– Det har vært noen stresselementer som jeg skulle ønske ikke hadde vært der. Men jeg føler at treneren min og jeg har greid å være for oss selv og beholde roen, sier bergenseren.

Bjørn Åge Herdlevær og Pål Haugen Lillefosse sørget for å være for seg selv da 800-meterløper Hedda Hynne (32), som bodde på samme hotell som dem, testet positivt for covid-19 under den norske VM-troppens forberedelsesleir i Berkeley i California.

De beholdt roen da Pål Lillefosse Haugens staver forsvant som dugg for sola.

– De kom ikke frem før det var to-tre dager igjen av pre-campen i Berkeley. Jeg var der i litt over en uke uten staver. Jeg fikk låne noen av folk som var der. De fungerte, selv om det ikke var de jeg hadde ønsket, forteller han.

– Dukket de bare opp til slutt?

– Jeg hadde ikke peiling. «De» (støtteapparatet) gikk inn og lette på den searching device-greia (på nettet). Der sto det bare «missing». Vi kjørte til flyplassen i San Francisco (40 min. en vei) omtrent hver dag for å mase på «dem». Til slutt kom det en telefon om at det hadde kommet noen «lange pinner» dit, svarer Pål Haugen Lillefosse.

Han vedgår at det er en risikosport å skulle ha med seg staver verden rundt, spesielt i disse tider med flykaos rundt baut. Han har kommet til flere konkurranser i år, og ikke kunnet hoppe fordi stavene ikke har kommet frem.

– Det er alltid et eller annet med de stavene, sier Pål Haugen Lillefosse.

STERKT STAV-LAG: Norge har tre VM-kvalifiserte stavhoppere i friidretts-VM i Eugene: Pål Haugen Lillefosse (fra venstre) og brødrene Simen og Sondre Guttormsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Stavene er noe herk, istemmer Norges 10-kamphåp i VM, Sander Aae Skotheim (20).

Hans staver hadde vært forsvunnet i to uker da VG intervjuet ham torsdag, tre dager før stavkonkurransen i VMs 10-kamp på mesterskapets siste dag søndag.

I friidrett-NM for en måned siden i Stjørdal forbedret Pål Haugen Lillefosse sin norske rekord til 5,86 meter. Den høyden plasserer han som nummer seks på listen over sesongens beste resultater i stavhopp utendørs. Den toppes av Sveriges soleklare gullfavoritt her i Eugene, Armand Duplantis (22). Han gikk over 6,16 meter i Stockholm 30. juni, der Pål Haugen Lillefosse tok 4. plass med 5,83 meter.

Tidligere i år forbedret Duplantis verdensrekorden sin til 6,20 meter, innendørs i Beograd.

På spørsmål om hvor listen vil ligge for å ta VM-medalje, svarer seniormesterskapsdebutanten – utendørs – 5,90, et sted der. Pål Haugen Lillefosses trener, Bjørn Åge Herdlevær, mener han har den høyden inne. Det er adepten enig i, med et her og nå-forbehold.

– For meg er det om å gjøre å komme gjennom kvaliken, så får vi snakke om det når jeg har gjort det. Klarer jeg å holde nervene under kontroll, tror jeg det kan være mulig, sier han.

– Er det et nervespørsmål?

– Nei, jeg pleier å være god til å holde nervene i sjakk. Men du vet aldri. Du kan ha den dårligste dagen din, og den beste dagen din. Så kan begge ende med å «nulle». Hun som var en av favorittene av damene (OL-bronsevinner Holly Bradshaw), knekte staven i kvaliken (oppvarmingen) og røk ut, svarer Pål Haugen Lillefosse.