Nylig kunne Aftenbladet melde at toppserieklubben Avaldsnes har henvendt seg til Viking om en mulig sammenslåing. Viking er i dialog med Karmøy-klubben, og det kan bli aktuelt at de mørkeblå, som i dag spiller på nivå tre, overtar plassen i Toppserien fra og med neste sesong.

FÅTT MED DEG DENNE? KLEPP UT MOT PLANENE.

Det finnes flere eksempler på at etablerte kvinnelag samarbeider med lokale toppklubber i herrefotballen, som at Trondheims-Ørn og Strømmen nå spiller som RBK kvinner og LSK kvinner. Og på herresiden slo Djerv 1919 og Haugar i 1993 sammen elitesatsingene og stiftet den nye klubben FK Haugesund, som overtok plassen i 2. divisjon, mens moderklubbene spilte videre på lavere nivå.

Kan overføre plassen

I tilfellet med Viking og Avaldsnes er det snakk om å flytte elitesatsingen fra Karmøy til Stavanger. Kan en klubb gi fra seg plassen i divisjonssystemet til en annen på den måten? Juridisk rådgiver Emil Waters i Norges Fotballforbund (NFF) svarer «ja», men det er en vei å gå.

– Forbundsstyret i NFF har utarbeidet kriterier for såkalt plassovertakelse. Klubber kan dersom kriteriene er innfridd søke NFF om å overføre/overta en divisjonsplass, sier han, og forteller at NFF får slike henvendelser hvert år.

– Divisjonsplassen er en rettighet, og årsmøtet i en klubb kan vedta å overføre den, men det krever godkjennelse fra NFF. For selv om kriteriene er oppfylt, må saken vurderes av Fotballforbundet. Klubben kan fortsette og starte opp egne lag igjen på lavere nivå. Generelt så kan man si, enten det er en fleridrettsklubb eller et særidrettslag, at det er årsmøtet i den klubben som eier plassen i divisjonssystemet.

– Hvilke andre tilfeller finnes det på lignende sammenslåinger?

– Et praktisk eksempel kan være hvis flere klubber i et område har ønsket å samle seg om toppfotballsatsingen. Hvis det dannes en nyopprettet klubb som ikke har noe lag i utgangspunktet, gjelder det samme prinsippet.

Må overta spillere

Mye må falle på plass for at det blir et mørkeblått topplag for kvinner neste år. Et viktig krav er at Viking kan måtte ta over halvparten av spillerstallen til Avaldsnes.

Her er de sentrale kriteriene, ifølge Waters.

  • Bekreftelse på at minst 50 % av spillerne i overførende klubb melder overgang til overtakende klubb.

  • Årsmøtevedtak fra den klubb som innehar divisjonsplassen (e) hvor det fremkommer at årsmøtet har besluttet at klubben skal gi fra seg nærmere angitte plasser i seriesystemet til en navngitt klubb.

  • Årsmøtevedtak fra den klubb som skal overta de(t) aktuelle lag hvor det fremgår at klubben skal ta det administrative og økonomiske ansvaret for de(t) angitte lag fra et gitt tidspunkt.

  • Avtale mellom klubbene som oppfyller nærmere fastsatte krav om forholdet til bl.a. eksisterende avtaler om bruk av anlegg, sponsorer osv.

Saken må være ferdigbehandlet i klubbene og søknad sendt til NFF innen 1. oktober.