– Vi holder på å gå ut av vårs gode skinn i forhold til at det ikke åpnes opp. Vi kan ikke forstå hvorfor breddefotballen er så nedprioritert og hva vi har gjort for å bli satt i den situasjonen vi er i. Det føles ganske urettferdig, det gjør det, sier Skarp-trener Vidar Haldorsen.

Flere breddeklubber i Norge har nå valgt å bryte regjeringens retningslinjer om fortsatt å trene med énmetersregelen.

Den tradisjonsrike Tromsø-klubben Skarp har ikke spilt kamp siden oktober 2019 og holdt seg lojalt hele veien, men begeret er i ferd med å renne over der også ifølge Haldorsen.

– Vi har vært tro mot systemet, gjort de smitteverntiltakene som skulle gjøres, og hatt forståelse for det. Men det er vanskelig å forklare det og støtte opp under det i disse tider i hvert fall. Nå er det grønt nivå på skoler, alle andre får spille fotball, bort sett fra oss, og de virker ganske urokkelig på de tingene. Om det er mangel på forståelse eller mangel på ork til å gå inn i problematikken, det vet jeg ikke. Men en av de delen er det i hvert fall, sier Haldorsen.

– Kan ikke stå med hua i hånda

Fotballtreneren sier frustrasjonen er enorm og mener en gruppe mennesker i Norge nå blir ekstremt rammet.

– Jeg kjenner jeg er ganske frustrert over situasjonen, spesielt for den gruppen 20–25-åringer som ikke har fått studert, ikke spilt fotball, ikke gått på byen. Det er gutter som brenner og lever for fotballen, men fordi de ikke spiller på riktig nivå enda, ikke får lov og trene og spille fotball, sier Haldorsen med trykk på ordet enda.

– Det er virkelig noe som burde tas tak i på mye bredere basis enn det har blitt gjort hittil. Da nytter det ikke med en facebookside om å få breddeballen i gang. her på media på banen, sier Haldorsen.

Dermed tok Skarp til slutt steget om å starte opp normale fotballtreninger.

– Vi har helt klare regler innad: føler du deg syk, eller har vondt i halsen, er snufsete, da holder du deg hjemme. På bakgrunn av det, føler vi at vi kan trene nokså normalt innenfor de rammene som har blitt gitt. Vi forholdt oss til reglene til langt ut i april, og hadde trua på at det skulle åpne nå 24. mai. Men når det heller ikke blir, kjenner vi at nok er nok. Vi kan ikke stå mer å se på med hua i hånda. Vi må faktisk stå litt på kravene. Vi vet at kretsen og fotballforbundet har stått på for å få til en gjenåpning, men de snakker for døve øver, og da blir det eneste som hjelper med å få i gang fotballen på, med sivil ulydighet. Det er forferdelig, sier Haldorsen.

– Du sier sivil ulydighet. Vil det si at dere har begynt å trene normalt?

– Vi er begynt å trene normalt, sier Haldorsen, og utdyper.

– Det er snakk om hobbyen vår, psykisk helse og hele pakka. Vi føler det jo veldig urettferdig at et lag som Fløya, et lag vi bestandig har kjempet mot, får lov å trene og vi får ikke det. Det er brutalt, og så kan man jo si «det er bare fotball», og det er helt sant det. Det er ingen som har det som levebrød av de guttene jeg trener, men det er en stor del av livet deres og har vært det i mange år. Fotballen fungerer som terapi, friområde og treningsarena. Jeg har i hvert fall sagt at nok er nok. Jeg har ikke pratet med styret i Skarp om dette, men det er min vurdering, og jeg får stå for den, sier Skarp-treneren.

– Vi trener som normalt

Skarp er ikke det eneste laget som har startet opp med normale fotballtreninger.

– Vi trener som normalt. Vi startet nå for to uker siden og har hatt fri helt til da. Så skal vi prøve å sette sammen et slagkraftig lag etter hvert, sier trener Ishavsbyen-trener Thorleif Braathen.

Trener for lagenes divisjonskollega Storelva, Stein Hugo Bjerkli, sier de også trener «slik de andre lagene i byen gjør».

– Vi trener etter de reglene vi føler. For å si det sånn, vi trener som de andre lagene i byen gjør.

– Trener dere fullkontakt?

– I de fleste øvelsene har vi god avstand og så spiller vi litt. Det er sjelden at spillerne står klint oppi hverandre, så helt normalt er det ikke. Men jeg har vært rundt og sett andre lag trene: Ishavsbyen, Kvaløya, Skarp, Valhall. Og vi driver vel samme type trening som alle andre gjør, sier Bjerkli.

Ramfjord-trener Vegard Bjørn Olsen sier følgende om hans lag.

– Vi trener og har normalt aktivitet. Så får det være opp til hver enkelt hva man legger i det. Jeg tviler på at vi gjør så mye annerledes enn andre klubber i området, sier Olsen.

Noen venter

Kontaktperson i Kvaløya, Leif Arne Martinsen, sier KSK til nå ikke trener som normalt, men vil vurdere å gjøre det.

– Faktum er vel det at siste tids hendelse har gjort at vi faktisk bare må vurdere å se bort fra avstandsregler og slikt, sier Martinsen og fortsetter.

– I utgangspunktet følger vi myndighetens råd, men vi må også tenke på klubben og laget. Pr. nå er det ikke besluttet noe som helst og det skal vel komme nye retningslinjer to uker frem i tid om åpning av breddeidretten. Vi tenker at vi venter til den beslutningen er falt, før vi fatter en beslutning hva vi gjør den ene eller andre veien. Når den største skuffelsen har lagt seg etter den siste negative beskjeden, tenker vi at to uker er lite å vente når vi har ventet så lenge fra før. Så vil jeg si at det er ganske fortvilende at det er lov til stort sett alt mulig, bare ikke lov å spille fotball eller håndball eller hva det måtte være, sier Martinsen.

Valhall-trener Espen Figenschou Mikkelsen sier de trener to ganger i uken, men følger regjeringens retningslinjer.

– Vi trener med enmetersregelen. Det er ikke lov å takle på fot, det er slik vi trener. Det blir jo rart, så hver gang noen er for nært, så blåses det frispark. Det er slik vi prøver å løse det, men det er ikke bare bare å kontrollere med spillehungrige gutter. Vi har jo hørt rykter om lag som har trent hele veien selv om det har vært nedstengt. Det vil kanskje gi dem en fordel, men vi liker ikke å opptre slik. Vi tror ikke det kommer en fortere oppstart dersom alle gir blanke faen, sier Mikkelsen.