Elena Rigas (t.h.) kom på andreplass på fellesstarten i verdencupen i Calgary nylig. Hun er en av tre danske skøyteløpere som har kvalifisert seg til OL i Sør-Korea i februar. Elena Rigas (t.h.) kom på andreplass på fellesstarten i verdencupen i Calgary nylig. Hun er en av tre danske skøyteløpere som har kvalifisert seg til OL i Sør-Korea i februar. Foto: Mike Ridewood / TT / NTB Scanpix

Det har ikke skjedd på 20 år, men nå har faktisk danskene tro på medalje i et vinter-OL

En tidligere rulleskøyteløper skaper OL-feber hos vårt naboland.

Dannark er ikke kjent som noen stor vintersportsnasjon. Landets eneste medalje i OL kom da curlingkvinnene tok sølv i Nagano i 1998.

Nå kan medalje nummer to fort komme i Sør-Korea i februar. For første gang sender danskene tre skøyteløpere til lekene.

Det ble klart tirsdag da Elena Rigas, Viktor Hald Thorup og Stefan Due Schmidt ble tatt ut av det danske idrettsforbundet.

Deres fremganger kommer som et resultat av en satsing på rulleskøyteløpere, som ble satt i gang i 2010. Målet var å få fram utøvere som kunne delta i vinter-OL i 2018. Det skriver DR.

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Det var det målet vi satte oss i 2010, og at det så skjer, er simpelten bare en drøm, sier Jesper Carlson til nettstedet.

Han er sportssjef og landslagstrener for Dansk Skøjte Union.

Ingen skøytebaner

Carlson understreker at det har kommet en ny øvelse på skøyter under OL, som tidligere rulleskøyterløpere kan utmerke seg i. Nemlig fellesstart.

– Det er helt den samme konkurranseformen vi er vokst opp med på rulleskøyter. Det har gjort at vi kan prestere på dette nivået på isen, selv om vi normalt ikke står på is, sier han.

Et lite problem for løperne, er at det ikke finnes skøytebaner i Danmark. Utøverne er dermed konstant på reise. Fra mars til august/september står de på rulleskøyter i Danmark. Fra august til februar er det treningsleire i land som Danmark, Tyskland og Nederland.

Andreplass i verdenscupen

Den forrige skøyteløperen som representerte Danmark i et OL var Cathrine Grange. Hennes beste plassering i Vancouver i 2010 var en 14. plass på 5000-meteren.

Forventningene til løperne i Sør-Korea er større.

– Vi har jo levert. Elena (Rigas) har kommet på andreplass i et verdenscupløp (fellesstarten i Calgary), og ligger på en femteplass sammenlaget i verdenscupen, sier Carlson, som legger til at topp-fem i OL vil være en god prestasjon for danskene.