vil jeg virkelig komme tilbake å ta en lengre roadtrip gjennom Norge. Hadde jeg blitt i Tromsø ville jeg ha berget meg selv fra mye som skjedde senere i livet.

LITE SPILLETID: Dominique Taboga spilte lite i Tromsø. Foto: RONALD JOHANSEN

Taboga fikk kun ti offisielle kamper for TIL fra debuten i Europa League-play off-kampen mot Athletic Bilbao i 2009 til hans siste opptreden i TIL-drakt mot TUIL i cupen i juni 2010.

iTromsøs forside 10. juni 2010. Foto: Faksimile

Hans siste kamp for klubben ble spilt 9. juni 2010 i cupens 3. runde i Tromsdalen, ble i hvert fall av det minneverdige slaget.

«Dalingan» hadde holdt «Gutan» til 0–0 etter 90 spilte minutter, men i ekstraomgangene steg Taboga øverst til værs og stanget inn 0–1. Mohammed Ahamed sørget for 2–0-seiere og avansement.