Frida Maanum spiller i storklubben Arsenal. Hun er også viktig for landslaget, som møter Brasil fredag kveld.

23-åringen har nådd toppen av kvinnefotballen.

Men hun tilbrakte faktisk mye av karrieren på guttelaget til Stabæk. Helt til hun ikke fikk lov lenger.

Her er historien om jenta som briljerte blant guttene, den vonde beskjeden hun fikk og hvordan hun snudde det til noe positivt.

– Tok det veldig tungt

Fotball ble tidlig en stor del av Frida Maanums liv. Hun pleide å spille sammen med broren og søskenbarna i hagen.

Da hun var seks år, begynte hun å spille på et guttelag i Stabæk. Det ble et fint fellesskap.

Men så, da Maanum var 12 år gammel, kom den tunge beskjeden: Hun fikk ikke fortsette på laget. Årskullet skulle nemlig videre i et slags akademilag, der kun gutter fikk spille.

– De ville ikke ha med jentene. Eller jenta, jeg var jo den eneste. Da var alternativet å spille med jentene. Det var ikke et alternativ på den tiden i Stabæk, sier Maanum.

Jentelagene var nemlig på breddenivå, altså ikke en mer spisset satsing for store talenter som Maanum.

– Hvordan tok du beskjeden om at du måtte slutte?

– Jeg husker jeg tok det veldig tungt.

Frida Maanum fikk gode venner på guttelaget i Stabæk, som hun til slutt måtte slutte på. Her er hun sammen med Benjamin Engesveen og Fredrik G. Hurleen. Foto: PRIVAT

Slik svarer klubben

Sånn Maanum husker det, var signalet at «det alltid hadde vært sånn». Men hun tror foreldrene kanskje husker mer om hvorfor hun ble fjernet.

– Det som var åpenbart og tydelig, var at de ikke skulle bruke penger på utvikling av jenter. Det var stopp når du kom til akademilagene, sier landslagsspillerens mor, Liz-Heidi Leonhardsen.

Daglig leder Jon Tunold i Stabæk har et vagt minne om at Maanum måtte slutte, men vet ikke hvem som tok vurderingen for ti år siden. Han kaller historien for «synd»,

– Kjenner du deg igjen i at Stabæk ikke ville bruke penger på jenter?

– På det tidspunktet bestemte vi å satse enda mer på akademi og utvikle egne spillere. Det var ikke noe diskusjon den gangen at vi ikke skulle satse på jenter. Det var aldri en «issue».

– Verden har forandret seg

Av dagens landslagsspillere, har veldig mange spilt på guttelag. Maanum måtte altså bytte klubb, til Bærumsløkka, for å få fortsette med det.

– Det er ikke annet å si enn at verden har forandret seg enormt. Nå har vi et kjempebra tilbud for jenter, et av de beste akademiene, sier Tunold i Stabæk.

Han sier jentesiden og guttesiden nå samarbeider tett i Stabæk.

– Dersom en jente har lyst til å spille med guttene i dag, og er god nok, er det rom for det?

– Det vil jeg absolutt tro. Sannsynligvis ville vi da latt henne hospitere på guttesiden. Det har ikke vært et «issue». Men nå er også nivået på jentesiden blitt såpass bra.

Frida Maanum lever drømmen som midtbanespiller for Arsenal og landslaget. Foto: Hanna Johre, NTB

Kjempetalent

Tunold kjenner Maanum og trente henne i bandy. Han husker midtbanespilleren som et «kjempetalent».

Det viste også Maanum i sin neste klubb, Bærumsløkka, der hun spilte på lag med gutter. Hun ble kaptein på laget og under en elitecup i Frankrike samme år ble hun nominert til all star-laget.

Hun var mer enn god nok. Utover i tenårene ble det, naturlig nok, vanskeligere. Maanum gikk over til kvinnefotballen, i Lyn. Så gikk hun tilbake til Stabæk, før veien gikk videre til Linköping og Arsenal.

Selv om det var vondt å måtte slutte i Stabæk, der hun hadde gode venner, prøvde Maanum og familien å bruke det til noe positivt.

– Etter hvert hadde jeg godt av å gå over til jentene, fremfor alt på grunn av fysikken på herresiden. Men det skjønner du ikke som ung jente, når du er midt oppi det. Da vil du bare fortsette å spille. Det var der gjengen min var også, på guttelaget.

Maanums råd

Hun elsker fortsatt å spille med gutter, som landslaget for eksempel gjorde i oppladningen til EM i sommer. Hun føler imidlertid at overgangen til kvinnefotballen gjorde at hun kunne utvikle teknikken mer, siden hun fikk mer tid med ballen.

– Mange lurer nok på om de bør spille med gutter eller jenter. Hva er ditt råd til yngre spillere?

– Det er vanskelig å si, for nå er det et helt annet tilbud på damesiden. Det satses mer fra klubbene. Jeg er utrolig glad for at jeg spilte med gutter. Da fikk jeg inn tempoet ganske tidlig, sier Maanum, som avslutter med et tips:

– Kommer du fra en liten by, og det ikke finnes noe jentelag, ta opp ballen og spill med guttene!

Nå, ti år etter den tunge beskjeden i barndommen, er Maanum blitt en viktig drivkraft på Norges midtbane. Hun startet begge de to første kampene under Hege Riise i september.

Fredag spiller Norge mot Brasil på Ullevaal stadion. Kampen sendes klokken 19.00 på NRK2.