TIL – MOLDE 3–3

Setningen over kunne vært tatt ut av en tabloidavis de siste årene, men passer veldig godt på hva som er realiteten rundt TIL-profilen.

For «alle» fryktet hva TIL hadde å stille opp med offensivt etter Runar Espejord måtte ut med skade i serieåpningen, og blir ute i minst fire uker.

Men Ebiye Moses og Eric Kitolano gjorde spådommene til skamme da Gutan hentet opp 1–3 til 3–3 hjemme mot seriefavoritt Molde.

Nigerianske Ebiye Moses scoret sitt første eliteseriemål siden 5. juli 2019 (for Lillestrøm) til 1–1 like etter Molde hadde tatt ledelse.

Moses var også sist på ballen til 2–3, servert av Eric Kitolano før pause.

I 2. omgang tok fjorårets TIL-toppscorer «Kito» og gjorde det hele selv og banket inn 3–3.

– Det er veldig bra for en spiss å score mål. Moses har scoret mye for oss, han scoret i treningskampene mot Glimt og Vålerenga, og hadde to i dag, så vi er naturlig nok veldig fornøyd med det. Det å score gir trygghet og selvtillit. Han er godt i gang, sier TIL-trener Gaute Helstrup til iTromsø.

– Og han var ingen dyr mann?

– Nei, han var ikke det. Vi er veldig fornøyd med han og så skal vi gi han tillit og lov til å variere litt i prestasjonene. Han blir bedre og bedre, sier Helstrup.

Under en halv mill.

Prislappen på Ebiye Moses er etter det iTromsø kjenner til 400.000 kroner da han kom fra HamKam foran årets sesong.

Team manager Lars Petter Andressen forklarer prislappen og hvordan avtalen kom i orden.

– Det handlet om kontraktslengde og tidspunktet. Det var en overgang vi jobbet med i lengre tid. Moses hadde vært lenge i Lillestrøm uten å få det helt til. Så begynte han å vise litt takter i HamKam, men hadde ikke bevis så mye til at prisen skulle være skyhøy. Da følte vi at vi fikk til en «fair» deal, sier Andressen og viser til samtlige overganger klubben har gjort foran returen til Eliteserien.

SCORET TO: Ebiye Moses. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

– Det er bare å gå gjennom alle signeringene våre. De er alle ganske like. Det er ingen av de vi har hentet som har spilt mye eliteserie. De kommer nesten samtlige fra et nivå under, og da er målet at de skal komme hit for å ta det neste steget. Selv om «Kito» var veldig god for oss sist sesong må du huske at både han og (Tomas) Totland begge debuterte i eliteserien sist helg.

Totland var noe dyrere, like i underkant av millionen etter overgangen fra Sogndal.

Kitolano som skiltet med 11 scoringer og seks assist i fjor (17 målpoeng) totalt, har nå startet poengfangsten i Eliteserien med sin første eliteseriescoring og målgivende.

Han var ute av kontrakt da TIL hentet ham og Gutan var kun nødt å betale ett års utdanningskompensasjon og derav en prislapp på 40.000 kroner for Eric Kitolano, som skinner i ny rolle som indreløper.

– Han har virkelig begynt å finne ut av den rollen og gjøre den til sin egen og spille på sine styrker, sier trener Helstrup fornøyd.

Selv var «Kito», som i fjor høst skrev under en ny og lengre avtale med Gutan, fornøyd med poengfangsten.

– Sterkt å komme tilbake mot Molde som er et bra lag. Hele måten laget jobber seg sakte, men sikkert inn i matchen på, er jeg veldig fornøyd med. At vi klarer å få med oss et poeng, synes jeg er sterkt. Så må vi rette litt opp fra de første kampene at vi ikke starter med å havne under og hele tiden må jage, sier Kitolano, som gledet seg over Ebiye Moses.

– Deilig å få Moses i gang også. Han viser at han kan score mål og scorer to fine i dag. Han jobber knallhardt på trening hver dag, skryter Kitolano.

– Det er jobben min, å score mål. Jeg og resten av spillerne viser at vi er gode nok i dag, sier Ebiye Moses.

– Sende de videre

Team manager Andressen håper laget nå er inne på en god vei med å hente spillere billig fra et lavere nivå, utvikle de videre, for å kunne selge de videre med profitt i fremtiden.

– Av de tre danskene vi hentet, er det han på lån (Joachim Rothmann) som har mest erfaring fra det øverste nivå. De to andre (Felix Winther og Niklas Vesterlund), har spilt to fulle sesonger på nivået under (Superettan og dansk 1.-divisjon), sier Andressen.

– Nå skal vi etablere de hos oss og forhåpentligvis sende de videre. Det er unge spillere som vil komme til å variere, men det er måten vi jobber på nå, med å hente unge, sulte spillere, som vi skal forsøke å etablere og ta steg hos oss, for å så ta et nytt steg. Det er gledelig å se at det fungerer som i dag med typer som Moses og Kitolano, som jo var veldig viktig for oss i fjor, sier Andressen.