Stjørdals-Blink – Sogndal 2–1 (1–0): Allerede etter fire minutter tok Blink ledelsen mot opprykksfavoritt Sogndal. Men like etter pausen svarte laget fra saftbygda, og når vertene i tillegg fikk en utvisning med 20 minutter igjen å spille trodde de færreste at seieren skulle ende i Trøndelag.

Helt fram til Ask Tjærandsen-Skau vartet opp med en frisparkperle man sjeldent har sett maken til på dette nivået.

– Sogndal gjorde det litt vanskelig for oss tidvis. Men faktum er at vi var modige med ball, og særlig etter at vi ble redusert til ti mann. Det var en fortjent seier. Men like viktig som tre poeng var at prestasjonen var så god, sier Blink-trener Tom Dent etter kampslutt.

Hauge-mål

Det skulle ikke gå mer enn fire minutter før den første ballen lå i nettet bak Sogndal-keeper Serigne Mor Mbaye. Det kom etter et oppfostrende Blink-angrep.

Vertene hadde lagt et lite press på hvittrøyene høyt i banen, og når de ikke maktet å klarere ballen gjorde Joachim Olufsen en strålende jobb ved å gjenvinne ballen ute på venstrekanten.

Kula havnet helt ute ved dødlinja hvor Kjetil Holand Tøsse akkurat rakk å legge inn foran mål. Der ventet leiesoldat Runar Hauge. Han tok et touch før han lekkert la ballen mellom beina på keeper og i mål. Det var også Stjørdals-Blinks første scoring for sesongen.

– Kjetil har vært utrolig god til å finne meg, han har gjort det i alle treningskampene. Når han sendte var det bare å få ned ballen, og ta det med ro. Utrolig befriende å få den i mål. Så satser jeg på at det blir flere utover sesongen, sier målscoreren på den digitale pressekonferansen en time etter at sluttsignalet gikk.

Kjemperedning av 20-åring

Men bare fire minutter senere var Vegard Fiske like ved å sende ballen i eget nett. Et innlegg fra gjestenes Kristoffer Nessø ble lagt inn i boks fra skrått hold.

Fiske forsøkte å skli den ut over sidelinjen, men styrte isteden ballen mot lengste hjørne. Bare en fantastisk reaksjonsredning fra Blinks 20 år gamle keeper Rasmus Sandberg hindret baklengs.

Etter Blinks scoring la hjemmelaget seg mye dypere og satset på kontringer. Sogndal var det førende laget, men var upresise i siste tredel av banen. Bakerst leverte også nevnte Sandberg varene.

Nær tomålsscorer

Men Blink var absolutt ikke tannløse heller. Etter litt over halvtimen spilt var Hauge centimeter unna å bli tomålsscorer da han bredsidet et skudd fra 16 meter med høyrebeinet.

Forsøket snek seg på feil side av stolpen til Sogndal-keeper Mbaye, som for øvrig ikke hadde en god kamp. Sisteskansen var fomlete og upresis i det meste av det han foretok seg onsdag kveld.

Men flere scoringer skulle det ikke bli i 1. omgang, og Stjørdals-Blink gikk til garderoben med en 1–0-ledelse.

– I 1. omgang har vi kontroll mesteparten av tiden. Vi fikk en fin, tidlig scoring, og håndterte det bra at de (Sogndal) ville legge seg lavt, oppsummerer trener Dent.

TRENER: Tom Dent og resten av Stjørdals-Blink gjorde en svært solid kamp mot Sogndal. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Marerittstart

Andre omgang startet drastisk for Sogndals del. De gjorde hele tre bytter etter hvilen og viste med det at de mente alvor. Det ble også starten på et voldsomt press fra Eirik Bakkes mannskap.

Og hull på byllen skulle laget fra saftbygda få etter 57 minutter. Da fikk de et korridorfrispark ute til venstre, tatt av Nessø.

Det innoverskrudde innlegget gikk langt inn i feltet og traff tuppen av skoen til Kristoffer Hoven som hadde løpt seg fri fra markeringen sin. Føringen gikk rett i lengste kryss, utakbart for keeper, og dermed var vi like langt.

Skille ble utvist

Så skulle tempoet dø litt ut på Mus stadion i Stjørdal, og kampen gikk inn i et stillingskrig-spor. Likevel var det tydelig at Stjørdals-Blink var mest fornøyde med uavgjort.

Men så, etter 71 minutter skulle oppgaven bli langt vanskeligere for trener Tom Dent & Co. Da kom hjemmelaget på en visitt opp i Sogndals boks, og spiss Jakob Skille mottok ballen feilvendt.

Touchet var dårlig, og han måtte strekke seg etter ballen. Da presterte han samtidig å stemple Sogndal-stopperen rett på foten. Dommer Martin Berg mente at det var såpass stygt at forseelsen fortjente et gult kort.

Det var 20-åringens andre for kvelden, og dermed måtte Skille forlate kunstgresset. Blink måtte klare seg med én mann mindre de siste 20 minuttene av kampen.

– Hva synes du om den utvisningen, Tom?

– Jeg bryr meg ikke. Jeg vil ikke bruke tiden min på dommere. Dommere får betalt for å ta avgjørelser, og vi lever med dem. Min mening om hva dommerne gjør har ikke noe å si. Jeg vil ikke bruke energi på det, sier treneren.

Frisparkperle av de sjeldne

Men med ni minutter igjen å spille skulle bodøværingen Ask Tjærandsen-Skau levere et øyeblikks fotballmagi for Stjørdals-Blink.

Det hele startet med at Kjetil Tøsse kjørte et lite dribleshow på sin venstreside. På vei inn mot midten ble han felt av Sogndals Peter Godly Michael omtrent 22 meter mot mål, og dommer Berg dømte helt korrekt frispark.

Så skulle Tjærandsen-Skau overta showet i Stjørdal. Lånesoldaten gjorde seg klar, tok sats og hamret til.

Ballen gikk som et prosjektil rett i lengste kryss, nærmest utakbart for keeper. En vanvittig lekker scoring, og da eksploderte det på Mus Stadion.

– Det går ganske fort fra ballen forlater foten til hele stadion jubler og jeg får ti lagkamerater oppå meg. Den følelsen vil jeg ha igjen. Jeg har øvd mye på frispark, og vært nær tidligere, men det er deilig å gjøre det i kamp. Digg, gliser matchvinneren.

At hjemmelaget i tillegg var en mann mindre gjorde prestasjonen enda sterkere.

I sluttminuttene fortsatte Sogndal å presse på, men de klarte aldri å overliste keeper Sandberg. Dermed kunne Tom Dent og resten av Stjørdal strekke hendene i været for årets første trepoenger, attpåtil mot en av favorittene til å rykke opp fra OBOS-ligaen.