Kort om saken:

  • I fjor sa idrettspresident Berit Kjøll at det ville vært uforsvarlig å sende utøvere til OL før verden hadde «lagt pandemien bak seg»

  • Men nå støtter hun å sende utøvere til OL.

  • Samtidig tegner en anerkjent japansk ekspert et dystert bilde av koronasituasjonen i landet.

Smittetallene i Tokyo har vært uhyggelig lesning i mai. Flere dager har det vært over 1000 registrerte korona-tilfeller. De siste dagene har det vært noe nedgang i smittetilfeller og strengere tiltak.

Snart kommer tusenvis av OL-utøvere, ledere og journalister til byen.

Meningsmålinger viser at japanere ikke vil ha OL nå.

Så langt har kun Nord-Korea trukket seg fra mesterskapet. Norges idrettsforbund sier tydelig ja til OL. De sier de «forholder seg til japanske helsemyndigheter, arrangøren og IOC, som er i tett dialog med Verdens helseorganisasjon».

– Så lenge de er tydelige på at OL og Paralympics kan avvikles på en trygg måte, så vil vi delta, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Endret mening om OL

Men Kjøll har sagt nei til OL tidligere.

20. mars 2020 var Norge åtte dager ut i «lockdown». Situasjonen rundt om i verden var alarmerende. Men IOC hadde ennå ikke utsatt OL, som skulle arrangeres fire måneder senere.

Nasjonalstadion i Tokyo. Dette blir hovedanlegget for OL. Foto: KIM KYUNG-HOON / X01368

Da uttalte Kjøll:

– På bakgrunn av den høyst uavklarte situasjonen i Norge og i store deler av verden for øvrig, er det hverken forsvarlig eller ønskelig å sende norske utøvere til OL eller Paralympics i Tokyo til 2020 før verdenssamfunnet har lagt denne pandemien bak seg, sa hun i en pressemelding.

Dermed sa Kjøll at Norge ikke ville sende utøvere til OL under en pandemi.

Aftenposten ba om et telefonintervju med Kjøll om hennes OL-standpunkt nå. Norges idrettsforbund ønsket heller å få spørsmålene til Kjøll tilsendt på e-post:

– Mener du verdenssamfunnet har lagt pandemien bak seg nå?

– Situasjonen i mars i fjor var veldig uoversiktlig. Vi visste lite om spredningstakt og vaksinering. Nå har vi langt mer kunnskap om hva som skal til for å hindre store smitteutbrudd i forbindelse med idrettsarrangementer. OL og Paralympics vil bli gjennomført under et ekstremt strengt regime. For oss er det viktigste at vi nå har god kunnskap om hvordan smittespredning skal hindres under en pandemi. Det visste vi ikke i mars i fjor.

– Hva har gjort at du endret mening, slik at du nå støtter å sende norske utøvere til OL og Paralympics?

– Vårt utgangspunkt har hele tiden vært at det må være trygt å sende utøverne våre til OL og Paralympics. I mars i fjor var dette bildet svært uklart. Nå er de medisinske og faglige forutsetningene avklart, og vi vil sende våre utøvere til Tokyo så lenge japanske helsemyndigheter og arrangøren gir grønt lys til det.

– Det verste vi har opplevd

Det blir gitt grønt lys til sommer-OL, både fra IOC og japanske myndigheter.

Men det er flere kritiske røster i landet.

Blant dem er professor Kentaro Iwata ved Universitetet i Kobe. Han er en kjent lege i Japan og er ekspert på smittsomme sykdommer. Iwata kaller situasjonen i Japan nå «veldig dårlig» og et nytt lavpunkt i pandemien.

– Det har ikke vært en verre periode før, så dette er den verste tiden vi har opplevd. Men det kan bli enda verre i fremtiden. Det er vanskelig å si, skriver Iwata til Aftenposten i en e-post.

Allerede på en videokonferanse i april 2020 var professor Kentaro Iwata tvilende til om OL kunne arrangeres i Japan i 2021. Foto: AP

Han mener landet mistet kontrollen over smitten tidligere i år, blant annet på grunn av spredningen av den britiske korona-varianten.

– Bør OL arrangeres i Japan i juli?

– Nei. Det bør avlyses, eller utsettes til vaksinedekningen er bedre, skriver Iwata, som mener Japan mangler en plan for å arrangere OL på en trygg måte.

Stor misnøye

Under tre prosent av japanere har fått koronavaksine, ifølge ourworldindata.com. At OL-utøvere nå loves vaksine, har skapt stor frustrasjon blant japanere, ifølge nettstedet Japan Times.

OL-utøvernes vaksinedoser er riktignok en donasjon fra selskapet Pfizer, gjennom IOC.

En fersk meningsmåling fra avisen Asahi Shimbun viser at 80 prosent av japanere vil at OL skal bli avlyst eller utsatt. Da Aftenposten stilte spørsmål til Kjøll, pekte vi på den ferskeste meningsmålingen på det tidspunktet, som viste at 59 prosent ville avlyse OL.

– Det tar vi på alvor, og det innebærer at vi som gjester i Japan har et særskilt ansvar for ikke å utsette vertskapet for unødig risiko, skriver idrettspresident Kjøll.

– Frykter du at norske utøvere kan bli smittet i lekene?

– Våre utøvere kjenner godt til den ekstraordinære situasjonen som vil møte dem i OL og Paralympics, og de skal – og vil – følge alle de retningslinjene som gjelder. I så måte frykter jeg ikke smitte. Samtidig skal vi ha stor respekt for og bevissthet rundt den faren en covid-19-infeksjon representerer også for toppidrettsutøvere. Derfor ønsker vi å få vaksinert alle våre utøvere før avreise.