I løpet av få minutter tok Italia to gull på Olympiastadion: Først høydegull til Gianmarco Tamberi - delt med Mutaz Essa Barshim fra Qatar - så Jacobs på 100 meter.

OL-vinneren har italiensk mor og far fra Texas. Han ble født i El Paso i USA, men da faren ble overført til Sør-Korea, flyttet han til Italia med moren. Der begynte han med friidrett som tiåring.

– Jeg tror ingen hadde tippet på Jacobs, sier den friidrettslegenden Michael Johnson på BBC.

– Vi ville ikke ha tippet på Jacobs, samstemmer NRK-ekspert Christina Vukicevic.

Han hadde en personlig rekord på 9,84 på forhånd - og var rangert som nummer åtte i verden.

Det er første gang på 29 år - Linford Christie i 1992 - at en europeer vinner 100 meter-finalen i OL.

Italia har jublet over mye: EM i fotball, Eurovisionsfinalen - og nå altså to prestisjefylte OL-gull på friidrettsbanen.

– Det er utrolig, det er fantastisk, det er en drøm. OL-mester på 100 meter - jeg har ikke ord, sier hovedpersonen til BBC.

– Dette er fantastisk for Italia, som det var med EM-fotballen.

Usain Bolt vant OLs 100 meter i 2008, 2012 og 2016 før han la opp. Han har verdensrekorden på 9,58 og den olympiske rekorden på 9,63.

2019-VM ble vunnet av Christian Coleman foran Justin Gatlin og Andre De Grasse. Vinnertiden den gang var 9,76.

– Alt kan skje, fastslo NRK-kommentator Jann Post rett før start.

Briten Zharnel Hughes tyvstartet og ble diskvalifisert.

Dermed var de bare syv igjen ...

Trayvon Bromell kom til OL med årsbeste i verden; 9,77. Amerikaneren ble trillet ut av OL-stadion i Rio i rullestol for fem år siden etter å ha ødelagt akillessenen på siste etappe av stafetten. Siden har han slitt med masse skadetrøbbel, men i 2021 har han vært best av alle. I Tokyo var det imidlertid slutt allerede i semifinaleheatet, der han ble slått ut med ett tusendels margin av nigerianeren Enoch Adegoke. 10,00 var heller ikke nok til å komme til finalen på tid.

Yohan Blake - med personlig rekord på 9,69 - var sjanseløs til å nå finalen.

Briten Reece Prescod ble disket for tyvstart i det første semifinaleheatet, som ble vunnet av Fred Kerley.

Kineseren Bingtian Su sjokkerte i det siste semifinaleheatet med å vinne på 9,83. Amerikaneren Ronnie Baker hadde også 9,83 og italieneren Lamont Jacobs satte ny europarekord med 9,84. Også nummer fire i dette heatet, sørafrikaneren Akani Simbine, gikk til finalen på tid (9,90).