ULLEVAAL: Oksen med lys manbun har ballen og en kan høre fotografenes kameraer arbeide.

Klikk-klikk-klikk.

Erling Braut Haaland triller ballen videre til en landslagskamerat i firkantøvelsen.

Stillhet. På folketomme Ullevaal oppleves det som lyden av ingenting. Så ny ballberøring fra Haaland.

Klikk-klikk-klikk.

Og sånn fortsetter økten før mediene jages på dør.

Vi har fotballandslaget. Og vi har verdensstjernen Erling Braut Haaland. Nesten alt handler om én mann før Norge møter Nederland.

Klikk-klikk-klikk.

Virgil van Dijks Liverpool slo Erling Braut Haaland og RB Salzburg 2–0 i Champions League-møtet 10. desember 2019. Foto JOE KLAMAR / AFP

Det brutale møtet

Guttungen kjente pusten fra verdens beste midtstopper i nakken. Salzburg-spissen hadde scoret åtte mål i Champions League, ett av dem på mektige Anfield noen uker tidligere, og nå hadde han fri bane mot Liverpool-keeper Alisson Becker på sin hjemmebane i Mozarts fødeby.

Tenåringen rykket og nådde sin toppfart, som var brutalt raskt allerede den gangen.

Men Haaland ble løpt opp av Virgil van Dijk. Nederlenderen rappet ballen fra nordmannen, avverget en potensiell målsjanse, før han tittet seg over skulderen og så i Haalands retning. Som om han skulle sagt: «Har du ikke mer å by på?»

Tenåringen Haaland hadde møtt sin overmann. Men samtidig var det en viktig påminnelse. Det var denne type dueller han som spiss ville få mange av i karrieren.

Der og da møtte spissen en midtstopper på toppen av sin karriere. Virgil van Dijk var the shit i desember 2019. Verden har kanskje ikke sett bedre midtstopperspill enn det Liverpool-spilleren presterte i 2018 og 2019.

Det var en vekker for Haaland. Opplevelsen satt tydeligvis i lenge, for noen få måneder senere ga han et sjeldent intervju til anerkjente France Football.

De omtalte møtet som «Haalands mareritt», og selv svarte nordmannen slik på spørsmålet om hvilken forsvarsspiller han hatet å møte:

– Van Dijk. Han er så god. Han er sterk, rask, er i besittelse av alle kvaliteter. Han er en utrolig spiller.

Erling Braut Haaland under trening på Ullevaal før VM-kvalifiseringskampen mot Nederland. Foto Stian Lysberg Solum, NTB

Fire meter og 200 kilo

Nederlenderen var et fysisk monster. Men nå er også Haaland blitt et fysisk monster. På Ullevaal onsdag kveld blir det beist mot beist. Det er den duellen vi har snakket om de siste dagene, og kommer til å snakke om helt til kampen er over.

Til sammen er de nesten fire meter lange og 200 kilo tunge.

– Jeg skjønner det tabloide i det, svarte landslagssjef Ståle Solbakken da vi spurte om møtet mellom Haaland og van Dijk.

– Men jeg er ikke så opptatt av den duellen, jeg er mer opptatt av Norge mot Nederland.

Selvfølgelig svarte han det. En landslagssjef skal tenke på alle 11 spillerne, ikke bare på én, og det er logisk at han styrer unna sånne spørsmål.

Da norske medier mandag kveld spurte Haaland om giganten han møter på Ullevaal smilte han og svarte med korte setninger. Spisstjernen ga Liverpool-stopperen den respekten han fortjener. Men uten å overdrive.

– Han er sterk, rask og veldig smart, gliste lysluggen på podiet.

Han kunne svart det samme om seg selv.

Liverpool-kaptein Virgil van Dijk. Foto PETER POWELL, REUTERS

For nå trenger Haaland ikke å frykte beistet på 193 centimeter og 92 kilo lenger. Det har skjedd veldig mye siden vekkeren i Salzburg.

Van Dijk: Ute et år med skade

Virgil van Dijk var på toppen av karrieren da han møtte Haaland sist gang. Et snaut år etter ble han korsbåndskadet og satt ut av spill i nesten ett år. Van Dijk er tilbake nå, og i sosiale medier har vi daglig fått glimt av hvor møysommelig han har trent for å komme tilbake. Han ser ut som «en million». Van Dijk har spilt de tre første seriekampene for Liverpool og har vært stødig, men fortsatt er han ikke blitt satt på de største prøvene. Er toppfarten den samme som før han ble skadet? Er han like fryktløs i duellene? Er det sånn at også han er blitt de få prosentene svakere etter en alvorlig kneskade?

Det er for tidlig å svare. Vi vet ikke. Det gjør ikke Haaland, heller.

Haaland: Åtte kilo mer muskler

19-åringen Haaland var lang og spinkel da han møtte van Dijk i desember 2019. Men svært mye har skjedd også med han, røpet han i et intervju med Jan Åge Fjørtoft på Viafree i mai. Da nordmannen kom til Dortmund i januar 2020, veide den 194 centimeter lange spissen 86 kilo. Etter det har kroppen vært gjennom en stor forvandling. Haaland har utvidet kroppen med åtte kilo muskler. De har han bygd på halvannet år, og det er mye. Han er ikke til å kjenne igjen sammenlignet med forrige duell mot Nederlands kaptein. I tillegg mener nordmannen selv at han er blitt raskere.

Det vil nok bli snakket en hel del om monsterduellen også i timene før kampstart mellom Norge og Nederland.

Men denne gangen er det kanskje Virgil van Dijk som bør frykte Erling Braut Haaland.