Therese Falk strekker ut armene for å omfavne sin tidligere elev. Han tar imot, tar rundt henne, holder fast. Kinn mot kinn. De står slik i flere minutter. Ord er ikke nødvendig. Nærheten betyr alt. Begge er rørt.

I samtalen etterpå sliter Sofus Heggemsnes, Norges beste herreturner og OL-deltager, med å finne ord. De stopper i halsen hans.

– Jeg ble ganske følsom, sier 22-åringen.

Det å treffe igjen læreren som betydde alt for en ung og redd elev som mislikte skolen, oppleves spesielt. Samspillet mellom dem var sterkt den gangen de var i samme klasserom på ungdomsskolen. Hun forsto ham og lirket frem det beste i eleven. Han grep det snøret hun kastet ut og dro seg opp.

– Hun er den eneste grunnen til at jeg ble ferdig med ungdomsskolen, sier han til slutt.

– Hun fikk meg opp fra bunn, hjalp meg og var der for meg. Det gjorde at min tilværelsen på skolen gikk fra å være vond til fin.

Therese Falk hører hva han sier. Tårer presser seg frem i øyekroken.

– Jeg klarer nesten ikke å snakke, sier hun.

Therese Falk og Sofus Heggemsnes. Foto: Stein J. Bjørge

Falt utenfor systemet

Historien har en begynnelse. For Sofus Heggemsnes handler det om at han ikke fant seg til rette på skolen. Han slet med bokstavene. De danset. Det gikk ut over læringen.

Allerede i 1. klasse presset moren Anette Heggemsnes på. Hun ønsket at Sofus skulle bli undersøkt. Det skjedde først mot slutten av 4. klasse. Etter hvert ble det avdekket at han hadde dysleksi, som mor og bestemor. Da hadde unggutten mistet mye av undervisningen, fordi han ikke klarte å følge med.

Da sønnen skulle over på ungdomsskolen, trodde moren det ville hjelpe å få ham inn på Steinerskolen.

Det funket heller ikke. Han passet ikke inn. Sofus hadde et annet behov for oppfølging. Dermed byttet han på slutten av 8. klasse til Fagerborg skole. Det var der Therese Falk var spesiallærer.

– Jeg så en gutt som var veldig redd, men som også var veldig intelligent på en annen måte som ikke passet helt inn i skolesystemet. Han kunne tolke bilder i høyere grad enn jevnaldrende, men var ikke så god til å lese og skrive. Han hadde enormt med ressurser, men hadde ikke klart å leve opp til skolens krav og system. Vi fikk kjempegod kontakt. Han er en skikkelig kul fyr som har utstråling, sier hun.

Falk tok i bruk andre metoder for læring, via blant annet puslespill, tegneserier og video. Eleven lærte så mye på den måten, ved å høre fortellinger. Han husket godt og brukte kunnskapen i muntlige prøver.

På matteprøver, der beregningene tar tid og det samme med å skrive dem ned, gjorde han all utregning i hodet. Svaret var riktig, men han kunne ikke få mer enn en firer fordi han ikke skrev ned utregningen på papiret.

– I det første halve året med Therese fikk han bare firere og femmere, en sekser og kanskje en treer. Han hadde en enorm oppblomstring som fikk alt å si for en gutt som følte seg dum. Man gjør det som dyslektiker, forklarer mamma.

Sofus Heggemsnes har godt tak på skranken. I turning trengs blant annet styrke, smidighet, spenst og balanse. Foto: Stein J. Bjørge

I turningen fikk han fremgang også. Alt henger sammen med alt.

– Det er noe med at alle elever er gode på et eller annet, men det er ikke alltid det skolen etterspør, kommenterer Falk.

Hun forteller at det var noen dager da hun måtte lokke og lure.

– Jeg dasket ham kjærlig på bakhodet og sa: «Sofus, nå må du jobbe!»

OL-turneren ler. Han er enig. Han trengte å bli satt krav til, våkne opp og gjøre det han er så god til i turnhallen: Trene og terpe.

Lærer Therese Falk er selv toppidrettsutøver. Hun håper at Sofus Heggemsnes satser turn i mange år til. Om tre år er det OL i Paris. I Tokyo får han en forsmak. Foto: Stein J. Bjørge

Hadde mange drømmer

For i den idretten skulle han komme til å bli en ener og senere bli tatt ut til OL i Tokyo. Den drømmen fikk læreren høre allerede i 8. klasse.

– Jeg husker at han fortalte hva som var målet. Det var ingen tvil om at han skulle til Japan. Jeg har vært der syv ganger selv. Avtalen var at jeg skulle bort for å heie på ham, sier Falk.

På grunn av pandemien, måtte 45-åringen stå over. Men Falk har vært i turnhallen hjemme og sett eleven trene i apparatene og lande støtt.

Det gjorde han på skolen også. Sofus Heggemsnes gikk ut med anstendige karakterer, men det aller viktigste var at han dro videre i livet med høy selvtillit og en følelse av mestring.

På vei nedover mot sentrum viser Therese Falk at hun også har muskler. Sofus Heggemsnes og hans mamma Anette liker den morsomme situasjonen. Foto: Stein J. Bjørge

Hun ble løperen

Sofus Heggemsnes kom lett joggende til møtet med henne på St. Hanshaugen i Oslo.

Han ler av det nå. Det han ikke skjønte tidligere, er at læreren ikke er hvem som helst. Hun er dronningen av ultraløp, nummer to i verden, vinner av flere NM-gull og med en rekke rekorder.

– Jeg var ikke klar over hvor tøft det var å løpe da jeg hørte at hun løp i 24 timer i ett strekk. Jeg tenkte ja, ja, ler Heggemsnes.

Han fattet et først hva hennes prestasjoner betydde, da han skulle løpe 10 kilometer.

Endelig klar for OL i Tokyo. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

– Det går ikke, liksom. Det hun gjør, er helt ekstremt. Jeg skjønner det ikke.

Falk løper over 25 mil på et døgn. Læreren har sin karriere, eleven sin.

– Jeg er kanskje mest stolt over at Sofus har stått opp for verdiene sine og noen ganger mot et forbund han ikke alltid er enig med. Det krever mot, ikke minst når du er så ung. Han er en sterk fyr.

Sofus Heggemsnes tar til seg godordene.

– Det føles godt å få dem fra noen som står deg nær, sier han.

Nå har alt dette resultert i deltagelse i OL i Tokyo. Lørdag skal han i aksjon for første gang.