Viaplay og TV 2 er to store distributører med sport og underholdning bak betalingsmur på TV i Norge. I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen at momsfritaket på nyheter, underholdning og sport på TV skal opphøre, dermed mister aktører som har nytt godt av dette 500 millioner kroner, foreslår regjeringen i forslag til statsbudsjett. Det er nyhetsdelen i pakkene som har hatt null moms.

– Vi er sterkt bekymret over at regjering fjerner momsfritaket på elektroniske nyhetstjenester som ikke anses som aviser. Det er lite fremtidsrettet, uforutsigbart og vil ramme norsk nyhetsproduksjon, sier administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Randi S. Øgrey til VG.

Forslaget innebærer at omsetning av nyhetstjenester vil bli ilagt merverdiavgift med den alminnelige satsen på 25 prosent, sier statssekretær i Finansdepartementet, Erlend Grimstad (Sp), til VG.

TV 2s ledelse slår alarm, og TV 2-sjefen vil ikke si noe om dette vil føre til økte priser på deres produkter som Champions League.

TV 2 tar nå 399 kroner for Champions League og La Liga i måneden.

– Det betyr at det blir dårligere rammer for nyhetsjournalistikk som bruker levende bilder. Det vil ramme et viktig arbeid med å få unge til å få kvalitetsjournalistikk og innhold på de flatene vi bruker, sier Sandnes til Medier 24.

TV 2 og Viaplay tar betalt for Premier League og Champions League. Et Viaplay-abonnement koster 649 kroner i måneden. Det er 7788 kroner i året.

ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Olav T. Sandnes i TV 2. Foto: Eivind Senneset / TV 2

Sportsabonnement på TV er allerede ganske høyt priset i Norge. Med økte renter og høye strømpriser er det usikkert hvor mye aktører som TV2 og Viaplay kan øke prisen til forbrukerne uten å miste en rekke kunder.

– Dette er et forslag fra regjeringen hvor de rygger inn i fremtiden. En avgiftsordning for stillbilder og tekst, og en annen for lyd og levende bilder. Det er et alvorlig skudd for baugen for digitaliseringen av mediebransjen, sier Sandnes i TV 2 til VG.

Han fikk nyheten for to timer siden (klokken 10.00), og omtalte det som dramatisk til Medier 24. TV 2 forteller at de vil få moms på nyhetskanalen og nyheter i TV 2 Play. Sandnes vil ikke spekulere i hva de gjør med pris på tjenestene.

– Sammen med mediebransjen, så er jeg overrasket over forslaget, sier Sandnes.

– Hva gjør dere nå?

– Vi sier ifra hva vi mener, sier Sandnes.

– En halv milliard er et stort beløp!

– Alle i mediebransjen satser på brukerbetaling, vi vet det er viktig når reklame forsvinner til globale giganter, så jeg tror alle er overrasker over dette, svarer Sandnes.

Statssekretær Erlend Grimstad i Finansdepartementet svarer følgende på VGs spørsmål om årsaken til at regjeringen ønsker å innføre denne momsen:

– Det er allerede i dag merverdiavgiftsplikt ved omsetning av sports- og underholdningskanaler. Det regjeringen forslår nå er å oppheve merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester. Grunnen til det er at fritaket for elektroniske nyhetstjenester er kostbart og lite målrettet mot produksjon av nyhetsinnhold. Når nyhetskanaler i dag omsettes i kanalpakker sammen med sports- og underholdningskanaler, er det bare verdien av nyhetskanalen som begrunner at en del av prisen for pakken kan omsettes avgiftsfritt. Fritaket for elektroniske nyhetstjenester har gitt uheldige tilpasninger ved at det brukes for å redusere TV-distributørenes merverdiavgiftsbelastning ved omsetning av sports- og underholdningspakker. Fritaket har dermed fått en langt videre anvendelse enn det som var lagt til grunn ved innføringen, og innebærer i praksis støtte til selskaper som distribuerer TV-kanaler. Dette var ikke intensjonen bak fritaket.