Svensk-etiopieren som spilte for TIL i 2005 og 2006 var en sentral brikke i Gutans Europa-eventyr i 2005 og hadde en god karriere til han la opp i 2013.

Men den svenske midtstopperen hadde aldri planlagt et liv i fotballen etter karrieren var over.

– Jeg studerte alltid mens jeg spilte, og siden jeg flyttet hjem fra Sveits og en sist korte periode i Danmark, har jeg bodd i Stockholm. Nå jobber jeg i IT-bransjen som «head of sales» for et amerikansk globalt selskap som heter Bright Star, sier Benjamin Kibebe til iTromsø.

NYE VEIER: Benjamin Kibebe jobber i dag i IT-bransjen. Foto: Privat

Han har jobbet i IT-bransjen de sist fire årene og opplevde nylig en enda større lykke.

– Jeg har akkurat blitt pappa. Jeg fikk en liten «pojke» (gutt) for tre måneder siden, så det er veldig heftig og kult, men vi er veldig glad, forteller Kibebe.

– 10 år var lenge nok

Når Kibebe ser tilbake på karrien er han veldig fornøyd med at han aldri ble lenge i noen klubber. To år i Tromsø ble etterfulgt av to år i Aalesund, to år i danske FC Nordsjælland og to år i sveitsiske Luzern, før han avsluttet karrien med en sesong i danske FC Midtjylland i 2013.

– Jeg hadde det veldig kult. Det var et eventyr. Jeg reiste rundt og spilte fotball i ulike land, men savnet alltid hjem. Det er som man sier, borte bra, hjemme best, sier Benjamin Kibebe.

JUBEL: Benjamin Kibebe (t.v.) og resten av Gutan jubler for scoringen i Istanbul. Foto: MURAD SEZER / AP

– Men du la opp ganske tidlig?

– For å være helt ærlig kjente jeg meg ganske klar til å legge opp da jeg gjorde det. Jeg hadde vært nesten 10 år borte fra familie da jeg la opp midtveis i 2013. Jeg hadde fylt 32 år og skulle fylle 33 og vært utenlands siden jeg var 23. Det var kult og spennende, men også tøft å være uten sine nære og kjære, familie og venner. Så etter så lang tid borte, var det deilig å komme hjem, sier Kibebe.

JUBEL: Benjamin Kibebe scoret et viktig mål i 1–0-seieren mot Start i 2006. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX

TIL var Kibebes første klubb utenlands da han kom fra svenske AIK i 2005. Det var imidlertid ikke aktuelt å spille etter han tok valget om å flytte hjem til Sverige.

– Jeg var sugen på å gjøre noe nytt. Jeg tenkte jeg hadde vært heldig. Jeg hadde spilt profesjonelt fra jeg var 18 år til jeg var neste 33 og var veldig fornøyd med karrieren. Jeg fikk oppleve mange ulike steder og ser jeg tilbake på tiden i Tromsø er jeg veldig fornøyd. Det var ingenting jeg ville gjort annerledes. Tromsø var en plass med fantastiske mennesker, der jeg fikk oppleve mye, sier Kibebe.

Vant med Bernier

Ifølge Kibebe var sesongene 2005 og 2006 noen av de beste han har hatt.

– Jeg fikk venner for livet. Patrice Bernier, Jonas Johansen og Sead Ramovic ser jeg fortsatt. Hele vårt eventyr med europacupen og Galatasaray-kampen og alt vi fikk oppleve. Tromsø-gjengen var fantastisk, det var gode trenere, folk og alle var vennlige. Jeg har kun gode minner fra Tromsø, sier svensken.

MIRAKLET: Hakan Sukur fortviler over en misset sjanse. I bakgrunnen Benjamin Kibebe. Foto: MURAD SEZER / AP

Kibebe trekker naturlig opp «mirakelet i Istanbul» da TIL tok seg videre til gruppespillet på bekostning av den tyrkiske giganten.

– Definitivt et høydepunkt i min karriere. Det var en heftig opplevelse. Jeg husker fansen holdt oss våken på natten da vi bodde på hotellet, og oppvarmingen husker jeg veldig god, med hele atmosfæren og alt rundt. Det var en stor opplevelse, sier Kibebe.

I 2008 ble han gjenforent med canadiske Patrice Bernier, som han spilte sammen med i TIL, i danske FC Nordsjælland.

GJENFORENT: Patrice Vernier og Benjamin Kibebe i FC Nordsjælland. Foto: Christian Wolhny

– Et fint eventyr. Vi var med på en storsatsing der de bygget opp et fantastisk lag med unge talenter, og jeg og Patrice var blant de eldre som skulle være ryggraden i laget. Også der spilte vi europacup og vant den danske klubben for første gang i klubbens historie. VI hjalp de å komme i gang og det fortsatte etter vår tid. Så det var en heftig opplevelse det også, sier 39-åringen.

De hyppige klubbskiftene er Kibebe glad for i ettertid.

– Jeg har vært heldig. Jeg har holdt meg skadefri, fått testet å spille på ulike lag, opplevd ulike kulturer og måter å spille fotball på. Miljøbyttene med to år hver plass har utviklet meg som person og fotballspiller. Det er ingenting jeg angrer. Jeg er kun takknemlig for alt jeg har fått oppleve, sier han.

MOT RUSH: Benjamin Kibebe i aksjon for Aalesund mot TIL og Sigurd Rushfeldt. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

Nå er det karriere og familieliv i høysetet for svensken.

– Jeg skal gifte meg neste sommer om ikke korona setter kjepper i hjulene for det. Ellers skal jeg fortsette å nyte nuet og prøve å oppnå det jeg har drømt om, å jobbe på og bygge videre på min karriere og familie, sier Kibebe.