LADE: Den seriøse tonen byttes ut med et bredt smil i det Julie Blakstad får spørsmål om hva hun har gjort ved siden av fotballen og studiene under koronapandemien.

– Vel, jeg og Vilde har hatt slike ekstremtorsdager da.

Rørbyggen Vilde Austad er også RBK-spiller. Hun bor sammen med Julie på Persaunet.

– Det har jo vært kjedelige tider under pandemien. I tillegg er livet som fotballspiller litt ensidig. Det blir lite festing og sosiale sammenkomster. Derfor bestemte vi oss for å finne på litt sprell hver torsdag i en periode.

– Hva fant dere på?

– Det ble vinterbading i Korsvika, en tur innom turnhallen og så hadde vi en konsert på torget.

– En konsert på torget?

– Ja, vi hadde ikke så mye å gjøre, så vi skrev vår egen koronalåt. Jeg spilte gitar og Vilde sang. Det var veldig spontant, og vi fremførte den på kveldstid på torget. Heldigvis var det ikke tusenvis av trøndere som stoppet for høre på oss.

– Hvilke reaksjoner fikk dere?

– Jeg syns folk virket litt flaue. Det er vel heller ikke så rart, fordi ingen av oss er noen store musikere. Men jeg tror det er viktig å være litt spontan i livet.

RBK-stjernen sier de går for gull: – Skal vi ta gull, må vi bli mer effektive foran mål. Der ligger nøkkelen. Foto: Kim Nygård

Adresseavisen møter fjorårets stjerneskudd dagen før serieåpningen mot Stabæk. Hun har nettopp levert bilen på verksted, men er likevel først på plass i det sola titter frem på Lade.

– Vi går for gullet vi, sier hun og speider utover kunstgresset på Koteng Arena.

– Der ligger nøkkelen

I fjor ble det seriesølv. Blakstad spilte en svært sentral rolle da RBK gikk ubeseiret gjennom hele toppseriesesongen i 2020. Det endte med landslagsdebut for 19-åringen. Hun ble også kåret til årets spiller i Toppserien.

– Skal vi ta gull, må vi bli mer effektive foran mål. Der ligger nøkkelen.

Gullet røk på målforskjell i fjor.

– Vi har jobbet veldig mye med å bli enda bedre fremover på banen. Faktisk har vi knapt terpet på det defensive de siste månedene.

Blakstad forteller at hun stortrives som fotballspiller og student i Trondheim. I vinter signerte hun under på en toårskontrakt med RBK. Foto: Kim Nygård

Med sin fart, dribleferdigheter og presise fot, var Blakstad en viktig brikke i Steinar Leins ellever i fjor. Hun noterte seg for syv seriemål fra sin kantposisjon.

Har vært et savn

I år får vi se henne i en litt annerledes rolle.

– Det blir ganske likt, men jeg vil nok operere mer i mellomrommet. Sånn sett får jeg en enda friere rolle. Det har vært et savn. I fjor ble jeg litt låst ute på kanten.

Da Blakstad signerte for RBK for et knapt år siden, var det kun for én sesong. Da Adresseavisen spurte henne om egen fremtid i høst, la ikke stortalentet skjul på at hun ønsket seg en annen rolle i laget om hun skulle bli værende. Nå har hun fått ønsket oppfyllt.

Selv om hun kan leve av fotballen i Rosenborg, har Julie en plan om å spille i utlandet på et tidspunkt. Foto: Kim Nygård

Til slutt forlenget hun avtalen med klubben. Nå har hun kontrakt ut neste sesong.

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg var kjempeusikker i fjor, da jeg ble RBK-spiller. Det kunne fort blitt et annet norsk lag eller en utenlandsk klubb. Jeg visste ikke om RBK var et klokt valg eller ikke.

– Å forlenge med RBK var et enklere og tryggere valg. Jeg stortrives her.

Ved siden av fotballen studerer hun industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. 19-åringen har begynt på en mastergrad.

– Har vært redd

Samtidig er hun åpen om at drømmen er proffspill i utlandet.

– Jeg spiller ikke fotball for å bli rik. Kontrakten jeg har med RBK nå er god nok til at jeg kan leve av fotballen. Men det er ikke pengene som styrer valgene mine.

– For min del handler det om å utvikle meg. Det kan jeg fortsatt gjøre her i Trondheim.

Elin Sørum og Julie Blakstad forventes å være to av Steinar Leins nøkkelspillere også denne sesongen. Foto: Christine Schefte

I tillegg til fellesøktene med laget, gjennomfører hun noen ekstra fotballøkter i uka med en av RBK-trenerne.

– Det har vært mange som har ment at jeg burde ha valgt annerledes opp gjennom. Men jeg stoler på mine egne avgjørelser.

– Det har imidlertid hendt at jeg har vært redd for at jeg har valgt feil.

– Kan bli avgjørende

Blakstad kan ikke love ut noen musikalske nummere foran publikummet på Lade i år, men hun har store planer om å imponere på andre måter.

– Om jeg klarer å bidra med målpoeng, kan det bli avgjørende i jakten på gullet.

Fordi selv om RBK har satt topp fire som målsetting, røper Blakstad at tonen er en annen i garderoben.

– Jeg tror mange jenter føler det er et større nederlag å mislykkes med å nå målene sine enn det er en seier å klare det. Da blir man litt redd for å sette seg høye mål utad. Men jeg kan love at ingen av oss blir fornøyde om vi kommer på fjerdeplass. Vi har satt gullet som årets mål.