– Nå er jeg både lettet, glad og rørt. Jeg har heldigvis fått ristet av meg de verste tårene. Jeg har tatt noen tøffe valg siden nyttår. Det er veldig stort å lykkes når man tar tøffe valg, sier Graabak til VG.

– Jeg klarer ikke helt å tro det selv, fortsetter han tydelig preget.

Etter å ha blitt nummer ni i hoppbakken, startet Graabak ett minutt og 16 sekunder bak ledende Ryota Yamamoto i langrennssporet.

Graabak forteller at han hele veien hadde tro på at han kunne ta medalje, til tross for en liten knekk halvveis i langrennet.

– Det var dritspennende. Jeg hadde god tro fra start. Så mistet jeg den litt etter fem kilometer. Rydzek gikk fort, da begynte jeg å tvile litt. Plutselig var vi samlet i siste bakken. Jeg ble litt sjokkartet da Rydzek kom i retur der.

Etter målgang var Graabak tydelig rørt:

Sportssjef Ivar Stuan hyller Graabak som «en levende legende» etter å ha tatt medalje i sitt 7. strake mesterskap. Nå håper han dette kan være med på gi hele kombinertlaget et løft inn i resten av mesterskapet etter en tøff oppladning.

– Dette betyr mye for hele laget. Nå har vi en medalje. Dette minner litt om det som skjedde i Sotsji i 2014. Det endte med to gull til. Jørgen er en helt fantastisk person. Han er en leder som går foran og hjelper de andre. Han hadde en tung sesong i fjor. Det har han snudd, sier Stuan til VG.

Stuan er helt sikker på at Graabak nå fortsetter minst til VM på hjemmebane i 2025.

En høydramatisk avslutning endte til slutt med sølv til Graabak, hvor storfavoritt Johannes Rydzek stivnet før oppløpet. Tyske Vinzenz Geiger tok gullet.

– Dette var nok mitt beste langrenn noensinne. Jeg gikk egentlig på rent adrenalin. Det tok meg til gull. Jeg kan egentlig ikke tro det, sier en tydelig rørt gullvinner til VG.

Rydzeks kollaps ble raskt et tema etter målgang.

– Dette var nesten som å se Jørgen Brink, sier Jan Erik Aalbu i Discoverys studio, med tydelig henvisning til svensken som stivnet på et nivå verden omtrent ikke hadde sett på langrennsstafetten under VM i 2003.

– Det er utrolig gøy med Jørgen. Han har stor selvtillit, og det er godt for oss som lag å ta medalje selv uten Riiber. Jørgen er rå, sier Jens Lurås Oftebro til VG.

Flere av de aller beste i verdenscupsirkuset måtte stå over den første kombinertøvelsen i OL. Det åpnet opp for andre, deriblant Jørgen Graabak, som tidligere har tatt fire OL-medaljer.

Alle de fire norske som stilte til start har selv akkurat kommet ut av nærkontaktkarantene.

De øvrige norske, ved Espen Andersen og Espen Dahlhaug Bjørnstad ble henholdsvis nummer ti og elleve.

Sistnevnte hadde tårer i øynene etter rennet, både på grunn av kulde og på grunn av kompisens prestasjon.

– For min egen del var det ræva. Men jeg er veldig glad på Jørgens vegne. Jeg tar av meg lua for det. Dette er veldig fortjent. Jeg hadde forventet at han skulle være med å kjempe i dag. Han har vært helt maskin i løypa i det siste. I tillegg hopper han bra. Det er en god kombo, sier Bjørnstad til VG.

Mens Jarl Magnus Riiber sannsynligvis jublet på hotellrommet, vet han også at egne medaljesjanser ikke er helt ute. Ifølge sportssjef Stuan, kan Riiber muligens rekke de to gjenværende øvelsene med maks uttelling.

– Riiber er fortsatt i isolasjon, men han føler seg frisk og har ingen symptomer. Han trener to økter om dagen på hotellrommet, sa Stuan til VG etter hopprennet i normalbakken.

– Vi håper å få han ut innen et par dager. Det er mulighet for at vi får han til storbakkerennet. Toget har ikke gått enda, men for hver dag som går, jo verre blir det, fortsetter han.