Kommende søndag løper begge under Diamond League i Gateshead utenfor Newcastle, Jakob på 1500 meter, Henrik på 5000 meter. Den første utendørskonkurransen i en helt spesiell sesong.

20-åringen Jakob Ingebrigtsen er forlengst utpekt som en av de største favorittene til medalje på 1500 meter i Tokyo i august.

– Han er ikke så verst han 30-åringen heller, sier trenerpappa Gjert Ingebrigtsen med et lurt smil når Aftenbladet overværer en baneøkt på Sandnes stadion.

– En grisetøff økt

– En grisetøff økt med tanke å spisse konkurranseformen noe før løpene i Gateshead, forteller treneren. Det er dag ni etter høydeoppholdet i Spania.

– Vi har endret mange treningsøkter, noe for variasjonens skyld, men mye av erfaring vi har gjort, forteller senior.

Henrik Ingebrigtsen gjennomfører til punkt og prikke. Det har ikke vært en selvfølge med alle skadene de siste fem, seks årene.

  • 2 x 1200 meter, 2 x 1000 meter, 2 x 800 meter, 2 x 600 meter, 2 x 400 meter.

30-åringen kjenner at det går unna, at han er i stand til å utvide karrieren med nye store prestasjoner.

– Jeg har lagt ned et bra stykke arbeid de siste månedene, kjente at det løsnet i februar. Jeg fikk fire fulle uker før vi dro til Spania og kunne bare gønne på, forteller Henrik.

Normalt vil han ha ti fulle uker tung trening før han letter opp med tanke på konkurranse.

Sikter mot 13.10 og ny pers

– Vi er litt dristige og går på noe tidlig på grunn av løpet i Gateshead, men jeg er godt nok trent til å løpe 13.10 (på 5000 meter), fem sekunder under personlig rekord og godt innenfor OL-kravet på 13.13, sier Henrik.

Sammen med trener Gjert har han som nevnt lagt om noe på treningen, og tror det er en av grunnene til at han for første gang på flere år er skadefri og har en kropp som fungerer.

– Jeg har gjort massevis ekstra trening, mye prepping av kroppen, lette styrkeøvelser, forsøker hele tiden å få kroppen i balanse og klar til de tunge øktene.

Skåner kroppen

– Vi trener mye som før, mye monotont som det skal være når du skal løpe 5000 meter og jevne runder på 62/63 sekunder. Men vi har lagt om intervallene, løper for eksempel 600 meter flere ganger i stedet for 400 meter, det er litt mer skånsomt for kroppen, forklarer Henrik Ingebrigtsen.

Han er kvalifisert til OL gjennom høy ranking, men vil helst ha en god tid å slå i bordet med.

– Alt har gått bra, og jeg har tro på at jeg kan løpe under 13.13, men tar ikke noe for gitt. Du skal ha klaff for å løpe ned mot 13.10, understreker Henrik Ingebrigtsen.

Europarekord satt i Monaco i fjor. Kan Jakob Ingebrigtsen flytte rekorden sin enda nærmere verdensrekorden på 3.26,00 i år? Foto: MATTHIAS HANGST / X01348

Enorme forventninger til Jakob

30-åringen blir ikke favoritt i Gateshead, det stempelet får ti år yngre Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter.

20-åringen har europarekorden utendørs med 3.28,68, i februar satte han europarekord med 3.31,80 innendørs, bare 76/100 etter verdensrekorden. Han vant senere EM-gull innendørs på 1500 meter og 3000 meter.

Siden har han trent ekstremt tungt med OL første uken i august som årets store mål.

– Jeg har kjørt tung trening uten avbrekk i Spania. Vi slipper opp litt nå for første gang. Sånne baneøkter som i dag, blir du ganske mye bedre av på kort sikt. Det er en av de første nøkkeløktene, forklarer Jakob.

– Vi pusser litt inn mot Gateshead og hadde preppa mer hvis løpene hadde kommet på rekke og rad, tilføyer den robuste 20-åringen.

6. oktober i fjor startet treningen der OL i Tokyo i august er det store målet. Jakob Ingebrigtsen til venstre, Per Svela, Narve Gilje Nordås og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Pål Christensen
  • Under økten på Sandnes stadion gjennomførte han 2 x 800 meter, 2 x 600 meter, 2 x 400 meter og 2 x 200 meter.

Rekordfart på trening

Trenerpappa Gjert hadde lagt opp til en fart tilsvarende 3.30 på 1500 meter. Noen dager før Gateshead gikk det atskillig fortere! Jakob er ikke lett å holde igjen.

- Jeg gleder meg til løpet i England, men det er med en liten bismak på grunn av alt som skjer i verden. Det som gir sesongen mening, er det som kommer helt til slutt, sier 20-åringen og tenker naturligvis på OL i Tokyo.

Søndag kveld løper de henholdsvis 1500 meter og 5000 meter på anlegget utenfor Newcastle. Deretter er planen at begge skal ut på 5000 meter i Firenze 10. juni.

PS: Filip Ingebrigtsen har allerede dratt til høydeopphold i St. Moritz i Sveits for å unngå plagene med den norske pollensesongen.