– Dårlig planlegging, mangel på åpenhet og dårlig kommunikasjon. Her sviktes det over en lav sko, sier Gabriel Johannessen til VG.

Han er far til en av sesongens store profiler, Pål Golberg, som også er tillitsvalgt i det norske landslaget. Johannesen har vært leder av langrennskomiteen i Buskerud Skikrets de seneste 14 årene.

Det var på onsdag VG kunne avsløre store kutt på elitelagene kommende sesong. Nyheten skal ha kommet svært overraskende på de som ble informert, ifølge VGs opplysninger.

Johannessen begriper ikke at eliteutøverne har blitt holdt utenfor prosessen av politisk og administrativ ledelse helt inntil det siste.

– Det som også skremmer meg – som pappa til en løper og tillitsvalgt – er hvordan det kommuniseres med tillitsvalgtes utøvere på et landslag, sier Johannesen og legger til:

– Det er ikke en modell som er vanlig ellers i vårt samfunn, verken i foreninger, lag eller organisasjoner. Det handler om om utøveres medvirkning og medansvar.

Ledelsen i norsk langrenn, Torbjørn Skogstad og Espen Bjervig er forelagt kritikken. Les hele tilsvaret nederst i saken.

KRITISK: Gabriel Johannessen, her avbildet under Skitinget i Molde sommeren 2022. Foto: Mikal Aaserud

Johannessen tror ikke utøvere og ansatte har vært klar over at situasjonen har vært så alvorlig som det nå fremkommer. Han reagerer også på tidslinjen:

  • Den 6. februar hadde langrennskomiteen et møte der økonomi var ett av temaene. I møtereferatet heter det at kostnadssiden var utfordrende, men at regnskapsstatus for 2022 og budsjett for 2023 skulle diskuteres i et nytt møte i slutten av mars.

  • Et nytt møte i langrennskomiteen fant sted i mars, men det finnes ikke noe referat ute fra dette møtet, en måned senere.

  • 24. mars uttalte langrennssjefen at økonomien var krevende og nevnte at det først og fremst kom til å gå utover reiseaktiviteten. Da VG spurte om de kom til å kutte i antall landslagsutøvere, svarte Bjervig at det ikke var noe automatikk i det, og at det var det siste de ønsket å gjøre.

– Det er klart også utøvere må reagere på det som skjer nå, ikke minst på prosess eller mangel på sådan. Det som skjer nå er en konsekvens av ikke-tilfredsstillende ledelse, sier Johannessen og avslutter slik:

– Jeg får bakoversveis jo mer jeg tenker på det. Referater fra styremøter offentliggjøres mer eller mindre tilfeldig. Ikke fra sist møte, heller, som Ski-Norge skal forholde seg til. De er i tillegg svært mangelfulle og inneholder jo ingenting som virkelig speiler situasjonen, mener Johannessen.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, her avbildet sammen med medieansvarlig Gro Eide og Marit Bjørgen i 2017. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I en e-post skriver Torbjørn Skogstad følgende:

«Det er synd Gabriel opplever det på denne måten, men i dette tilfelle uttaler han seg nok uten nødvendig innsikt i hvordan de interne budsjettprosessene i Skiforbundet foregår. Skistyret skal behandle revidert budsjett både for Skiforbundet samlet og for alle grenene på sitt møte tirsdag. Langrenn leverte sitt budsjettforslag fredag for en uke siden og jobbet i samarbeid med økonomiavdelingen helt fram til da».

Han skriver deretter at langrenn må, som samfunnet for øvrig, tilpasse seg den tøffe økonomiske situasjonen hele verden står i.

«Langrenn har i gode år tatt høyde for at det kan komme mer krevende tider og har derfor satt av egenkapital til å møte utfordringer som dette. Ingen kan forutse hvor lenge denne situasjonen vil vare og når krigen Ukraina tar slutt. Det er derfor viktig å vise ansvarlighet i den tøffe hverdagen vi alle berøres av slik at vi ikke ødelegger muligheten for framtidige langrennsløpere», skriver Skogstad.