Under landslagssjef Ståle Solbakken har Norge i flesteparten av kampene markert mot Qatar-VM med T-skjorter: «Human rights – on and off the pitch» – oversatt «Menneskerettigheter på og utenfor banen».

Ifølge Telegraph har Al Khater respekt for Norges standpunkt ettersom norsk fotball har hatt stort engasjement rundt dette.

– De nordiske forbundene har tatt kontakt, kommet hit, pratet med foreningene og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), sier Al Khater.

Deler av norsk fotball ba om boikott av Qatar-VM på grunn av den kontroversielle måten mesterskapet ble tildelt på, migrantarbeidernes rettigheter og Qatars lover mot homofili.

Mens på fotballtinget ble det bestemt at man ikke skulle boikotte mesterskapet, men bruke markeringer og aktiv dialog med arrangøren for å bedre situasjonenen rundt menneskerettighetsbrudd og behandlingen av arbeiderne.

I forbindelse med sist landslagssamling sa Solbakken at markeringene rundt Qatar var løftet fra landslagene til fotballpresident Lise Klaveness’ bord.

Klaveness reiser i slutten av måneden til Qatar for andre gang på kort tid. Der vil hun kjempe for et trygt verdensmesterskap for de homofile.

Ifølge lovverket i Qatar kan homofili straffes med inntil syv års fengsel – noe som gjorde at Klaveness måtte gjøre undersøkelser rundt egen sikkerhet før hun reiste til Qatar og FIFA-kongressen i mars. Der talte hun fotballtoppene midt imot, noe hun har fått stor anerkjennelse og flere priser for.

Gareth Soutgate, trener for England. Foto: Nick Potts / Pa Photos

Englands landslagssjef Gareth Southgate har varslet at de vil «snakke ut» om Qatar-VM. Danmark, Nederland og Tyskland har blant annet også gjort markeringer. England-kaptein Harry Kane har uttalt at han har pratet om Qatar-markeringer med Danmarks Christian Eriksen.

– Jeg vet ikke om bare å ha på seg en T-skjorte vil gjøre en forskjell, sa Southgate i mars.

Han sa temaet var komplisert, men at England vil bruke stemmen på en ansvarlig måte. Southgate har vært i Qatar i forbindelse med trekningen av gruppespillet og pratet med arbeidere der, ifølge Telegraph.

Nasser Al Khater, direktøren for den lokale VM-arrangørkomitén i Qatar. Foto: Vadim Ghirda / AP

– Jeg tror vi vil bli kritisert uansett hva vi gjør, men vi vil gjøre det beste vi kan, sa Southgate.

Nasser Al Khater ber Southgate være forsiktig og vil heller at de skal komme på besøk.

– Vi har nådd ut til forbund, prominente klubber, åpnet våre armer til dialog. Kritisere og reis utfordringer, men gjør det ordentlig. Kom hit og snakk med oss. La oss vise dere hvor progresjonen er. For all del, gå og ta en titt selv. Gi dere selv kredibilitet, sier Al Khater i Telegraph.

– Du har ansvarlighet når du er noe som blir erkjent internasjonalt. Du må være veldig forsiktig med hva du sier, fordi det du sier kan ha innflytelse, sier Al Khater.

VM i Qatar spilles 21. november - 18. desember i år. Norge kvalifiserte seg ikke til mesterskapet.