– Jeg hadde lyst til å komme i fjor, men hadde ett år igjen av kontrakten med Start. Da Steffen ringte igjen i vinter, var det ingen tvil, forteller Mathias Idsøe Bringaker til Aftenbladet.

– Han var den første jeg kontaktet. Mathias besitter noen av de egenskapene jeg setter høyest, forklarer treneren.

I solid koronaavstand har vi satt oss ned med Bringaker på «Den gule plass» på Øster Hus Arena.

24-åringen forteller blant annet om

  • Ballasten fra Jørpeland.

  • Forbilder.

  • Den stolte debuten for Viking.

  • Overgangen til Start.

  • Ambisjoner.

  • Sandnes Ulf.

I påsken for litt over tre år siden ble Bringaker overraskende solgt fra Viking for 1,5 million kroner. Han ble inspirert og fristet av muligheten til å spille eliteserie med Start, mens Viking skulle ta fatt på en sesong i Obosligaen.

– Så møttes vi i heisen, smiler den sympatiske gutten fra Jørpeland. Viking gikk opp. Start gikk ned. Han ble med på et opprykk og så et nedrykk til med Start før han i vinter ikledde seg lyseblått.

Mathias Bringaker framstår som en mye mer moden og komplett spiller enn 21-åringen som forlot Viking. Sterk som en okse og irriterende som en bie å spille mot. Bare spør midtstopperne til Brann og Bryne.

Kortvokst som «Der Bomber»

Han kan til og med minne om en av de aller største, kortvokste (176 cm) Bayern Münchens Gerd Müller, «Der Bomber», som herjet på 60- og 70-tallet og nettopp i disse dager kan miste sesongrekorden på 40 mål til Robert Lewandowski (39 mål to kamper før slutt).

Treningskampene har vist at Bringaker blir en nøkkelspiller i Sandnes Ulfs streben etter opprykk.

Det syns angriperen er fint.

– Jeg har like store ambisjoner som klubben, og jeg har alltid vært villig til å trene og gjøre det som skal til for å bli best mulig. Slik jeg har lært Sandnes Ulf å kjenne, har vi de samme målene og en samlet gruppe spillere og trenere som er villige til å gjøre jobben, sier Bringaker.

Spissen på 178 cm grodde opp med fotballkulturen og fotballmiljøet på Jørpeland og er ikke i tvil om at det er der han la grunnlaget, det var der han lærte å jobbe for å bli god.

– Folk på Jørpeland er hardtarbeidende, og fotballen står sterkt. Laget har alltid en god stamme som elsker å imponere på hjemmebane.

Staal mot byassene

– Det er et utrolig engasjement når Staal spiller, og det største er å slå lag fra byen (Stavanger), byassene, forteller Bringaker som debuterte på A-laget som 15-åring, men han måtte finne seg i å stille i skyggen av notoriske målgjørere som Eirik Jøssang og Arne Dalehaug.

– Mange kunne prøvd seg i større ligaer, men trives med å imponere foran sine egne. Jeg ville opp og fram, ville videre og hadde selskap av blant andre Morten Bjørlo, Markus Atilla og Pål Fjelde.

– Vi var på banen hele tiden, spiste nesten ikke. Det var ikke så mye annet å finne på, smiler 23-åringen som gikk til Viking det året han fylte 16.

– Du må satse høyt hvis du vil noe, høyere enn Staal.

Mathjas Bringakers største øyeblikk så langt i karrieren: Machavgjørende scoring i debuten for Viking mot Vålerengen på Ullevaall våren 2016. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bringaker fikk snart proffkontrakt med Viking og opplevde å score i debuten i eliteserien, i sesongens første kamp mot Vålerengen.

– Det største i karrieren

– Jeg kom inn ti minutter før slutt og satte inn matchavgjørende 2–0 på Ullevaal, det var et stolt øyeblikk. Det største jeg har opplevd i karrieren, forteller Bringaker.

Debutsesongen var absolutt godkjent for den da 19 år gamle spissen som startet 8 kamper og ble byttet inn i 16, 24 kamper i alt og 5 mål ble fasiten.

– Jeg spilte med Zymer Bytyqi, Suleiman Abdullahi og Samuel Adegbenro.

– Jeg kunne jobbe meg opp og fram, trivdes og hadde en utrolig flott tid i Viking.

– Da Start kom med tilbud og kjøpte meg for 1,5 millioner kroner i 2018, var det en ny mulighet til å spille i eliteserien. Jeg fikk beskjed om at jeg var en annerledes type spiss enn de hadde, og at jeg var den de skulle satse på.

– Jeg stolte på det, særlig siden de brukte mye penger på meg, men det var visst ikke så mye for Start den gangen. De kjøpte flere til samme pris, og de kjøpte til 10 millioner kroner, sier spissen smilende.

Han ga seg aldri, ble rammet av en del skader og hadde stor konkurranse. Likevel fikk Bringaker 69 kamper på tre sesonger og scoret 16 ganger for sørlendingene.

Målsnittet er bedre enn det kan se ut som, for Bringaker var innbytter med få minutter i mange av kampene for Start.

Landro vil spisse ferdighetene

Trener Steffen Landro har et tydelig mål om å gjøre den kompakte spissen til en enda bedre målscorer.

– Han er sterk bak forsvaret, han strekker motstanderen, åpner for lagkameratene.

– Han er lojal i spillestilen, bruker mye krefter på å få laget til å fungere. Jeg vil beholde ham slik, men han må ha sterkere trang til å score, sier Landro.

– Jeg har lært mye av Steffen allerede. Her har vi fått veldig klare retningslinjer, treneren er tydelig, han har stålkontroll på det jeg skal jobbe med, forteller Bringaker som føler mye ansvar for å hjelpe laget til å lykkes.

Trener Landro garanterer at Bringaker er førstevalg.

– Han spiller i sin favorittposisjon, nå er presset på ham. Nå må han vise at han er en 15-målsspiss, utfordrer Landro.

– Helt greit, svarer Bringaker.

Gulloppskriften

– Vi spiller med to spisser, slik får jeg vist mine kvaliteter, det kan være gulloppskriften, vurderer han.

– Hva tenkte du om Sandnes Ulf før du kom hit?

– For noen år siden tenkte jeg på Sandnes Ulf som et lag midt på tabellen, men ting har forandret seg. Nå er det en klubb med mye større ambisjoner.

Her feirer Bringaker 2–2 scoring for Start mot Molde. Foto: Tor Erik Schrøder

– Et flott stadion signaliserer satsing, et sykt spennende prosjekt, en god trener med ambisjoner på linje med meg. Sandnes Ulf vil opp og fram, sier Bringaker som alltid har hatt Zlatan Ibrahimovic og Sergio Agüero som de store forbildene.

Og han har ambisjoner om å spille profesjonelt utenfor landets grenser.

– Først og fremst vil jeg være med Sandnes Ulf til eliteserien, senere er målet å komme ut.

Lærer av Braut Haaland

– Jeg prøver å lære hele tiden av andre hele tiden. Jeg blir enormt inspirert av Braut Haaland som viser at det er mulig for en fra Jæren å komme opp og fram, bli en av de største. Jeg har sett en del klipp på You, det rått å se koss han beveger seg.

– Og jeg vet at det ikke er høyden det kommer an på for en spiss, fastslår Mathias Bringaker og tenker på gode kjenninger i Viking som Veton Berisha og Tommy Høiland. - To typiske målsniker. Der kan jeg lære mye.