Olympiske mestere, gullvinnere, store profiler og topplag i de fleste idretter. Vårt distrikt surfer på en voldsom medgangsbølge om dagen. Ingen andre regioner i Norge kan vise til utøvere på et like høyt nivå i så mange idretter som her hos oss.

Og søndag kveld ble det mer å juble for. Kongene av norsk ishockey, Stavanger Oilers, sikret NM-gull nummer åtte da de slo Storhamar 5–2 (og 4–0 i kamper) i CC Amfi på Hamar. En fullstendig overlegen prestasjon.

Listen over utøvere og lag fra vårt distrikt som er i toppen både nasjonalt og internasjonalt, er lang. Under kan du lese mer om suksessen som gjør idrettsregionen til landets beste.

Som får idrettstoppene til å applaudere.

Idrettspresident Berit Kjøll sammen med toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto: Lise Åserud / NTB

– Vesentlige bidragsytere

Idrettspresident Berit Kjøll er full av beundring for framgangen og suksessen lag og utøvere i regionen opplever.

Som øverste sjef for idretten i landet har hun god oversikt over hva som rører seg.

– Toppidrettsprestasjonene i Rogaland-idretten er både gledelig og imponerende. Målt etter folketall har Norge i tre av de fire siste årene blitt kåret til verdens beste idrettsnasjon. En rekke utøvere fra Rogaland har preget resultatlistene internasjonalt og har vært vesentlige bidragsytere for den unike posisjonen som norsk toppidrett har inntatt internasjonalt de senere årene, sier Kjøll til Aftenbladet.

– Hva tror du er årsaken, hva gjøres riktig?

– Det viser at det gjøres et særdeles godt rekrutterings- og talentutviklingsarbeid i regionen. Rogaland har også vært i front i anleggsutviklingen og realisert mange flotte anlegg som både topp- og breddeidretten har stor glede av.

– Friidrettshallen i Sandnes og Sørmarka Arena i Stavanger er gode eksempler på slike anlegg. Her har kommunene i Stavanger-regionen hatt et langsiktig og godt samarbeid for å få realisert flere store kostnadskrevende anlegg som kommer hele regionen til gode. Dette er slik vi ønsker at anleggsutviklingen skal foregå, svarer Kjøll.

Hvis jeg skulle bygget en klubb, hadde noe av det første jeg ville gjort være å besøke klubbene i Rogaland for å se jobben som er blitt gjort

Nærbø er inne i sin beste sesong noensinne og endte på 5. plass i eliteserien. Laget har tatt seg til semifinale i europacupen og spiller kvartfinale i sluttspillet. Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

Vil lære av regionen vår

Håndballpresident Kåre Geir Lio har latt seg begeistre og imponere over prestasjonene på håndballbanen i regionen vår den siste tiden.

– Vi lærer for lite av hverandre i norsk idrett og håndball. Hvis jeg skulle bygget en klubb, hadde noe av det første jeg ville gjort være å besøke klubbene i Rogaland for å se jobben som er blitt gjort, sier Lio til Aftenbladet.

– Prestasjonene legges veldig godt merke til og burde kanskje vært markert enda bedre. Sørvestlendinger er litt beskjedne på egne vegne, men det er rett og slett formidabelt det som blir levert på håndballbanen, sier han.

  • Aftenbladets sportsleder Stig Nilssen:

Sola tok seg til kvartfinalen i Europa League etter å ha vunnet gruppespillet, mens Nærbøs drøm om en finale i europacupen fortsatt lever.

I tillegg har Sandnes Håndballklubb allerede sikret opprykket til eliteserien, mens Viking Håndballklubb drømmer om å gjøre det samme i opprykkskvalifiseringen.

– I perioden jeg har vært president, har Nærbø blitt sett på som en idealklubb i norsk håndball med stor bredde, masse entusiasme, frivillige tillitsvalgte og en topp som blir tatt vare på, sier Lio.

Tommy Kristiansen ledet an i champagnefeiringen etter at Oilers tok NM-gull søndag. Her sammen med Andreas Klavestad og Ludvig Hoff. Foto: Javad Parsa / NTB

– Maktdemonstrasjon

Ishockeypresident Tage Pettersen så Oilers sikre NM-gull nummer åtte søndag kveld. Han kaller 5–2-seieren på Hamar for ren utklassing.

– Det var en maktdemonstrasjon. Jeg kan ikke huske sist NM ble avgjort med fire strake seire i finalerunden. Oilers hadde noen år før pandemien hvor de surfet på toppen, og noen år hvor de ikke nådde helt opp. Men de har vært tro mot sine langsiktige planer og søndag kronet det seg med kongepokalen, sier han.

Han er minst like imponert over klubbens store breddesatsing, som blant annet inneholder satsingen på kvinnelaget. Denne sesongen leverte Oilers-kvinnene meget solid og tok seg til NM-finalen etter å ha vunnet serien. Det endte med 2. plass.

– Oilers har gått foran og de andre klubbene har sett hvordan Oilers har gjort det med jentesatsingen, samt det å kombinere ishockey og skole. De har vært et flaggskip, sier ishockeypresidenten.

Han trekker også fram publikumsinteressen i regionen som han mener er «ganske unik».

– Det viktigste med klubblag er å være ambassadør for klubben, byen og regionen. Det klarer Oilers. I mange byer er det enten bra fotballpublikum eller hockeypublikum, men i Stavanger gjelder det flere ulike arenaer.

Jakob Ingebrigtsen skrev seg inn i historiebøkene da han ble olympisk mester på 1500 meter i Tokyo. 21-åringen satte ny olympisk rekord i finalen med tiden 3.29,32. Foto: David J. Phillip / AP

– Vel fortjent

Toppidrettssjef Tore Øvrebø fra Stavanger sier dette om suksessen i vårt distrikt:

– Det er kjempestas! Jeg er fortsatt rogalandspatriot og er stolt av det, sier han.

– Det har vært perioder før hvor det har gått veldig bra med idretten i Rogaland, men hvor det har vært ganske smalt. Det er veldig kjekt at det er så mange fra Rogaland som lykkes nå. Det er vel fortjent, påpeker han.

Morten Eklund er daglig leder i Olympiatoppen Sørvest. Han har naturligvis også merket seg alt det positive som skjer i regionen.

– Den fremmarsjen idretten her opplever, er ganske unik og spesiell. Det er veldig hyggelig, men det nytter ikke å legge seg ned og være fornøyd. Det krever både ressurser og fasiliteter å ta neste steg, påpeker Eklund og legger til at det ikke finnes en enkeltfaktor å peke på for å forklare fremgangen.

Her er flere grunner til at Rogaland er landets beste idrettsregion:

Foto: Anders Minge

Sandnes Ulf

Sandnes Ulf har startet sesongen på best mulig måte med ni poeng på tre kamper (før mandagens bortekamp mot Stabæk). Bjarne Berntsen har fått sving på de lyseblå.

Foto: Carina Johansen / NTB

Viking

Viking tok medalje for første gang siden 2007 forrige sesong, og skal i år ut i Europa. Starten på årets sesong har også opprettholdt den voldsomme entusiasmen rundt klubben som feide Bodø/Glimt av banen med 2–0 søndag kveld på et fullsatt SR-Bank Arena.

Foto: Sue Ogrocki / AP

Peder Kongshaug

Peder Kongshaug ble første utøver fra Stavanger som tok gull i vinter-OL da han sammen med lagkameratene Hallgeir Engebråten og Sverre Lunde Pedersen tok gull på lagtempo under OL i Beijing.

Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

Sandnes Håndball

Sandnes Håndball sikret opprykk til eliteserien for menn. De lyseblå var suverene i førstedivisjon og er tilbake på øverste nivå etter at de rykket ned i 2018.

Foto: Anders Minge / Stavanger Aftenblad

Per Strand Hagenes

Sandnes-syklisten Per Strand Hagenes ble første norske juniorverdensmester da han rykket ifra alle og tok et overlegent VM-gull i Belgia. Fra 2024 blir også 18-åringen fullverdig proff i Jumbo-visma.

Foto: Svein Hagen

Sandnes innebandyklubb

Sandnes innebandyklubb sikret klubbens første medalje i eliteserien da de ble nummer tre denne sesongen. Også Stavanger var representert i eliteserien denne sesongen: Stavanger IBKs kvinner elite spilte på øverste nivå i år.

Foto: Svein Hagen

Randaberg volleyball

Randaberg volleyball tok seg til finalen i sluttspillet. Der måtte de gi tapt for seriemester Tromsø. I eliteserien endte laget på 3. plass.

Foto: Lise Åserud / NTB

Sivert Wiig

Sivert Wiig er noe så sjeldent som en lokal utøver som hevder seg i verdenstoppen i langrenn. Fikk en pangavslutning på sesongen med to fjerdeplasser i verdenscupen. Var også med til VM som reserve i fjor.

Foto: Privat

Oilers-kvinnene

Det er ingen tvil om hvor hockeytronen i Norge er. Oilers-kvinnene har dominert i eliteserien. Også i år kunne de juble for seriemesterskap. I sluttspillet ble det sølv bak Hasle-Løren.

Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters

Erling Braut Haaland

Superstjernen Erling Braut Haaland er en av verdens mest ettertraktede fotballspillere. 21-åringen fra Bryne og Borussia Dormund-angriperen kobles til verdens største fotballklubber for svimlende summer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Martin Nevland

Figgjo-løperen Martin Nevland ble dobbel verdensmester da han gikk inn til gull på sprint og jaktstart under junior-VM i skiskyting i USA. 20-åringen tok også bronse med det norske laget på stafett.

Foto: Alessandro Volders / @cyclingmedia_agency

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff vant Scheldeprijs tidligere i vår og tilhører fortsatt verdenseliten i sykling. Veteranen skiftet lag før denne sesongen og ser ut til å ha fått en ny vår i Intermarché-Wanty-Gobert.

Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad

Viking Håndball

Viking Håndball endte på 2. plass i 1. divisjon og spiller kvalifisering til opprykk. Fra neste sesong slår klubben seg sammen med SIF, med håp om å skape en ny toppklubb.