Roma hadde med seg en 1-0-ledelse fra den første semifinalen mot Bayer Leverkusen hjemme i Italia forrige uke.

Da scoret Edoardo Bove lagets eneste mål, og det skulle til slutt også bli målet som sendte Roma til lagets aller første Europaliga-finale.

Returoppgjøret i Tyskland endte nemlig målløst. Da sluttsignalet hørtes etter totalt 99 nervepirrende minutter, løp Mourinho ut på banen og slapp følelsene løs.

BAMSEKLEM: Mourinho kastet seg i armene til Roma-angriper Tammy Abraham. Foto: INA FASSBENDER / AFP / NTB

Leverkusen hadde i store perioder overtaket i kampen, men greide aldri å få ballen i nettet.

Kampen var preget av typisk «Mourinho-ball» med tungt forsvarsspills-fokus fra Roma og generelt få store sjanser.

Mourinho valgte også å plassere flere av lagets profiler på benken. Både Chris Smalling og Paulo Dybala måtte se på fra sidelinjen fra start.

Fra motsatt trenerbenk forsøkte den tidligere Real Madrid-profilen Xabi Alonso å mane Leverkusen frem med tidvis stor kroppslig innlevelse.

41-åringen spilte selv under Mourinho i tre sesonger i Real Madrid, og har uttalt at 60-åringen én av dem han har lært mest av.

– Fra Mourinho vil jeg trekke frem styrken og intelligensen han har når han kommuniserer, har Alonso sagt til Marca.

Kanskje er de eldste fortsatt eldst. 31. mai er det Mourinhos Roma som spiller Europaliga-finalen i Budapest. En stor bragd for laget som ligger på sjetteplass i Italia.

Roma vant i fjor sin første turnering i UEFA-regi noensinne da de gikk til topps i Conference League. Turneringen er rangert under Europaligaen (og Champions League).

Nå har Mourinho sjansen til å skrive enda mer historie med hovedstadsklubben.

I den andre semifinalen mellom Sevilla og Juventus måtte det ekstraomganger til for å kåre en vinner.

Etter 95 minutters spill var det Erik Lamela som stanget inn 2–1-målet som sikret 3–2-seier sammenlagt til Sevilla. Dermed er det de som møter Roma i finalen.

De tre scoringene i kampen kom alle fra spillere som kom inn fra benken. Dusan Vlahovic gjorde 1-0 etter 65 minutter før Suso banket inn utligningen seks minutter senere.

Det spanske laget har allerede vunnet Europaligaen hele seks ganger, senest i 2020.

VINNERMÅLET: Sevillas Erik Lamela ble matchvinner mot Juventus. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP / NTB

Mourinho har selv en imponerende karriere i de europeiske cupturneringene. Han har to mesterligatrofeer (Porto 2004 og Inter 2010) og én europaliga-tittel (Manchester United 2017), i tillegg til fjorårets triumf.

Norske Ola Solbakken spiller også i Roma, men var som vanlig ikke med i troppen. Angriperen ble nemlig ikke tatt med da Mourinho meldte inn spillere han ønsket å ha tilgjengelig for spill i Europaligaen. Han spiller kun i den hjemlige serien.