Tyske Katharina Althaus vant ikke bare gull for tredje gang på tre konkurranser i Planica søndag, men ble også tildelt stilkarakteren 19,5 fra to av dommerne da hun var med å sikre lagseieren for hoppstormakten i normalbakken.

– Det er fantastisk. Jeg vet at jeg kan hoppe langt og sette et godt telemarknedslag. I et VM er det enda mer krevende, men det er fullstendig fantastisk å få to ganger 19,5, forteller den tyske stjernen til VG.

– Drømmen er at også vi kvinner skal få 20 i stil en dag, sier Althaus og smiler.

Hennes to ganger 19,5 kommer etter at stildebatten har gått heftig rundt hoppbakken i Planica.

Først gikk Norges hoppsjef Clas Brede Bråthen hardt ut mot dommerne etter kvinnenes individuelle konkurranse og var «grunnleggende uenig i hvordan jentene bedømmes i forhold til guttene».

Deretter kom den norske dommersjefen Ole Walseth på banen og mente ingen av kvinnene hopper per nå til 20 i stil og forsvarte dømmingen.

VGs gjennomgang av hele hoppsesongen viste at det hadde ikke blitt delt ut høyere enn 19 i stil til en kvinne før lagkonkurransen søndag.

Anna Odine Strøm – som svevde Norge til sølv sammen med Johann André Forfang, Thea Minyan Bjørseth og Halvor Egner Granerud – berømmer sin tyske konkurrent:

– Hun fortjener minst 19,5. Det er bra at hun har satt standarden, så vi også kan komme dit etter hvert. Det er bare å fortsette å prøve, sier Strøm til VG.

– Et fantastisk hopp. Det er ikke første gang jeg har sett Althaus, og andre jenter, hoppe veldig bra, men jeg er veldig glad på vegne av jentene for at det blir dømt sånn, sier Bråthen.

– All kred til den norske dommeren som gir 19,5 og aller mest kred til Katharina, sier Bråthen.

– Det har vært litt rabalder etter at du gikk ut og kritiserte dommerne, hvordan har du opplevd dagene som har gått?

– Jeg har ikke tenkt så mye på at det har vært «rabalder». Jeg er bare en fyr som sier meningen min og har noen tanker om hvordan vi bør opptre for å bli bedre som idrett, svarer hoppsjefen, som leverte denne kraftsalven etter torsdagens renn:

Lederen i dommerutvalget Ole Walseth sender følgende melding til VG søndag kveld:

– Det er artig at dommerne i dag fikk vist at også jentene kan få gode stilpoeng. Althaus med 2 x 19,5 og dermed høyeste dommerkarakter i konkurransen.

Bråthen ser ikke bare stilkarakteren 19,5 som en seier, men også det norske sølvet.

– Det betyr veldig veldig mye, og vi er stolte av å ta sølv i mixed. Det er en fin dag for hoppsporten og norsk hopp, sier Bråthen.

Før sistehoppet måtte Norges ankermann Granerud av og på bommen tre ganger før han skulle sette utfor. Det var nerver for trenerne, i diverse kommentatorbokser, på sletta hos lagkameratene og kanskje det kriblet i magen på hovedpersonen selv.

Men han holdt nervene i sjakk og leverte et kjempehopp, men et godt hopp av Andreas Wellinger sørget for at Tyskland kunne juble for gull – en margin på 12,7 poeng.

Hjemmenasjonen Slovenia tok bronsen.

– Det er stort. Vi tar sølv, og er veldig, veldig fornøyde med det, sier herrelandslagstrener Alexander Stöckl til VG.

Mixedkonkurransen har budd på blandede følelser for Norge siden øvelsen kom på VM-programmet i 2013-VM.

Bronse i 2019, sølv i 2015 og 2021, mens i Beijing-OL i 2022 var Norge sjanseløse på medalje da både Anna Odine Strøm og Silje Opseth ble disket etter sjekk av hoppdressen.

Medaljen er en stor opptur i hoppbakken sett med norske øyne. Strøm tok riktignok bronsemedalje i det individuelle normalbakkerennet, og det ble bronse på kvinnenes lagkonkurranse.

Men det var en stor norsk nedtur på herresiden lørdag da Halvor Egner Granerud ble Norges beste i normalbakken – på en ellevteplass.