– Det betyr noe ekstra, spesielt for min del, siden jeg bor i området og trener daglig i disse løypene. Det er her jeg lærte meg å gå på ski. Da har man ekstra lyst til å få det til, sa Simen Hegstad Krüger i Holmenkollen-solskinnet.

Noen minuttene tidligere passerte han målstreken til øredøvende jubel fra folkehavet på tribunen. Han var vinner av den tradisjonsrike Kollen-femmila.

Så kom Hans Christer Holund, Martin Løwstrøm Nyenget og syv nordmenn til. Vertsnasjonen tok alle topp ti-plassene for første gangen i verdenscuphistorien.

Etterpå snakket løperne om et yrende folkeliv, en stemning man ikke finner noe annet sted. Nyenget følte seg som en rockestjerne da han ble heiet frem av de entusiastiske publikummerne på Frognerseteren.

Kun 36 løpere fikk kjenne på den følelsen.

Så få stilte til start på rennet som kanskje er det største høydepunktet på verdenscupkalenderen. Mange av de beste konkurrentene fra utlandet meldte frafall, noen grunnet sykdom, andre fordi de prioriterte den kommende sprinten i Drammen. Femmila fant sted under en uke etter at samme distanse ble gått i VM.

I intervjusonen etter Holmenkollen-rennet haglet spørsmålene om hvordan så få utlendinger møtte opp.

Vi spurte de mest sentrale aktørene om hvordan man kan få med flere av de ikke-norske, slik at spenningen i tradisjonsrennet kan reddes.

Slik svarte de.

Sjefen – Espen Bjervig

Langrennssjef i Norges Skiforbund

– Jeg tror ikke det vi ser her, er beskrivende for verdenscupen generelt. Vi må gjøre så godt vi kan, så må vi også dele på kompetansen vår.

Italienske Federico Pellegrino er nummer tre sammenlagt i verdenscupen. Ellers er topp seks på herresiden kun nordmenn. De tok også alle gullmedaljene i Planica-VM nylig.

– Det er klart at det vi har sett på herresiden i år og i fjor, er ekstremt. Vi har et voksent lag med veldig mange gode utøvere. Så skal vi ikke lenger tilbake til OL i Kina i fjor for å se hvordan vi må jobbe når det blir litt stang ut. I dag velger de beste svenskene ikke å gå. En del russere hadde fort vært i toppen (de er fortsatt utestengt, jour.anm.).

Han mener det er viktig at man får plassert Kollen-helgen på et tidspunkt der man er sikret at alle de beste løperne er med.

– Det fortjener Kollen virkelig. Hvis dette rennet skal være etter et mesterskap, må det være en hvileuke mellom. Eller så kan det være det avsluttende verdenscuprennet.

Langrennssjef Espen Bjervig. Foto: Terje Pedersen / NTB

Beste utlending – Andrew Musgrave

Går for Storbritannias landslag og bor i Norge. Ble beste utlending i Kollen med sin 11. plass.

Briten har vært litt syk og bommet med formen til VM. Likevel var han ikke i tvil: Han skulle gå i Holmenkollen og elsker rammen rundt rennet. Han forstår at dem som fortsatt er syke, ikke er med.

– Men jeg skjønner ikke hvorfor de som er friske, ikke stiller.

– Hvordan skal man gjøre dette mer appellerende for resten av utlendingene?

– Jeg vet ikke. I dag var det sol og ordentlig vinterføre. Det var perfekte forhold. Jeg forstår det ikke. Vi har bare tre rennhelger igjen etter VM. Da klarer du å tyne ut det siste du har. Det er ikke så veldig mye. Fotballspillere og andre idrettsutøvere har lange sesonger sammenlignet med oss.

– Hvordan følte du deg selv i dag?

– Jeg gikk jækla sakte på sisterunden. Det var ikke fantastisk, men jeg kom meg rundt. Så fikk jeg høre at jeg var beste ikke-norske i dag. Det er litt synd, for jeg var ikke noe bra, sa Musgrave og lo.

Britiske Andrew Musgrave. Foto: Terje Pedersen / NTB

Pallvinneren – Martin Løwstrøm Nyenget

Ble nummer tre på femmila. Vant samme renn i fjor.

– Vi norske er i utgangspunktet veldig gode om dagen. Jeg tror en del av utlendingene gikk alt i VM, for på deres lag er det noen enkeltutøvere som er best på alle distanser. De har gått mye, mens vi er på hjemmebane. Det betyr mye for oss. At vi stiller her, er bankers.

Nyenget kom som en rakett da han tok lørdagens tredjeplass. Mot slutten hadde han så mye energi at han klarte å heve blikket for å få med seg festlighetene langs løypen.

Han tror en hvileuke etter VM hadde gjort det enklere for flere av utlendingene å stille.

– Jeg mener Kollen bør prioriteres slik at rennet er på et tidspunkt lignende dette, da du potensielt har varme i luften og får den folkefesten det medfører.

Martin Løwstrøm Nyenget tok tredjeplassen etter en sterk avslutning. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Seierherren – Simen Hegstad Krüger

– Det er mange som skylder på terminlisten. Man kan godt gjøre det, men den har man vært klar over hele tiden. Da synes jeg det er rart at så mange prioriterer bort denne helgen. Dette er det kuleste rennet vi går i løpet av vinteren. Livet som er rundt løypen, er helt spesielt. VM var hovedmålet for sesongen. Nå er det ferdig. Da tenker jeg at man får ta med seg det som er igjen av skirenn, så får vi hvile når sesongen er ferdig, sa Krüger.

Simen Hegstad Krüger hadde nok en stor dag i løypen. Nylig reiste han hjem fra VM i Planica med tre gull. Foto: Geir Olsen / NTB

Da han møtte Aftenposten etter seieren, hadde han nettopp blitt gratulert av kong Harald. Å vinne på hjemmebane føltes gjevt for den lokalkjente 29-åringen fra Lyn Ski.

– Finnes det en bedre plass i kalenderen for femmila?

– Nå kommer den tett på VM. Om man hadde hatt den én eller to uker senere, kunne det vært flere på start. Det kunne også vært sesongens siste renn, men det må jo være gode skiforhold og. Vi er i Oslo. Nå er det ganske snøsikkert her, men det er ikke alltid det lenger ut i mars. Så man risikerer den type utfordringer og. Vi må se på hva vi kan gjøre for å få flere på start.